Ska vi bojkotta livspusslet?

Programledaren Belinda Olsson vill ha ett vaccin mot “Perrelli-sjukan” = att vilja ha allt – barn, karriär, bästa sexlivet, finaste hemmet – samtidigt. Vad tycker du? Är det dags att dra ner på ambitionerna?

? Som en av Sveriges mest kända feminister har Belinda Olsson inte undgått de senaste årens duktighetstrend. Hon har stört sig på kändisars skryt och böckers pekpinnar om hur den perfekta familjebilden visst går ihop med karriär. I somras tog hon över som programledare för ”Debatt” i SVT. Pendlingen mellan familjen och hemmet i Stockholm och jobbet i Debatt-studion i Göteborg gav henne en aha-upplevelse om kvinnors tjat om livspusslet. 

 – Om du har mycket som ska gå ihop, då ska du fan ge upp det här med att ha snygga hemmet och perfekta kroppen, säger Belinda. 

 – Klart att du ska sträva efter bra karriär och barn samtidigt, men det finns en baksida med den svenska jämställdheten där vi tror att vi kan få allt. Det är inte möjligt att två föräldrar tokjobbar och samtidigt har tid att vara närvarande för tre barn.

 Så här resonerar Belinda: Det behövs en omprogrammering. När du väljer att göra karriär måste du också bli medveten om att det inte går att ha det lika fint hemma och att du kanske inte hinner träffa barnen så mycket som du skulle vilja – utan att bli kinkig och få dåligt samvete. Kvinnor måste helt enkelt inse att en del uppoffringar ingår i att göra storkarriär. Och män måste lära sig att dela lika på ansvaret för hemmet. 

 – Män tar kvinnors gnäll för givet. Sluta klaga och åk till hans jobb med sjuka ungar, dammsug överallt men inte under hans fötter, tvätta allas kläder men inte hans! Jag blir tokig på alla stora bebisar som bara blir servade av sina kvinnor. Tjejer som ammar sina män får skylla sig själva. 

 Men hur kan man låta bli att bli stressad av alla kvinnliga kändisar som glatt visar upp hur de står och bakar bröd på morgonen, tränar två pass per dag, jobbar häcken av sig och samtidigt är den bästa mamman i världen?

 – Det är typiskt kändismammor i min generation att skryta med hur de kan hantera barn och karriär samtidigt. Innan oss var det nästan fult att ha barn. Lill-Babs hade ju massor med barn, men slängde inte upp dem framför kameran. Vem tror på att Perrelli är glad dygnet runt? Många kändisar har barnflickor som de aldrig tackar i intervjuer.

 Belinda menar att precis som bilderna på supermodellerna är retuscherade i modetidningar är kändismammors liv retuscherade i media. 

 – Har du kroppskomplex ska du sluta bläddra i modetidningar och om du har panik som arbetande mamma ska du sluta sitta och lusläsa om personer som påstår sig ha klurat ut livspusslet. 

 Budskapen är motsägelsefulla. Kockar menar att halvfabrikat är en dödssynd och vill att du rullar dina egna köttbullar, personliga tränare kallar dig för lat när du hellre tar en tupplur än en powerwalk och sexologer tipsar om hur du ska få fart på ditt sexliv... Samtidigt säljs böcker och tidningar med lösningar på livspussel-problemet överallt. Experter från alla hörn vill vara med och få sin del av kakan. 

 – Jag blir upprörd på livsstilscoacher som har skapat en kvinnoroll som inte går ihop nånstans. Samtidigt, har man så pass mycket tid att man hinner läsa sånt då har man för mycket tid.

 Nej, strunta i självhjälpsböckerna och lyssna på dig själv, tycker Belinda. Och se till att välja rätt man.

 – Kvinnor som har män som aldrig är hemma går in i väggen till slut, se på Kristina Axén Ohlin (före detta finansborgarråd i Stockholm). 

 Välj också dina vänner med omsorg. Folk som är avslappnade och som inte bryr sig om det står massor av disk framme, minskar pressen på att allt ska vara perfekt. Satsar du på karriären och prioriterar bort hemmet får du inte bli avundsjuk eller sukta om du kommer hem till en kompis som tapetserat om hela lägenheten. Trösta dig istället med att barn har större behov av ”häng-tid” med sina föräldrar än att du springer runt och fixar så ditt liv ser snyggt ut inför andra.

 – Det kommer alltid finnas folk som har snyggare kropp, snällare ungar, snyggare man, snyggare lägenhet eller hus. Denna tävling och Perrelli-sjuka är rätt så elak mot en själv. Jag önskar vi bara kunde sluta se det som ett pussel och istället tänka att det kanske inte ska gå ihop. Livet är lite jobbigt. ?

Debattera i Damrummet!

Till debatten om livspusslet!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!