Sätt twist på ditt julgodis – 5 spännande recept du inte vill missa

Sätt twist på ditt julgodis och gör kola på brynt smör, toppa bräcket med salta jordnötter och häll messmör i tryffeln. Konditorn Sara Aasum Hultberg dukar upp ett ett bord med julgodis som får det att vattnas i munnen, ur nya kokboken "Kola, fudge, knäck och bräck".

1. Fransk nougat Montelimar

10-12 bitar

Det är inte mycket som slår en färsk nougat Montelimar. Ge bort den i en fin skål inslagen i cellofan – en perfekt present!

Ingredienser:

2 3/4 dl strösocker

1 1/2 dl honung

1/2 dl glykos

1 dl vatten

2 stora äggvitor à 40 g

1/2 dl strösocker

300 g blandade rostade nötter, t ex sötmandel, hasselnötter och pistagenötter

Ca 1 dl florsocker

 

Gör så här:

 1. Blanda 2 3/4 dl socker med honung, glykos och vatten i en kastrull och låt koka på låg värme till en sockerlag. När lagen är cirka 1300, vispa sakta äggvitorna till skum i en bunke. Tillsätt 1/2 dl strösocker och fortsätt vispa till en fin maräng.

2. Låt sockerlagen fortsätta koka tills temperaturen går upp till 1500. Blanda ner i marängen i en tunn stråle och vispa tills den är seg men fortfarande ljummen. Blanda även ner nötterna, som ska vara ljumma.

3. Lägg bakplåtspapper i en skål som rymmer cirka 1 1/2 liter och pudra med florsocker.

4. Doppa en slickepott i olja – då fastnar inte nougaten – och lägg över nougaten i skålen. Pudra med lite florsocker. Låt stå och stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar. Skär upp i bitar.

Tips! Nästan ett måste när man gör den här typen av nougat är att ha en bunke i rostfritt stål och en köksmaskin som bunken sitter fast i. Så fort du har vispat en fin marängsmet sänker du hastigheten på vispen och häller ner sockerlagen i en tunn stråle. Öka sedan hastigheten igen och vispa tills marängen har fått en seg konsistens.

 

2. Kola med brynt smör & havssalt

Cirka 25 kolor

Ingredienser:

200 g smör

2 dl vispgrädde 

2 dl strösocker 

1 dl farinsocker 

1 dl glykos

1/2 dl vatten

1 tsk havssalt

 

Gör så här:

 1. Bryn smöret i en kastrull genom att låta det koka på lite över medelvärme tills det börjar mörkna och får en nötig doft. Rör om lite då och då så att det inte bränner fast. Blanda ner vispgrädden och ställ kastrullen åt sidan.

2. Koka upp strösocker, farinsocker, glykos och vatten och låt sockermassan koka tills den ändrar färg och får en mörkare ton.

3. Tillsätt gräddblandningen i tre omgångar och rör om med en visp mellan varven. Koka sedan kolan på medelvärme tills den har en -temperatur på 124–1250, eller gör ett kulprov. Rör om då och då. 4. Lägg ett bakplåtspapper i en form som är cirka 25 × 30 cm och häll ut kolan. Strö över havssalt och låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar för att stelna. 5. Skär kolan i fina bitar.

Så gör du kulprov! Droppa lite smet i kallt vatten, ta upp smeten med fingrarna. Om den går att forma till en kula när den stelnar är den färdig.


3. Messmörstryffel med torrostade mandlar

Cirka 12 stycken 

 

Ingredienser:

5 msk vatten

2 1/2 tsk salt

2 dl marconamandel

300 g mörk choklad

30 g smör

1 1/2 dl vispgrädde

150 g messmör

 

Gör så här:

1. Värm ugnen till 1800. Blanda vatten och salt i en kastrull och koka upp på full värme. Tillsätt mandeln och rör om tills allt vatten har dunstat och mandeln är vit av salt. Rosta i ugnen på en plåt med bakplåtspapper i cirka 10 minuter.

2. Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Skär smöret i tärningar. Hacka mandeln grovt.

3. Koka upp grädden och messmör och slå över chokladen. Tillsätt smöret och rör till en jämn tryffel.

4. Lägg bakplåtspapper i en form, cirka 20 cm i diameter, och häll i tryffeln. Jämna till och strö över mandeln. Låt stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar.

5. Skär tryffeln i fina tårtbitar.


4. Mjölkchokladbräck med jordnötsswirl

 

Ingredienser:

150 g mjölkchoklad

30 g vit choklad

30 g jordnötssmör utan salt 

1/2 dl rostade salta jordnötter

1 msk rostade mandelspån

 

Gör så här:

 1. Hacka båda chokladerna. Smält i varsin skål i mikron.

 2. Stryk ut mjölkchokladen tunt på en plåt med bakplåtspapper.

 3. Blanda jordnötssmöret med den vita chokladen. Klicka ut blandningen på mjölkchokladen och gör virvlar i chokladen med en kniv eller liknande. Toppa med jordnötter och rostade mandelspån. Låt stelna i rumstemperatur.

 4. Bryt i fina bitar. Smält chokladen i korta intervaller i mikron!

 

5. Vit chokladtryffel med passionsfrukt

Cirka 30 tryfflar 

Ingredienser:

250 g vit choklad

25 g smör

3 passionsfrukter

1 1/4 dl vispgrädde 

1 msk glykos 

Florsocker

 

Gör så här:

 1. Hacka chokladen. Skär smöret i tärningar. Lägg chokladen och smöret i en bunke.

2. Gröp ur tre passionsfrukter ner i en kastrull. Häll i grädde och glykos. Låt koka upp och häll sedan passionsfruktsgrädden genom en finmaskig sil över chokladen och smöret. Kärnorna och fruktköttet ska bli kvar i silen.

3. Låt chokladen och smöret smälta, vänd ihop allting med en slickepott till en slät kräm – kör med stavmixer om det behövs.

4. Lägg plastfolie direkt mot tryffelns yta och låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar. När tryffeln satt sig är den lätt att forma till små ägg med en sked som du doppar i varmt vatten efterhand. Vänd tryffel-äggen i florsockret så att de täcks runt om.

 

Fler goda recept på julgodis hittar du i boken ”Kola, fudge, knäck och bräck” av Sara Aasum Hultberg. Foton av Helén Pe.

 

Du kanske också vill läsa:

2 recept på julgodis – cake pops och världens godaste julkola

Så gör du pepparkakshuset som du drömmer om

Julgodis – här är favoriterna till gottebordet

NUVARANDE Sätt twist på ditt julgodis – 5 spännande recept du inte vill missa
NÄSTA 9 bilder som ger alla som är vidskepliga rysningar ;)