Tala ut i sommar!

Att hålla tal är svårt. Åtminstone för den som inte kan det. Är det så himla klurigt egentligen? Ligg på stranden och öva medan barnen plaskar i vattnet, så kan du överraska på jobbet till hösten.

Att tala inför publik kan vara en riktig stressfaktor. Men det behöver inte vara så, det gäller bara att öva ordentligt. När du känner dig trygg med att tala inför dig själv, kan du säkert hitta något kalas att tala vid i sommar. Ett sensommardop, bröllop eller ett födelsedagsfirande. Och så kräftskivan förstås, alltid finns det något att skåla för!

Tänk på detta:

1. Ha ett bra material. Ditt tal behöver en tydlig början och ett tydligt slut. Det är nämligen början och slutet vi minns bäst. Början måste vara intressant och slutet får gärna ha en slutkläm.

 2. Öva, öva, öva. I stort sett alla bra tal du hört har varit inövade. Skriv ner talet ord för ord. När du kan det gör du om det till stolpar.

 3. Var kort, annars tappar du lätt lyssnarnas intresse. En riktlinje för middags-, födelsedags- och bröllopstal är 2-4 minuter.

 4. Få med dig publiken. Ett knep är att vädja till lyssnarnas sinnen, gärna så många som möjligt. Ett annat knep är att låta lyssnarna vara med. Låt de ställa frågor eller ha en liten omröstning.

 5. Göm dig inte bakom tekniken. Hjälpmedel som powerpoint och filmsnuttar kan vara ett bra komplement, men förlita dig inte på bilderna. Du måste stimulera lyssnarna med din person.

 6. Utnyttja din röst. Tänk på pausering, att variera tonfallet och tala engagerat. Men inte för fort!

 7. Tänk på kroppsspråket. Stå avslappnad med rak rygg. Att använda händerna när du pratar sänder ut positiva signaler.

 8. Håll ögonkontakt. Flacka inte med blicken. Om du visar bilder, titta inte upp på dem.

 9.Våga visa din nervositet. De flesta har överseende med nervösa talare. Lyssnarna bedömer vad du säger, inte hur du känner dig inombords.

Lycka till!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!