Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Finaste pepparkakshuset – inklusive mall och recept på vit och fluffig kristyr

Ett bedårande pepparkakshus som sprider julstämning. Fönstren görs av karameller som krossas och sedan smälter under gräddningen. Hittar du inte hårda karameller kan du använda halstabletter eller klubbor.

Tips: Placera en liten batteridriven LED-slinga i pepparkakshuset så lyser det fint om kvällarna.

Mallen till pepparkakshuset kan du skriva ut här.

Du behöver

1/2 paket färdig pepparkaksdeg

Cirka 1/2 dl strösocker

1 sats kristyr (se recept nedan)

Cirka 10 ofärgade karameller

Godis

Gör så här:

1. Rita av husmallarna som du hittar här.

2. Kavla ut degen tunt, cirka 2-3 millimeter, på lätt mjölat bord. Skär ut fem väggar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Skär även ut en dörröppning, två dörrar och sex takdelar.

3. Krossa karamellerna ganska fint i en mortel och strö en generös hög av krosset i fönsteröppningarna.

4. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 7 minuter eller tills delarna blivit gyllenbruna. Kolla efter en liten stund om det är lagom med karamell i fönstren eller om du behöver fylla på mer. Låt delarna svalna en stund efter gräddningen.

5. Jämna gärna till husdelarnas kanter försiktigt med ett fin rivjärn för att få dem raka om de ändrat form under gräddningen.

6. Smält socker i en stekpanna på hög värme och låt det bli gyllenbrunt. Sänk till låg temperatur.

7. Foga ihop husets sidoväggar med det smälta sockret. Avsluta med dörröppningen.

8. Foga fast de två första delarna till taket. Kontrollera sedan att nästa bit passar bra, fila annars till den och fäst den. Fortsätt med resten av takbitarna. Fäst även dörrarna .

9. Dekorera huset med kristyr och godis.

Så gör du vitaste och fluffigaste kristyren

1 äggvita

cirka 3 dl florsocker

1/2 tsk ättikssprit

Gör så här:

1. Mät upp äggvitan till kristyren i en ren och torr bunke, gärna rostfri. Vispa till hårt skum med elvisp.

2. Sikta ner det mesta av florsockret i äggvitan och tillsätt ättiksspriten.

3. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock, fluffig och glansig. Tillsätt eventuellt mer florsocker tills det bildas fasta toppar när du vispar. Täck kristyren med plastfolie om du inte ska använda den på en gång.