-Ska bara männen bestämma?

Vill du att nästan bara män ska bestämma över din framtida pension, din arbetsplats och din och dina barns vård och omsorg? Inte? Nej, det vill inte vi heller. Vi har tröttnat på näringslivets alla slipsar och kostymer. Vi är övertygade om att jämn fördelning mellan män och kvinnor gör skillnad.

Information att ha i bakhuvudet

Alla aktiebolag: Där har den manliga andelen i bolagens styrelser ökat. Från 81 procent förra året var den i mars i år uppe i 85 procent. Det innebär att den lilla stadiga ökning med några tiondels procentenheter kvinnor vi tidigare år sett är bruten. Deppigt!

På Stockholmsbörsen minskar däremot andelen män. Långsamt. I fjol var siffran 78 procent. Men tio procent av bolagen, 23 av 227 på OMX, har fortfarande år 2011, 100 procent män i styrelsen visar statistik som amelia tagit fram med hjälp av SIS Ägarservice.

I börsbolagens ledningar är den manliga dominansen ännu större. Förra året var 86,2 procent män. En ökning med en halv procent jämfört med året innan. Och ett oroväckande tecken för dem som vill se fler kvinnor på toppen med tanke på att rekryteringskedjan brukar gå från ledningsgrupp till vd till styrelse till styrelseordförande.

Ju högre upp vi kommer i hierarkin, desto sällsyntare blir kvinnorna. De senaste hundra åren har bara 33 kvinnor suttit på börs-vd-stolar, i sällskap av den imponerande siffran 1 860 män.

Den 8 april i år fanns det sju kvinnliga börs-vd:ar i Sverige. Männen utgjorde då 97 procent av börsbolagens vd:ar. Och när det gäller de allra högsta hönsen, styrelseordförandena, var 96,4 procent män.

Undan-taget Kinnevik, SEB och Atrium Ljungberg återfinns alla kvinnliga vd:ar och styrelseordförande i de mindre börsbolagen. De som bestämmer över de riktigt stora pengarna är med andra ord med få undantag män.

Varför du ska bry dig om styrelsekvinnorna?

Vad har de med våra liv att göra? Varför ska jag bry mig om kvinnor som tjänar tio gånger så mycket pengar som jag gör? Ja, det känns ju onekligen som berättigade frågor. Men svaret är ändå: Du ska bry dig! För om inte ens de mest framgångsrika kvinnorna anses duga, hur tror du då att ledningen ser på dig? Ingen annanstans på arbetsmarknaden är diskrimineringen av kvinnor så uppenbar som på de ledande positionerna. Och det är inte så konstigt. För det är i de stora bolagens styrelser och ledningar som den svenska makteliten samlas. De bestämmer över mängder av människors jobb, bollar med våra sparpengar och utövar påverkan på politikerna. De beslut som tas i styrelserna kommer på olika sätt få betydelse för allas våra liv.

En tredjedel av Sveriges kvinnor är anställda i stora börsbolag och många har en partner som är det. Vård, skola och omsorg är privatägt i större utsträckning. Och hela pensionssystemet bygger på att vi har ett fungerande näringsliv. Då bör de bästa sitta i styrelsen. Så är det inte idag, säger Carina Lundberg Markow som är chef för ansvarsfullt ägande på Folksam som förvaltar ett kapital på 270 miljarder kronor.

De allra flesta av oss kommer aldrig sitta i någon styrelse på samma sätt som vi inte kommer sitta i regeringen eller i riksdagen. Men vi skulle nog reagera väldigt starkt om könsfördelningen såg likadan ut där som i näringslivet.

Därför är det viktigt med kvinnor i styrelserna.

1. Det är en rättvisefråga

Kvinnor utgör hälften av befolkningen. Det är inte rimligt att de så uppenbart ska diskrimineras när det gäller toppositionerna.

2. Det är en lönsamhetsfråga

Flera undersökningar visar att företag med kvinnor på höga positioner är mer lönsamma än andra. En enkät med 1 500 företag världen över och utförd av konsultjätten McKinsey visar att de mest jämställda bolagen – de med flest kvinnor i ledningen – har en avkastning på eget kapital som är 41 procent högre än bolag med enbart män.

En undersökning av 45 danska och svenska börsnoterade företag utförd av CSR Gender Group visar att när det gäller svenska företag ger det positivt utslag på det ekonomiska resultatet när ett företag har minst två kvinnor i styrelse och ledning.

3. Det ger fler infallsvinklar på problem och utmaningar

Kvinnor har ofta agerat som så kallade whistleblowers, larmat om oegentligheter, i flera av de senaste årens stora finansskandaler som amerikanska Enron och Worldcom, franska Elf och Göteborg energi här hemma i Sverige. Något som för ett par år sedan föranledde Fredrik Reinfeldt att säga att om kvinnor haft mer att säga till om hade företagen agerat mer analyserande och återhållsamt.

Kvinnor tillför helt enkelt bolagens styrelser och ledningar något nytt. Ökad mångfald ger fler infallsvinklar på olika problem och utmaningarna. Inte nödvändigtvis för att vi har andra egenskaper än män. Men vi har andra erfarenheter som vi har skaffat oss på vår resa dit.

4. Det är slöseri med kompetens att vara utan dem

Alla bolag är måna om att få de bästa till sin styrelse och ledningsgruppen. Men om man nästan per automatik utesluter hälften av befolkningen redan på ett tidigt plan i urvalsprocessen är risken stor att några av de bästa inte kommer med.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!