Vad är status för dig?

Vi startar ny debatt-avdelning på amelia.se. Först ut är Marie Söderqvist Tralaus artikel om status bland kvinnor: Att tänka på status anses vara bland det ytligaste och fulaste man kan göra. Glöm det! Status är bra för dig, skriver Söderqvist Tralau. Vad tycker du? Och vad är status för dig?

Visserligen brukar alla när de ser statuslistan (här till vänster), säga : ”Jag håller med. Allt det där är status för mig, men för andra är status ytligare saker som skönhet, pengar och kändisskap.” Vi tror att alla andra är mer materialistiska och fåfänga än vad vi själva är. Men så är det inte. Vi i Sverige är väldigt lika. Vi tycker alla, man som kvinna, gammal som ung, hög- som lågutbildad, att samma saker ger status.

Att kunna saker imponerar på alla. Att vinna tävlingen ”På spåret” är det finaste man kan göra. Tänk bara på den bohemiska sångerskan Caroline af Ugglas. Det var först sedan hon bevisat sin allmänbildning genom att vinna ”På spåret” som hon blev riktig folkkär. 

 Caroline af Ugglas svarar dessutom helt rätt i alla intervjuer. Hon berättar om kärleken och samarbetet med sin man. Kryss för det stabila äktenskapet. Hon är duktig på sitt arbete. Ett kryss på nummer två. Hon leder en kör för människor som inte kan sjunga (nr 6, att hjälpa andra). Hon har barn som hon tillbringar mycket tid med, kryss för gott föräldraskap. Hon har definitivt en egen stil. Ett kryss till. Så bor hon i ett stort hus på landet, vilket är den boendeform som ger mest status. Ju fler av påståendena på statuslistan man kan pricka för, desto mer respekterad blir man. Och respekterade människor blir efterfrågade både på jobbet och i sociala sammanhang. Vilket förstås leder till en uppåtgående statusspiral. 

 Man kan även vara en långhårig, lätt förläst politiker med förkärlek för komplicerade ekvationer, som finansminister Anders Borg, och bli populär hos svenskarna. Anders Borg är något så ovanligt som en politiker som har pratat om Gud. Inte på det där för många svenskar generande nyfrälsta sättet utan på det där ”det måste finnas något mer, något högre som jag vill sträva efter”-sättet. Den typen av vag gudstro kan ge respekt eftersom den antyder djupa tankar om rätt och fel. 

 

Anders Borg
har i flera intervjuer lyft fram att han och hans fru träffades mycket unga och har hållit fast vid varandra och att de fortfarande är kära. Han har lyckats flika in att han varit pappaledig med sina barn. Han har sagt att det är hans döttrar som har gjort honom till feminist, vilket visar på ett pappaengagemang utöver det vanliga. Han har precis som Caroline af Ugglas flytt Stockholm för ett hus på landet.

 Anders Borg ger dessutom ett kunnigt intryck. Han målar inte upp visioner och hänvisar inte till ideologier. Han säger sig i stället hålla sig till fakta. Han beskriver hur det ligger till. Sådant beundrar vi. Genom att göra så många saker rätt i statusjakten skaffar han sig lite extra svängrum. Då kan han få hålla sig med en okonventionell hästsvans och komma undan skriverier om svarta barnflickor utan att få sitt anseende alltför fläckat.

 Om man vill göra statusbegreppet enkelt handlar det om två saker. Den ena är känslokapitalet. Du ska vara duktig på relationer, ha ett lyckligt äktenskap, vara en bra förälder, ha nära vänner, gärna med många år av vänskap bakom er, och ha ork och förmåga att hjälpa andra.

 Det andra är kunskapskapitalet. Du ska vara duktig på ditt arbete, gärna ha en lång utbildning, vara språkkunnig, en bra talare och allmänbildad. Att kunna laga mat och snickra ger också statuspoäng även om det inte ligger i den absoluta toppen. Det enkla rådet är – all typ av kunskap höjer din status. Om du lyckas använda ditt känslomässiga och kunskapsmässiga kapital för att på egen hand bli rik, så har du nått statustoppens absoluta höjdpunkt. En egen ihoparbetad förmögenhet ger mer status än en ärvd. 

 Fast det allra viktigaste för statusen är att inte misslyckas med föräldraskapet. Är man i omvärldens ögon en dålig mamma, hjälper inte en fantastisk karriär eller ett fett bankkonto. Statusen dras obönhörligen ner av det stora emotionella haveriet ett misslyckat moderskap anses vara. 

 Det är svårt att få hög status. Det är det som är statusens själva kärna – det ouppnåeliga. Status får man av det som är svårt för att inte säga omöjligt att uppnå. 

 Det som skiljer Sverige från en del andra länder är att vi inte heller får köpa oss hjälp. Det är ingen slump att framgångsrika kvinnor i Sverige aldrig pratar offentligt om barnflickor, städhjälp eller trädgårdsmästare. Det förstör statusen. Mest status får den som gör allt själv. 

 

Statusens enkla regler är: 

 Lär dig saker. Kunskap slår det mesta. Sköt om dina relationer. Erkänn aldrig att du köper hjälp och lär dig att enkelt och diskret förmedla din duglighet till alla andra. Då kan du räkna med ett både friskare, längre och lyckligare liv. ?

Debattera med Marie i Damrummet!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!