Lotta Lundgren: Så väljer du rätt snaps för att få fram julens smaker

Lotta Lundgren går igenom snapsens historia, varför man ska dricka snaps i vinglas och vilka sorter som passar bäst till julmaten. Skål!

Lotta Lundgren

 har varit tokig i snaps sedan hon besökte 1700-talet i tvserien Historieätarna. Men som ung var snapsen något Lotta snabbt hällde i sig för att sedan grina illa.

Alkohol förstärker kryddornas alla doft och smakämnen

– Men det är inte meningen att man ska dricka snaps på det viset, säger Lotta som också är utbildad sommelier.

LÄS OCKSÅ: 4 spännande juldrinkar med snaps

Snapsens historia

Snapsen är vår äldsta kulturdryck, och något vi är ensamma om i Norden.

– Till skillnad från vad kanske många tror var det kryddade brännvinet en överklassdryck, säger Lotta, och det går inte att ta miste på hennes passion för snapsen.

LÄS OCKSÅ: Bäst i test 2018: 7 sorters bubbel – från budget till lyx

Sverige på 1400-talet var inget land av överflöd, berättar hon vidare. Man importerade vin som man sedan destillerade så att bara alkoholen fanns kvar. Därav namnet: bränt vin.

– Du kan tänka dig att snaps var dyrt bortom allt förnuft!

Idag är snapsen mer lättillgänglig, men värdesätter vi den verkligen som den bör göras? Mja, det är tveksamt.

– Poängen med att dricka snaps till julbordet är att i den finns kryddorna - alltså de som ska ge maten smak - för julmaten är inte särskilt raffinerad när det gäller smaksättningen, säger Lotta.

Vi ska inte häva i oss snapsen så fort vi bara kan, utan dricka långsamt och låta den komplettera sillen och korven och allt vi nu har på bordet. Själv dricker inte Lotta snapsen i små spetsiga glas som är tradition, utan i vitvins- eller starkvinsglas.

– Då kommer doften och smaken fram på ett helt annat sätt. Smuttar du på den händer något fint. En stickig sillinläggning blir till exempel mjuk och inläggningen tonar å sin sida ner alkoholsmaken.

Det blir kort sagt harmoni i munnen. - En smaksensation!

Vilken snaps ska jag då välja till sillen?

– En klassisk akvavit smaksatt med kummin, anis och fänkål - minnesregeln är att tänka på brödkryddor. Vill du ha en maskulin snaps som biter tillbaka väljer du O. P. Andersson, önskar du som jag en något mjukare och rundare snaps till sillen så väljer du Snälleröds Brännmästarens akvavit.

Till fiskrätterna är en frisk snaps med smak av dill och citrus optimal.

– Så mycket koncentrerad dillsmak som man kan få av en alkoholhaltig dryck kan man aldrig få genom att tillsätta kryddan till maten. Alkohol löser ut och förstärker kryddornas alla doft- och smakämnen.

Efter fisken kommer syltan, pastejerna, det kallskurna köttet och så småningom den småvarma turen med skinka, köttbullar och revbensspjäll.

– Till det här behövs en välkryddad snaps med kraft för att bryta fettet. Och vi behöver mycket smak för att bräcka fläsksmaken. Här passar en brun akvavit, lagrad på fat, perfekt.

Tillsammans med den blir inälvsmaten både godare och intressantare.

Men hur tusan undviker man att inte bli på pickalurven när man ska dricka så mycket starkt och gott?

– Häll inte upp sexor, drick två centiliter i taget. Långsamt och njutningsfullt.

Så väljer du rätt snaps bland alla sorter

Genom att välja snaps efter maträtt kan du få en bättre smakupplevelse. Här listar Lotta sina favoriter:

• Sill – välj en akvavit med kummin, anis och fänkål. Bra val: Snälleröds Brännmästarens akvavit (40146).

• Fiskpudding och aladåb – ta en dansk Aalborg med smak av dill och citron. Testa Aalborg Dild akvavit (86566).

• Korv, pastej, sylta och inälvsmat – en fatlagrad akvavit med kummin passar fint, till exempel Lysholm Linie aquavit (59).

• Dessertost – njut den tillsammans med en mild akvavit med mycket citrus, till exempel OP Anderson Petronella (101) eller Snälleröds Lundasnaps (86648), som har smak av fläder, havtorn och citrus. Den senare påminner nästan om limoncello fast utan att vara söt.

LÄS OCKSÅ: 5 goda recept på fördrinkar till nyår (spara champagnen till middagen!)