Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tina Nordströms julrecept – för dig som vill ha fisk på julbordet

Foto: Lennart Weibull

Tina Nordströms saffransgravad lax

Foto: Lennart Weibull

6-8 portioner

1 ½ kg laxfilé med skinn

1 knippe dillstjälkar, finhackade

½ dl havssalt

2 msk rapsolja

Saft och rivet skal från 1 apelsin

3 msk vodka

Kryddblanding:

1 dl strösocker

2 msk vitpepparkorn

1 msk hel anis

2 msk fänkålsfrön

½ g saffran

Gör så här:

1. Kryddblandningen: Stöt alla ingredienser i en mortel eller pulsa snabbt i matberedare. Blanda ner dill och salt i kryddblandningen.

2. Gnid in laxen med rapsolja, apelsinsaft och -skal och vodka. Jobba in kryddblandningen.

3. Lägg fisken med skinnet uppåt i en plastpåse. Förslut och låt stå i kylen i 36 timmar. Vänd påsen 3-4 gånger under tiden.

4. Ta ut och häll av spadet. Skär laxen i tunna skivor.

Tina Nordströms koriander- och ingefärsgravad torskrygg

Foto: Lennart Weibull

4-6 portioner

1 ½ kg torskrygg med skinn

2 msk rapsolja

Kryddblandning:

1 tumstor bit färsk ingefära

Rivet skal och saft från 2 lime

1 dl strösocker

2 msk hela sechuanpepparkorn

1 msk korianderfrön

1 knippe mynta, 30 g

1 knippe koriander, 30 g

½ dl havssalt

Gör så här:

1. Börja med kryddblandningen: Skala och finhacka ingefäran. Stöt alla kryddor och örter utom ingefära och havssalt i en mortel eller pulsa snabbt i matberedare. Rör ner ingefära, limesaft och -skal och havssalt och blanda.

2. Gnid in fisken först med olja. Jobba in kryddblandningen.

3. Lägg fisken med skinnet uppåt i en plastpåse. Förslut och låt stå i kylen i 36 timmar. Vänd påsen 3-4 gånger under tiden.

4. Ta ut, häll av spadet. Skär torsken i tunna skivor.

Fler julrecept från Tina:

4 matiga sallader – perfekt som tillbehör på julbordet

Julens godaste köttbullar – med smak av ingefära

Recept och bilder ur Tinas kök av Tina Nordström. Foto: Lennart Weibull