Nu finns det ytterligare en anledning (förutom att det är gosigt) att ta med din hund till jobbet. Det sänker nämligen stress och gör dig mer produktiv, enligt forskning. Win, win för alla!

O

m du dagdrömmer om att få jobba och samtidigt gosa med din hund, men inte vet hur det ska bli verklighet, kan du bara vidarebefordra denna artikel till din chef!

Forskning från Virginia Commonwealth University visar nämligen att dina stressnivåer sänks om du tar med din hund till din arbetsplats. Bra va?

hundvalp-jobb

Vem blir inte glad av att ha den här lilla sötnosen som hjälpreda på jobbet?

Personerna som deltog i forskningen fick göra salivprov och fyllde i en enkät. Tre olika grupper testades: en grupp som hade sin hund med sig, en grupp som inte var hundägare och en grupp hundägare som inte hade sina djur med sig.

Djur på jobbet gör de anställda mer motiverade

I salivproven på morgonen syntes ingen skillnad i grupperna. Men hos de anställda som hade med sig hunden till jobbet minskade stressen under arbetsdagen. Minskad stress och ökad trivsel syntes även hos arbetskamraterna utan hund. Däremot ökade stressen hos de hundägare som inte hade med sig sina fyrbenta vänner.


LÄS OCKSÅ: Är din hund oxe eller stenbock? Här är horoskopet för alla vovvar!


”Djur på jobbet gör de anställda mer motiverade, de gillar sitt arbete bättre och de upplever mindre stress”, säger Marie-José Enders till Business insider. Hon studerar relationen mellan djur och människor vid Open University i England.

hund-jobb

”Jag vaktar ditt skrivbord medan du är på toa, matte”.

På stora företag utomlands som till exempel Google är det inte ovanligt att du får ha med ditt husdjur till jobbet. Även i Sverige är vi väldigt positiva till idén.

Även djurlösa är positiva till hund

Åtta av tio svenskar anser nämligen att det är bra för den mentala och fysiska hälsan att umgås med hundar, och sex av tio tycker att hundar på jobbet leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Det visar en undersökning som hundmatsproducenten Doggy har gjort.

glad-hund-jobb

Även de som inte har hund själva blir positiva av att ha en hund på jobbet, visar forskningen.

Vare sig svenskarna själva har hund eller inte så är många positiva till djur på jobbet. Hälften av de utan hund är ändå positiva och av djurägarna ser (något väntat) hela sju av tio hundar på jobbet som positivt.

Att många arbetsplatser idag inte tillåter djur på jobbet, ställer för vissa till problem. 40 procent av de som idag inte har hund, men skulle vilja skaffa en, gör det inte för att de inte får ha med sig hunden på jobbet.


Hund på jobbet: dessa regler gäller

  • Arbetsgivaren avgör om du får ta med dig hunden till jobbet eller ej.
  • Enligt Arbetsmiljölagen ingår det i arbetsgivarens arbetsmiljöarbete att bedöma om hundar utgör en risk för ohälsa. Detta kan även omfatta hundrädsla, om den innebär att en anställd mår dåligt.
  • Skulle en kollega bli allergisk är arbetsgivaren skyldig att se till att hunden lämnar arbetsplatsen.
  • Man bör på varje arbetsplats ha en policy om hur man förhåller sig till pälsdjur.
  • Undantag från detta kan göras om hunden arbetar som blindhund eller är en del av verksamheten t.ex. polis- och vakthundar eller hundar som används som en del av behandlingen av senildementa, handikappade eller svårt sjuka barn och vuxna.

(Källa: Arbetsmiljöverket)

LÄS OCKSÅ: Studie visar: Hundar förstår mer än vad vi tror – kan tyda ord