Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sofia blev minimalist: Ju fler saker jag sålde, desto bättre mådde jag

Att leva minimalistisk ger inte bara mer pengar i plånboken – det kan också höja livskvaliteten på ett oväntat sätt. När Sofia slutade shoppa och sa upp sig från sin fasta anställning, fick hon ett enklare och friare liv. "Då shoppade jag för att orka jobba, nu har jag inget behov av att unna mig saker."

Foto: Privat

Sofia Brolin äger inga onödiga saker. Hennes vind och källare är numera tomma, sånär som på en låda med vinterkläder och en med minnen. Inga överflödiga saker står och samlar damm. Sofia kallar sig själv en färgglad minimalist, men vägen dit har varken varit självklar eller lätt.

2010 sa hon upp sig från sin fasta anställning som art director för att frilansa. Eftersom hon inte visste hur mycket pengar hon skulle få in drog hon ner på konsumtionen rejält.

Foto: Privat

– Innan dess spenderade jag i princip hela lönen. Det var som om jag shoppade för att orka med att jobba. När jag började frilansa slutade jag att köpa nytt men fortsatte att handla saker på loppis.

Frilansandet gick bra, Sofia arbetade mycket vilket ledde till en utmattning. Något var tvunget att förändras.

– När jag blev utmattad var jag tvungen att strypa alla onödiga intryck. Jag kände att mina saker, prylar och kläder krävde för mycket. Det behövde ju tas omhand, städas, rensas, organiseras och flyttas. Sakerna jag ägde tog tid från det jag egentligen ville – att bara leva, genom att göra det jag vill och kunna bestämma själv över min tid.

Sofia Brolin

Ålder: 41 år.

Familj: Maken Mattias.

Bor: I Göteborg.

Gör: Är grafisk form­givare och digital kommunikatör. Skriver och tipsar om minimalism och att rensa på sin Instagram: @hildas.se

Sofia ströp även loppisshoppandet, och började rensa. Då bodde hon och hennes man i ett stort hus med garage, stall och förråd. Sofia började rensa – och ju fler saker som försvann, desto bättre mådde hon.

– Vi förvarar saker helt i onödan, i hela våra liv. På grund av sakerna behöver vi många gånger bo större och finansiera större bostäder, det är galet när man tänker på det så!

Sakerna jag ägde tog tid från det jag egentligen ville, att bara leva

Under tiden Sofia slängde, sålde och skänkte alla onödiga prylar började en annan dröm att gro. Drömmen om ett enklare liv.

– Jag och min man Mattias började prata om att vi ville frigöra mer tid, att vi ville leva friare och enklare. Så vi försökte bryta ner det i delmål. Vi insåg att vi behövde sälja huset. Ett stort hus kräver tid och omsorg i underhåll, lägg därtill en gigantisk trädgård, odlingar, stall … Huset stod i vägen för våra drömmar.

Var du och din man överens?

– Jag har väldigt lätt för förändring och det har inte han, så i början var det främst jag som började rensa och städa. Men när han såg alla fördelar hakade han på. Att sälja huset var däremot inget lätt beslut. Men det var rätt beslut, eftersom det stod i vägen för vad vi ville göra med livet.

Ordet minimalist för lätt tankarna till avskalat och tråkigt.

– Nej, verkligen inte! Jag älskar färg och form och klär mig nästan bara i mönstrade och färgglada klänningar. Minimalism är inte tråkigt eller strängt! För mig är minimalism lekfullt, kreativt och handlar om att göra saker så enkelt som möjligt för att frigöra tid.

Vad är det bästa med att vara minimalist?

– Att jag har så extremt mycket tid att lägga på exakt vad jag vill, som att träffa människor, engagera mig ideellt, resa och lära mig nya saker. Många tror att minimalism bara handlar om att äga få saker, men det är en livsstil som smittar av sig på allt. Om jag inte köper så många saker, då behöver jag ju inte ett enormt hus att förvara dem i, då behöver jag ju inte så mycket pengar och då behöver jag ju inte jobba så mycket, utan kan göra mer av det jag verkligen vill.

Vilka nackdelar finns med att leva minimalistiskt?

– Jag skulle inte säga nackdelar, men det kan uppstå svårigheter. Du får som sagt väldigt mycket tid, även för reflektion och att möta dig själv. Du kommer att behöva ta tag i stora frågor som: Vem är jag egentligen? Vad vill jag med mitt liv? För många är det enklare att hålla sig sysselsatta, att jobba heltid och samtidigt renovera köket eller bygga en altan, än att möta sig själva på djupet.

Kan du känna dig sträng mot dig själv, som att du inte unnar dig saker?

– Inte alls, jag har inget behov av att unna mig saker längre. Från början var det naturligtvis inte så, då undvek jag att köpa saker och behövde tänka på det aktivt. Men nu har jag trillat över tröskeln, jag vill inte ha. Det är stor skillnad på att låta bli att köpa någonting och att inte vilja ha något.

Så du känner dig aldrig shoppingsugen?

– Vi bor i centrala Göteborg, så det finns frestelser överallt. Det är väldigt sällan jag känner ett sug efter att shoppa för shoppandets skull. Men det är klart att jag också kan drabbas av ett sug. Mitt bästa tips då är att köpa mat. Botanisera i delidisken eller fruktdisken, och köp något lyxigt som ändå behöver handlas.

Hur mycket pengar har du sparat?

– Alla saker jag sålde har finansierat en del av mitt liv i flera år. Jag hade som regel att om någonting var värt mindre än 50 kronor skänkte jag det, och över 50 kronor så försökte jag sälja det. Vi har även valt att inte alltid jobba heltid – för vi behöver inte så mycket pengar. Vi behöver inte kämpa för att upprätthålla ett liv av konsumtion och dyra vanor. Många tycker nog att jag gör uppoffringar, men det tycker inte jag eftersom jag fokuserar på vad jag får: frihet och tid!

Tror du att livsstilen passar alla?

– Nej, alla livsstilar är inte för alla. Men jag tror att minimalism skulle underlätta för många. På samma sätt som man gör en plan för sin ekonomi kan man göra en plan för sin tid. Att få mer tid över till sådant man vill handlar om enkel matematik.

Vilka är dina bästa tips för den som vill bli mer minimalistisk?

– Det absolut viktigaste är att du vill det, sedan är det bara att börja att rensa, en låda i taget. Och sedan nästa. Men det tar tid, så ge inte upp.

Rensa som ett proffs – 3 tips från minimalisten:

– Sluta förvara saker i onödan, tipsar Sofia.
– Sluta förvara saker i onödan, tipsar Sofia.

1. Avgränsa dig, ta en låda eller en garderob i taget. Det är lätt att bli överväldigad över att det finns så mycket att rensa. Ta ett steg i taget, en pryl ut är bättre än ingen.

2. Ha alltid en skänka-kasse stående i garderoben så att du direkt kan lägga prylar du stöter på i din vardag som du inte vill ha.

3. Gör det till en lek och sätt upp mål om att rensa ut exempelvis 40 saker under en dag, en helg eller två timmar. Sätt dina egna mål och regler som passar dig.

LÄS OCKSÅ! Emilia: ”Jag slutade shoppa och sparade ihop 100,000 kr”

Gör en plan för din tid (och kolla tiden du kan spara!)

Hur mycket tid ägnar du åt: 

Att tänka på saker du vill ha
Att göra research om grejer du ska köpa
Att shoppa
Att göra plats för de nya sakerna i garderoben/skåpen
Att återvinna gamla saker
Vips! Nu har du vunnit ........... timmar!