Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Petra, 41, levde som hemlig elitsoldat i tio år: ”Jag riskerade mitt liv”

Som första kvinna i Sverige tog hon plats i Försvarsmaktens särskilda operationsgrupp, SOG. Under nästan tio år levde hon som hemlig elitsoldat och reste ut på uppdrag under kodnamnet Pam. "Jag riskerade mitt liv, men jag älskade mitt yrke", säger Petra Malm.

Petra Malm tillhörde den absoluta spjutspetsen inom det militära. Hon arbetade i den särskilda operationsgruppen, SOG, inom Försvarsmakten och levde under hemlig identitet som elitsoldat. Men för ett drygt år sedan avslutade Petra sin militära karriär och lever idag ett mer eller mindre vanligt liv inom det civila. Beslutet var inte enkelt, men hon ångrar inte sitt val.

– Jag hade gjort mitt och det var dags att gå vidare. Jag hade fått andra prioriteringar i livet, säger Petra.

Att Petra skulle göra karriär inom militären var inte planerat. Hon var skoltrött efter gymnasiet, att plugga vidare fanns inte på kartan.

– Jag kom in i en sökandefas, jobbade på restaurang, på posten och vikarierade som lärare. Men jag trivdes inte, så jag provade att skicka in en ansökan om att göra värnplikt.

Petra blev antagen och gjorde lumpen på F21 i Luleå. Hon kände att hon hittat hem. Den tunga träningen och de fysiska utmaningarna passade henne. Efter fullgjord värnplikt sökte hon till Militärhögskolan och utbildade sig vidare till yrkesofficer. Sedan flyttade Petra tillbaka till Luleå och jobbade som officer.

– Efter två år ville jag ha nya utmaningar och sökte till jägarregementet K3 i Karlsborg, där jag utbildade jägarsoldater.

Det här är SOG – särskilda operationsgruppen

• Särskilda operationsgruppens primära uppgifter är strid, underrättelseinhämtning och militärt stöd.

• Efter en omfattande urvalsprocess genomförs en tolv månader lång utbildning. Efter godkänd utbildning placeras du vid förbandet.

• Personalen är specialförbandens absolut viktigaste resurs. Väl motiverade, utbildade och utrustade samt fysiskt och psykiskt starka medarbetare är en förutsättning för de uppgifter som förbanden har att lösa.

Sedan kom erbjudandet som skulle förändra allt. 2007 fick Petra chansen att åka till Afghanistan tillsammans med kollegor från F21. Där och då bestämde hon sig för att hon skulle arbeta som soldat på heltid och lämna yrket som officer. Hon ville till Försvarsmaktens specialförband, SOG, som skickar ut svenska militärer på hemliga uppdrag.

Jag kunde aldrig berätta i detalj vad mitt jobb handlade om, eller vilka länder jag sändes till

– Jag visste att endast de bästa fick plats i SOG, säger Petra, som tillbringade ett år med att noga förbereda sig.

I tio år levde Petra under kodnamnet Pam.
I tio år levde Petra under kodnamnet Pam.

Hon tränade hårt, ökade sin mentala styrka och klarade testerna. Nu började hennes nya liv med specialuppdrag inom SOG. Hennes nya identitet blev operatören Pam. Nära och kära levde i föreställningen att hon fortfarande var officer i Karlsborg.

– Jag kunde aldrig berätta i detalj vad mitt jobb handlade om, eller vilka länder jag sändes till, säger Petra.

Topphemlig SOG-soldat i tio år

Under tio år levde hon ett dubbelliv som operatören Pam och privata Petra. Hon lärde sig att hantera att utåt upprätthålla en fasad och samtidigt följa sin inre röst. För i hjärtat kände hon att hon gjorde rätt.

– Jag skulle vara tillgänglig 24/7. Det kunde hända att jag under en familjemiddag en lördagskväll fick ett samtal, och sedan var det bara att packa allt och lämna hemlandet för ett nytt uppdrag.

Hon berättar om de två mobiltelefonerna, en privat och en som var operatören Pams.

– När den (Pams mobil) ringde visste jag direkt att det var dags. Till mina närmaste sa jag bara att jag måste åka iväg. De har alltid respekterat vad och hur mycket jag har kunnat säga. De förstod syftet med att operationerna skulle hemlighållas, och ställde inga frågor.

På uppdrag med SOG i Afghanistan.
På uppdrag med SOG i Afghanistan.

Hon trivdes, även om det ofta innebar att vara långt hemifrån under många månader i sträck och att ständigt vara beredd på att möta det oväntade. Hon berättar om uthållighetsträning, fallskärmshopp, orientering, vattenvana och att springa med packning – liksom mental träning för att klara pressade situationer. Det fanns alltid ett team redo med läkare, psykolog, sjuksköterska och sjukgymnast.

– Att gå till skjutbanan var inget konstigt, det var ungefär som när andra går till gymmet. Och att få debriefing av psykolog var lika vanligt som att gå till tandläkaren. Månadslånga uppdrag krävde längre perioder av återhämtning, förklarar Petra.

 

Läs också: Så sparar fyrabarnsmamman Åsa en årslön per år

 

Att stressa ner och att tala om för kroppen att den inte längre behövde vara på sin vakt 24 timmar per dygn tog sin tid. När Petra väl var ledig stängde hon av jobbmobilen och prioriterade det som gav ny energi.

– Familjen var min energikälla. Vi åkte till stugan eller utomlands. Och ibland var jag bara hemma och tog det lugnt.

Första svenska kvinnliga elitsoldaten

Med den militära karriären i backspegeln beskriver sig Petra som pionjär. Den första kvinnliga elitsoldaten, en som trampat upp marken för andra kvinnor. Visst har det hänt att hon har blivit ifrågasatt, då oftast av manliga chefer, men responsen har i de flesta fall varit positiv.

– Mina kollegor har sett mig och min kompetens. De har stöttat och vetat vad jag går för. Om jag inte haft förutsättningarna skulle jag inte ha klarat det. Jag är bara 158 centimeter lång, jätteliten jämfört med mina manliga kollegor, men mitt norrländska påbrå och min finska envishet tror jag har hjälpt mig på vägen.

Inom SOG vet man vad man går för och behöver inte slå sig för bröstet.

För henne är SOG den absolut bästa arbetsplats hon kan tänka sig. De är måna om sin personal och tar väl hand om alla. Hon har aldrig upplevt det som negativt att bara jobba med män, och har sällan drabbats av en tuff jargong.

– Vi var alla där med ett syfte: att försvara Sverige. Inom SOG vet man vad man går för och behöver inte hävda sig eller slå sig för bröstet.

Men när hon, 35 år gammal, blev mamma kom tankarna. Ville hon verkligen tillbaka till livet som elitsoldat?

– Hela livet fick en ny mening när jag fick barn, säger Petra. Nu var det inte längre självklart att ta risker eller åka på hemliga uppdrag med livet som insats.

Hon hade fått någon annan att tänka på, någon som var viktigare än det egna egot.

– Kärleken till min dotter blev starkare än det jag kände för jobbet. Jag tyckte inte längre att det var roligt att åka iväg och att lämna henne hemma. Att träna soldatfärdigheter var inte längre viktigt. Viktigast var att få tid med min dotter, hon är prio ett i mitt liv.

Att vara soldat kräver toppfysik!
Att vara soldat kräver toppfysik!

När Petra bestämt sig för att sluta som elitsoldat och lämnade militärlivet 2018 fick hon en identitetskris.

– Jag hade levt många år i min uniform under kodnamnet Pam, i en tydlig yrkesroll, med en uppgift att fylla. Jag visste vem jag var. Även om det ibland var trist att bära uniform så hade jag hittat mig själv i den rollen. Jag har alltid haft min kvinnlighet, jag sminkade mig och gjorde mig fin i håret.

Men när uniformen åkte av för gott kände Petra sig naken och blev tvungen att lära känna sig själv, den hon var utan uniformen.

– Det var som att trycka på en omstartsknapp på många plan i mitt liv. Jag jobbar just nu mycket med mig själv, till exempel genom att uttrycka mig mjukare när jag pratar. Jag är så van vid att prata till en trupp, i orderform, och får ofta höra att jag avslutar varje mening med ett utropstecken.

Läs också: Två sjuksyrror som älskar sina jobb – men jobbstressen gör dem sjuka

Petra minns första dagen som civil
, när hon för första gången var helt utlämnad till sig själv. Hon beskriver en känsla av tomhet. Ingen ringde och undrade var hon var eller varför hon inte hade kommit till jobbet.

– Samtidigt var jag så lycklig, jag insåg att jag numera styrde över min egen tid och kunde göra vad jag ville. Det var därför jag bestämde mig för att driva eget företag, använda min kompetens inom kost, träning, hälsa och ledarskap. Jag vet att jag är bra på det.

Tack vare att jag vågade utmana mig själv som elitsoldat under tio år vet jag att jag klarar allt jag vill.

Idag föreläser hon och har uppdrag hos företag och organisationer inom ledarskap och gruppdynamik. Hon tränar privata grupper i funktionell träning, och många som vill söka till polisen eller SOG tränar hon privat.

– Jag har ett rikt liv och jag lever min dröm. Jag mår bra, har balans, en fin familj och ett jobb jag älskar. Allt detta för att jag än en gång följde mitt hjärta, säger Petra.

– Idag är jag inte rädd för någonting – tack vare att jag vågade utmana mig själv som elitsoldat under tio år vet jag att jag klarar allt jag vill.

Petras tips till kvinnor som vill jobba inom militären

Vilket råd vill du ge kvinnor som vill söka till Försvarsmakten?

– Sök! Det är det bästa arbete du kan ha om du gillar variation, stimulans, fantastiska kollegor, samhörighet och att göra något riktigt bra för Sverige. Det gör att det känns bra i hjärtat.

Vad krävs för att söka till särskilda operationsgruppen, SOG?

– Att du gör det för din egen skull, och är förberedd. Läs på vad du behöver kunna och träna på det. Det du är sämre på är det du ska träna mest på. Ofta gör vi det vi är bra på och tycker är roligt. Gör tvärtom här. Är du dålig på snabbmarsch eller orientering är det vad du ska fokusera på. Ta dig utanför din bekvämlighetszon, kliv över egna barriärer, så får du självförtroende och inser att du kan komma dit du vill.

Hur måste man vara som person för att klara det jobb du haft?

– Stå med båda fötterna på jorden. Det är en fantastisk resa man ger sig in i, och man måste vara redo för det.

Läs också: Så blev undersköterskan Roxanna aktieproffs (+ hennes bästa tips!)

Experten: ”Så påverkas din relation av att jobba inom Försvarsmakten”

Experten inom Försvarsmakten har hemlig identitet av säkerhetsskäl.
Experten inom Försvarsmakten har hemlig identitet av säkerhetsskäl.

Hur påverkar ett jobb som hemlig operatör vardagen?

– Att jobba hemligt är inte farligt i sig, men det är väldigt svårt att hitta avvägningen mellan vad det går att delge alla och vad ingen ska veta. Ska man ljuga för sin livskamrat om vilket land eller vilken del av Sverige man ska åka till? Vad händer när livskamraten råkar se sin partner på fel plats, hur påverkas förtroende och samliv? Det är mycket påfrestande, och många äktenskap och förhållanden går i graven under dessa typer av tjänstgöringar.

Vilka problem brukar dyka upp när uppdraget är slutfört?

– Stressproblematik, sömnstörningar och psykosocial ohälsa är vanligt. De flesta upplever att de mår bäst under den tid som uppdraget pågår, då förväntas de bara lösa en sak. Och partnern vet att man inte är tillgänglig. Väl hemma igen ska jobbet hinnas med, och samtidigt försöker man hinna ikapp med familjelivet som satts åt sidan. Många upplever här bara ett konstant dåligt samvete.

Vad är viktigt att tänka på när man återvänder hem efter ett uppdrag?

– Att ha en normal, regelbunden kontakt med psykolog eller samtalsstöd. Oftast blir arbetsgruppen den viktigaste avlastningsgruppen, där är det möjligt att ta upp allt det som upplevts som tungt och svårt.

Vad krävs av den som vill arbeta inom SOG?

– Att klara ett liv i SOG kräver mycket god flexibilitet, uthållighet och extremt god social förmåga att fungera i grupp. Dessutom ska personen ha mycket god fysik. Fysik går att träna upp, men egna mentala begränsningar är ofta en orsak till att man inte klarar krav och tester. Du bör vara en ödmjuk teamplayer med tydlig ”av och på-knapp”.

LÄS OCKSÅ: Madeleine Vall tvingades avsluta boxningskarriären – blev Hollywoodskådis