Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

7 härliga recept på julmat – missa inte västerbottenpaj med grönkål

Bjud på ett modernare julbord i år med krämig västerbottenpaj med grönkål samt läckra revben med saffran och chili. Här hittar du 7 härliga recept på julmat komponerade av matkreatören Hannu Sarenström. Smaklig jul!

Krämig västerbottenpaj med grönkål på julbordet? Ja tack! Se recept längre ner.
Krämig västerbottenpaj med grönkål på julbordet? Ja tack! Se recept längre ner.

1. Tunna revben med saffran, fänkål & chili

4 bufféportioner

Ingredienser:

1 kg tunna revben
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1–2 tsk chilipulver
1 1/2 tsk spiskummin
1 1/2 tsk fänkålsfrön
1/2 pkt saffran
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk olivolja

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175°.

2. Lägg samtliga kryddor i en mortel och stöt dem fint med salt som slipmedel.

3. Tillsätt vitlöksklyftor och stöt till en pasta. Rör ner tomatpuré och olja, blanda väl.

Pensla revbenen på båda sidor med kryddpastan och stek dem i cirka 45 minuter i ugnen. 

4. Skär upp spjället och servera.

2. Grönkålspaj med västerbottensost & valnötter

8 bufféportioner

Ingredienser:

75 g kallt smör
2 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl kvarg
300 g färsk grönkål
1 tsk salt
3 rödlökar
3 ägg
3 dl vispgrädde
3 dl riven västerbottensost
1 dl hackade valnötter
1 msk solrosolja till stekning
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200°. 

2. Lägg smör, mjöl och kvarg i matberedare och kör ihop till en deg, eller så hackar du ihop degen för hand.

3. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, (24 ø). Försök att få höga kanter. Låt vila kallt i 30 minuter.

4. Förgrädda pajskalet i 10 minuter och ställ åt sidan.

5. Hacka grönkålen grovt och förväll i tre minuter i saltat vatten. Låt rinna av i ett durkslag.

6. Skala och skiva löken och fräs mjuk i solrosolja. Tillsätt grönkålen och blanda. Fräs ett par minuter till utan att det får färg. Smaka av med salt och svartpeppar.

7. Vispa ihop ägg och grädde i en skål. Rör ner riven ost och blanda sedan ner lök och grönkål.

8. Vänd ner smeten i pajskalet, rör försiktigt i smeten med en gaffel så att grönkålen blir jämnt fördelad. Strö över -hackade valnötter.

9. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.

Tips! Det går utmärkt att laga pajen i förväg och värma upp före servering.

PS. På alltommat.se finns receptet på västerbottenspaj ala original.

3. Bryggarsill med öl & enbär och 4. Matjessill med rötter, äpple & akvavit

Bryggarsill med öl & enbär

Ingredienser:

4 utvattnade saltsillfiléer
1 rödlök
1 morot
1 liten bunt dill

Lag:

2 1/2 dl strösocker
2 dl ättika, 12%
1 1/2 dl ljus starköl
2 kryddnejlikor
1 msk hel kryddpeppar
2 lagerblad
6 enbär

Gör så här:

1. Koka upp lagen med socker, ättika och öl. Tillsätt kryddor och låt svalna.

2. Skala och skär lök och morot i tunna skivor, hacka dillen grovt.

3. Varva sill med lök, morot och dill i en burk. Slå över lagen när den svalnat.

4. Låt stå övertäckt i två dygn i kylen.

Matjessill med rötter, äpple & akvavit

Ingredienser:

4 matjessillfiléer
1/2 morot
1 vinteräpple
1/2 purjolök
1/2 rotselleri

Lag:

3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit, 12%
1/2 msk fänkålsfrön
8 cl akvavit

Gör så här:

1. Koka upp lagen med vatten och socker, tillsätt ättiksprit och fänkålsfrön. Låt svalna innan du blandar ned akvaviten.

2. Skär sillfiléerna i 2 cm breda bitar. Skär skalad morot, äpple med skal, purjolök och skalad rotselleri i tunna stavar.

3. Varva sill med grönsaker i en burk, och häll lagen över.

4. Låt stå övertäckt i två dygn i kylen.

5. Gingravad lax och 6. Klassisk gravad lax

Gingravad lax

10 bufféportioner

Ingredienser:

1 kg laxfilé med skinnet kvar
200 g salt
50 g ljust muscovadosocker
75 g strösocker
1 msk dillfrön
1 msk korianderfrö
1 msk svartpeppar
Rivet skal av 2 limefrukter
1 dl gin
1 kruka dill, grovt hackad

Gör så här:

1. Lägg upp laxfilén och smek den med fingertopparna för att känna och dra ur eventuella ben.

2. Blanda salt och socker i en skål.

3. Stöt dill- och korianderfrön med svartpeppar grovt i en mortel och rör ner i saltblandningen tillsammans med rivet limeskal, gin och hackad dill.

4. Dela lax-filén i två lika stora bitar och gnid in med blandningen.

5. Lägg ihop bitarna i en form med skinnsidorna utåt. Plasta in och ställ i kylskåpet att gravas i tre dygn, vänd då och då.

6. Häll bort lakvattnet, annars kan laxen bli för salt.

7. Skrapa bort överskott av salt och grova dillstjälkar när laxen är klar. Skär sidorna diagonalt i tunna skivor.

Tips! Prova gärna att grava hälleflundra, torsk eller sik på samma vis.

Klassisk gravad lax

10 bufféportioner

Ingredienser:

1 kg laxfilé med skinnet kvar
100 g strösocker
200 g salt
1 msk vitpeppar, grovkrossad
1 kruka dill, grovt hackad

Gör så här:

1. Lägg upp laxfilén och smek den med fingertopparna för att känna och dra ur eventuella ben.

2. Blanda socker, salt och peppar i en skål. 

3. Dela laxfilén i två lika stora bitar och gnid in dem med saltblandningen.

4. Täck med dill och lägg ihop med skinnsidorna utåt. Plasta in och ställ i kylskåpet att gravas i tre dygn, vänd då och då.

5. Häll bort lakvattnet som bildas, annars kan laxen bli för salt. 

6. Skrapa bort överskott av salt och grova dillstjälkar när laxen är klar. Skär sidorna diagonalt i tunna skivor.

7. Chèvregratinerad rödkål

4 portioner

Ingredienser:

1 liten rödkål, cirka 1 kg
1/2 msk olivolja
150 gram chèvre
2 msk flytande honung

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Ta bort de yttre bladen och skär rödkålen i centimetertjocka skivor. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla med olivolja.

3. Rosta mitt i ugnen i 20 minuter eller tills rödkålen mjuknat och kanterna fått färg. Ta ut ur ugnen, smula chèvre och ringla lite honung över.

4. Gratinera ytterligare i 5 minuter.

Fler goda recept på julmat hittar du i boken "Hannus magiska jul". Recept och foton av Hannu Sarenström.