Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Söndagsångest? Då är det dags att byta jobb (så vågar du ta steget!)

Börjar du få söndagsångest när nya veckan närmar sig? Längtar du efter en nystart på jobbet? Här är expertens tips för dig som vill göra en förändring i jobblivet. 

Foto: Istock

Semestern är över. Och nu blir det mer påtagligt att ledigheten bara var en parentes, ett tillfälligt avbrott från jobblivet som kanske inte fun­gerar optimalt, som kanske till och med behöver förändras i grunden.

Kanske frågar du dig sådant som: Borde jag byta jobb eller finns det vinster med att stanna? Om du känner igen dig, läs vidare. Det finns alltid en väg framåt. Vi bad coachen Ami Hemviken dela med sig av sina er­farenheter när det gäller att göra förändringar i jobblivet.

Ami Hemviken är beteendevetare, före­läsare och coach. Hon driver Hemviken communication och är aktuell med boken Le! Det är inte tanken som räknas – Om vikten av att ha kul på jobbet.

Har du söndagsångest är det dags att byta jobb, tipsar Ami Hemviken.
Har du söndagsångest är det dags att byta jobb, tipsar Ami Hemviken.

När ska jag se mig om efter ett nytt jobb?

– En bra mätare brukar vara söndagsångest. Har man ångest inför varje ny arbetsvecka är det tid att bryta upp. När du ser att du har möjlighet att utvecklas, få leva ut mer av din fulla potential och känna mening och frihet på ett nytt ställe, då är det dags. Men se till att bytet inte är en flykt från något, utan en resa till något. Om du hela tiden letar fel, börja med att gå tillbaka till jobbet i höst och söka efter det du uppskattar: varje kollega som säger hej, varje chef som fattar bra beslut, arbetsmiljön.

Gör en checklista:

Hur är stämningen?
Är du engagerad?
Stämmer företagets värderingar med dina?
Har du frihet att styra över din dag, om inte – går det att påverka?
Hur är relationen till dina kollegor, får du energi av dem?
Kan du vara dig själv? Hur mycket bidrar du?

Om du bestämmer dig för att byta, ta med listan till nästa arbetsplats och ställ samma frågor.

Vad ska jag göra om jag inte får chefstjänsten jag slitit för?

Foto: courtneyk

– Har du varit tydlig med dina ambitioner? Träna annars på tydlighet i din kommunikation. Om befordran inte kommer naturligt, satsa på att bli specialist. Se till att få kompetensutveckling, det kan ge en spiraleffekt både uppåt och framåt. När du blir bra på något kommer du att bli uppskattad och efterfrågad – det ger arbetsglädje.

Leder deltid till en bättre vardag?

– Det finns fördelar med det. Privatlivet får större plats och du slipper dåligt samvete när du ”smiter” för att hämta barn. Det finns också fällor: den största är pensionen men också att du kan missa kompetens- och löneutveckling. Eller att du ­lojalt jobbar lika mycket trots att du gått ner i tid, så att arbetsgivaren får 100 procent av dig medan du får 80 procent av lönen. 

– Se över din roll, finns det områden som kan plockas bort eller går flexibiliteten du är ute efter att få ändå? Kan du jobba någon kväll och ändå jobba heltid? Vi kvinnor tror ofta att sådant är omöjligt, men om det får ditt liv att hänga ihop är nog många arbetsgivare villiga att gå med på det.

Vågar jag starta eget?

Foto: Istock

– Det är klart du vågar, men det är ett stort beslut som gärna får ligga och gro medan du har en anställning. Fundera över vad du gillar att göra, vad du är bra på, vad världen behöver och vad du kan få betalt för. Cash is queen!

LÄS OCKSÅ: De tjänar pengar på sina hobbies: ”Jag får betalt för det jag älskar”

Ami tipsar:

1. Sök jobb där du kan vara dig själv.
2. Bli riktigt bra på något, då når du oftare arbetsglädje.
3. Deltid kan ge frihet, men se över helheten innan du går ner i tid.
4. Om du startar eget, ha en tydlig plan och våga söka riskkapital.

Checklista för arbetsglädje:

Foto: Istock

Vad uppskattar jag med mitt jobb?
Känns mitt arbete meningsfullt?
Finns det chans till utveckling?
Är jag fri att styra över min dag?
Hur är min relation till mina kollegor?

Christina Lundell skolade om sig till läkare mitt i livet: "Det är en utmaning att vara senior och ny på jobbet"

Christina Lundell är klar med termin 9 på läkarlinjen. Men till skillnad från de flesta av sina kursare hade hon passerat 40 och hade en karriär som journalist bakom sig när hon valde att påbörja sina läkarstudier.

 

Christina hade funderat av och till på att byta karriär. Men det kom alltid något i vägen för hennes planer.

– Jag tänkte att det är för sent att tänka om.

Men samtidigt kunde hon inte ignorera lusten att testa något helt nytt. Och hon ville ha möjligheten att jobba efter 70. Så Christina sökte till läkarlinjen. Kruxet vara bara att hennes betyg var för gamla ... Men trägen vinner. Christina skrev högskoleprovet, och terminen efter kom hon in.

Christina Lundell

Ålder: 48.

Familj: Maken Mattias, två barn, 12 och 16.

Bor: I Stockholm.

Gör: Studerar på läkarlinjen, vikarierar som läkare i sommar.

Hur var det att vara tillbaka i skolbänken?

– Det var en nära döden-upplevelse, haha. Jag möttes av en jättegullig 22-åring i orange kläder med papperstallrikar i öronen som var insparksansvarig ... Jag har aldrig tänkt så mycket på min ålder som under de här åren.

Christina berättar om en kille i klassen som tyckte att det var så praktiskt att bo hemma när han pluggade eftersom hans mamma lagade mat och tvättade åt honom.

– Då insåg jag att jag är den mamman, säger Christina.

Samtidigt känner hon att hon hittat rätt, att lyssna har hon erfarenhet av.

– Att vara läkare påminner väldigt mycket om att vara reporter. Jag har övat länge på att prata med människor, så där har jag en fördel.

Hur har du löst det rent praktiskt att både jobba och plugga till läkare samtidigt?

– Jag betraktar mitt pluggande lite mer som ett jobb. När de andra går hem klockan två så jobbar jag i några timmar. Och jag tar inte sovmorgon.

Rent praktiskt har familjen ett gå ut med hunden-schema där alla är ansvariga för varsin fjärdedel i schemat, och så har de

infört städtisdag för hela familjen.

– Min man har ett vanligt jobb och han har varit superstöttande. Barnen har också stöttat mig, även om de ibland ifrågasätter mitt val.

– Och visst har jag gjort ekonomiska uppoffringar. Jag har alltid matlåda och min klädbudget har krympt.

Att bli accepterad på sitt nya jobb när man inte är junior är en annan fråga som Christina har funderat på. Hittills känner hon sig väl mottagen. Dessutom har hon fördelar av sitt gamla yrke i sitt nya.

– Jag har en förmåga att värdera folk. Hur ont har den här patienten? Och jag är van vid att möta folk. Det är en styrka.

Christinas tips till dig som vill börja plugga!

Det är aldrig för sent att tänka om.

Om du har stöd av din familj blir det lät­tare. Ditt beslut påverkar även dem.

Se pluggandet som ett jobb.

Se över dina kostnader innan.

Behåll din a-kassa.

Fördelar med att skola om sig mitt i livet?

+ Man får lära sig nytt. (Ibland glömmer man bort att man kan välja sitt liv.)

+ Det är en möjlighet att göra något helt annat.

+ Att plugga ger nya vänner för livet.

Nackdelar?

– Det är en utmaning att vara ny och längst ner i hierarkin igen. Jag missade barnens skolavslutning i år för att jag inte kan styra min tid på samma sätt.

LÄS OCKSÅ: Byta bransch mitt i livet - amelia har träffat tre kvinnor som tagit steget