Foto: Zoran Zeremski

Sluta jobba gratis! (Tyvärr är det är ingen som kommer tacka dig)

Ge inte bort din värdefulla tid! Ingen kommer tacka dig för att du jobbar gratis. Är det dags för ett snack med chefen? Övertiden påverkar hela livet, så se till att ta fajten.

”Älskling, jag blir lite sen, måste fixa lite grejer på jobbet”. Känner du igen dig? Det är i sådana fall något du delar med många medsystrar, 15 procent av oss jobbar övertid.

Eftersom kvinnor oftare tar stort ansvar för det obetalda arbetet i hemmet, drabbar övertid kvinnor hårdare. Det menar Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef vid fackförbundet Unionen. Kvinnor är överrepresenterade när det gäller långtidssjukskrivningar, enligt en undersökning som Unionen gjorde hösten 2016. Något som bland annat kan kopplas till stress på arbetet.

– Det finns en stor lojalitet gentemot kunder och arbetsgivare. Många gör det lilla extra, för att inte sätta folk på pottkanten, säger Henrik Ehrenberg.

Därför är det viktigt att den anställda kompenseras, till exempel med någon dag ledigt eller att gå tidigare från jobbet några dagar.

– Något som kan minska stressen är möjligheten att flexa, säger han.

Samtidigt kan flexibiliteten paradoxalt nog leda till ökad stress. Övertid är vanligare än vi själva tror, eftersom vi ständigt är tillgängliga via mobil och dator, enligt Helena Schiller, forskningsassistent vid Stressforskningsinstitutet.

– Vi behöver sätta gränser för hur mycket vi arbetar, säger hon.

Små förändringar spelar roll.

– I en studie som jag gjort fann jag att förkortad arbetstid, sex timmar per dag, leder till att man sover bättre och stressar mindre.

Övertidsarbetet ligger konstant högt sedan 1990-talet. Extra utsatta är konsulter och de som arbetar inom vård, omsorg eller skola, enligt Arbetsmiljöverket. Det stora ansvaret ligger hos arbetsgivaren.

– För mycket övertid tyder på att det inte finns tillräckligt med tid och resurser för att utföra de uppgifter som finns. Det är arbetsgivarens ansvar att justera det, exempelvis genom att anställa fler, säger Ulrik Lidwall, analytiker vid Försäkringskassan.

LÄS OCKSÅ: Så maxar du din pension – utan att behöva spara dina sista slantar

1 av 5 jobbar över

En av fem jobbar övertid. Män något mer än kvinnor.

I snitt är övertiden mer än sex timmar i veckan.

4 procent av de som arbetar övertid gör det utan ersättning.

Övertiden motsvarar minst 117 000 heltidsjobb.

Övertiden påverkar hela livet

Din ekonomi

Får du bara betalt för en del av din övertid, eller om övertiden går obemärkt förbi, då försvinner pengar som du kunde gjort något roligt för. Och det är inga små summor du förlorar genom att arbeta gratis, enligt Mats Essemyr, utredare vid TCO:

– Blir du kvar på jobbet någon halvtimme extra varje dag är det tio obetalda timmar per månad. Tjänar du 32 000 kronor, handlar det om 2 000 kronor före skatt i månaden. Det vill säga drygt 20 000 på ett år, om vi räknar bort några veckors semester och annan ledighet.

TIPS! Håll koll på tiden. Många bäckar små blir snart en stor peng. Oftast beror övertid på en arbetsplats på dålig organisation av arbetet. Det gäller i både privata företag och offentliga verksamheter. Det är inget du ska drabbas av.

Din relation

Jobbet är en del av livet. Men idag är det ofta svårt att dra en gräns mellan jobb och fritid, eftersom vi ständigt är uppkopplade.

– Om man arbetar hemifrån kan det vara svårt för ens partner och barn att förstå när man jobbar, eller inte. Om man är tillgänglig och mentalt närvarande, eller inte, säger Helena Schiller vid Stressforskningsinstitutet.

Övertiden äter dessutom upp en del av fritiden, vilket påverkar relationen negativt.

– Dels har man vid ofta förekommande övertid mindre tid över för sitt privatliv. Dels blir man mer lättirriterad och kan behöva mer tid för sig själv, om man känner sig stressad på grund av arbetsbelastningen, vilket i sin påverkar relationen negativt.

TIPS! Var inte tillgänglig hela tiden. Försök att avgränsa och bestämma att nu jobbar jag, och nu jobbar jag inte. Det vill säga att inte kolla mejlen eller ta jobbsamtal när man är ledig.

Det här kan du kräva av din chef

Ha en dialog med din chef om din arbetssituation. Enligt de föreskrifter som finns har hen ansvar för hur arbetsbelastningen ser ut, och ska se till att den inte blir ohälsosam. Kanske går det att fördela arbetsuppgifterna på annat sätt.

Koll på arbetstiden. Blir det ofta så att du sitter kvar på jobbet, så skriv ner antalet timmar och vad som orsakat den extra arbetstiden, för att tydliggöra problemet för dig själv och din chef.

Övertid är reglerat i lag

Enligt lag och de flesta kollektivavtal får din arbetsgivare lägga ut max 350 timmars övertid per år, och inte mer än 50 timmar per månad, enligt Mats Essemyr, TCO.

– För mycket övertid skapar ohälsa. Som anställd kan man kräva att arbetsgivaren organiserar arbetet så att det inte skapar ohälsa, till exempel utbrändhet eller stress.

Det här kan du göra själv

Hitta tid till återhämtning mellan arbetstopparna. Se till att göra något du tycker är roligt varje dag och att sova bra.

Koppla bort jobbet när du är ledig. Försök hitta en aktivitet som gör att du inte tänker på arbetet hela tiden även när du är ledig, till exempel att fixa i trädgården, gå ut med hunden, laga god mat.

Lyssna på kroppens signaler, vissa perioder klarar man av att jobba mycket, andra inte. Varningssignaler kan vara att sömnen inte fungerar, man har ångest, oro, ältar saker, får hjärtklappning, yrsel och huvudvärk.

Har du en fråga kring din privatekonomi?

SBAB:s Emma Persson är ekonom och expert på privat- och boendeekonomi. Hon brinner för att få folk att fatta kloka privatekonomiska beslut. Har du en fråga du vill ställa Emma? Mejla direkt! fraga.ekonomen@amelia.se

Av: Mia Coull Foto: iStock

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!