Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Träna dig till högre lön – en fantastisk förmån eller helt fel?

På hr-företaget Kompetenslaget får anställda som tränar regelbundet 'svettlön'. En fantastisk förmån som är bra för teamkänslan? Eller helt fel att lönen kopplas till kondition i stället för kompetens?

Foto: alvarez
Monica Eliasson lyfter skrot med sin kollega Nina Dahlberg.
Monica Eliasson lyfter skrot med sin kollega Nina Dahlberg. Foto: © Maria Fäldt

I december förra året började hr-företaget Kompetenslaget med ett nytt system för friskvård för sina anställda. I stället för det vanliga friskvårdsbidraget skulle de anställda få så kallad svettlön.

I praktiken innebär det att varje anställd får betalt för utförd fysisk aktivitet. Vilken typ av träning man vill hålla på med väljer de anställda själva, det enda kravet är att aktiviteten ska vara pulshöjande och pågå i minst trettio minuter.

För Monica Eliasson blev detta en nystart.

– Alla gillar inte att trängas på gymmet, men nu kan man gå en lång och snabb promenad med hunden, gå ut och klippa gräset eller skotta snö – för det är ju också motion. På det här sättet kan alla välja just den träningsform de tycker om, något som uppmuntrar till att skapa goda vanor som håller i sig över tid, säger hon.

Kickstarta hösten med amelias träningsresa till Mallorca 15–22 september 2017!

Numera tränar Monica på gymmet cirka en gång i veckan. Utöver det brukar hon löpträna, promenera eller cykla. För att peppa varandra lägger de anställda upp träningsbilder och videoklipp på företagets gemensamma facebooksida Svettlön och hjärngympa.

Här syns folk rosiga om kinderna på träningscykeln, i joggingspåret, på crossfitpass och i hockeyrinken.

Svettlönen har inte bara fått fler att börja röra på sig, den har även påverkat sammanhållningen på företaget positivt.

– Vi peppar, berömmer och lockar med varandra på olika träningspass, vilket ger energi. Alla vill vara med och bidra, så det här har stärkt gemenskapen på jobbet.

– Eftersom säljarna är ute på fältet och vi har kontor i olika städer är det svårt att lära känna varandra ordentligt. Genom att alla nu lägger upp bilder och vi kommenterar varandras inlägg får vi en bättre bild av varandra. En mer naturlig och svettig bild, skrattar Monica Eliasson.

Hon får medhåll av kollegan Nina Dahlberg, kompetensrådgivare på företaget. För Nina, som tidigare knappt tränade, har svettlönen blivit en sporre.

– Nu går jag på spinning med kollegor. Visst hade jag lite prestationsångest i början, men den har försvunnit. Nu tycker jag bara att det är roligt. Jag har ett stillasittande arbete, så jag behöver röra på mig, säger hon.

Finns det inte en risk för att det ska bli en sorts tävling, där alla ska överträffa varandra?

Nej, det har varken Monica eller Nina märkt av. De tror inte heller att folk fuskar och lägger ut fejkade träningsbilder.

– Det finns inget tvång i att delta, och det är absolut ingen tävling. Alla tränar efter förmåga och vilja. Alla på företaget är involverade i det här, och intresset för hälsa har ökar.

– Vi pratar mer om kost och träning, och delar med oss av våra bästa tips och recept, vilket stärker gemenskapen, säger Monica.

LÄS OCKSÅ: Är det okej att skippa frukost – exakt hur viktigt är dagens första mål? 

Men kan det verkligen vara lönsamt för företaget?

För varje utfört aktivitetspass får den anställda 50 kronor i svettlön. Om man tränar tre gånger per vecka uppnås taket på 6000 kronor per år. Alltså betydligt mer än vad den vanliga friskvårdspengen brukar ligga på. Ändå menar vd:n Peter Strand att företaget tjänar pengar på detta – både på kort och lång sikt.

– Forskning visar att vi rör på oss allt mindre, men med svettlönen och kollegornas pepp blir man motiverad till att vilja träna. Det blir roligare helt enkelt, och det i sig skapar något hållbart. Tränar du bara för att du borde så rinner det lätt ut ur sanden. Men tränar du för att det är roligt så skapar du en glädjefylld vana, säger han.

Med 20 anställda kostar det här företaget cirka 200 000 kronor per år. Fast vd:n väljer att se det som en investering.

– Hamnar en anställd i långtidssjukskrivning kostar det företaget minst en halv miljon kronor i rehabilitering, vikarieanskaffning och produktionsbortfall. Och då har vi enbart pratat om reella kostnader, det skapar också lidande för individen och påverkar arbetsgruppen, förklarar han.

Även de som inte tränar kan vara bra kollegor

Carl Cederström, docent i företagsekonomi vid Stockholms Universitet menar i sin bok Wellnessyndromet att  det sociala kravet på att maximera vårt välbefinnande har börjat vändas emot oss. Att det börjar likna en hälsohysteri.

På vilket sätt börjar det bli en hälsohysteri?

– Kravet att träna och äta rätt och alltid vara positiv gör att många känner sig otillräckliga och skuldtyngda. Är du ohälsosam i dagens samhälle uppfattas du lätt som lat och oansvarig – helt enkelt en dålig människa.

Vad anser du om svettlön som en del företag inför på arbetsplatsen?

– Svettlön är säkert toppen för dem som gillar att träna, men flera av de företag som nu gjort träning obligatoriskt på jobbet har haft en hög personalomsättning. De som inte känner sig hemma i kulturen slutar.

Resultatet blir att du får en väldigt homogen kultur. Det är viktigt att komma ihåg att du kan vara en bra medarbetare – och en god människa – fastän du inte tränar eller rentav röker.

Men är det inte ett bra sätt att motivera personalen att röra på sig?

– Man lovordar ofta den här typen av initiativ och menar att det är belönande och motiverande. Men de är också bestraffande mot de som personer som inte lyckas leva upp till kraven.

– Vi ser redan en tydlig separation mellan personer som är hälsosamma och dem som inte är det. Vi har ett ökande hälsogap som är kopplat till klass och inkomst.

– Tyvärr kan den här typen av initiativ ytterligare spä på en sådan utveckling eftersom de här företagen lockar till sig människor som redan är hälsosamma och tränar. Än mer problematiskt blir det när företag redan i rekryteringsfasen väljer bort människor som inte anses tillräckligt hälsosamma.

– Det är naturligtvis viktigt att ta hand om sin kropp. Men vi ska också komma ihåg att man inte är en sämre människa bara för att man inte gör det. Tyvärr glömmer vi ibland bort det och sätter ett likhetstecken mellan hälsa och att vara en god människa.

Av: Sara Palmkvist Foto: Maria Fäldt

LÄS OCKSÅ: Så hittar du din rätta målvikt – viktigt att du är snäll mot dig själv