Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så får du nytt jobb – på semestern! Jobbcoachens 4 steg

Börjar du bli sugen på att byta jobb? Till och med bransch? Jobbcoachen Maria Mattsson Mähl tipsar om 4 smarta steg för att hitta rätt typ av jobb för just dig – och hur du enklast når dit.

Våga ge en potentiell arbetsgivare beröm, tipsar Maria
Våga ge en potentiell arbetsgivare beröm, tipsar Maria

Sommarsol och semesterledighet brukar inspirera många att fundera över sitt liv och sin arbetssituation. De allra flesta behöver lite perspektiv på sin vardag för att komma fram till rätt beslut. Just därför kan det vara klokt att fundera på jobbet när du faktiskt är ledig – alltså på semestern.  Men det är viktigt att försöka fundera lite systematiskt, annars är risken att tankarna bara blir ett allmänt snack med väninnan över ett glas vin eller två. Unna dig därför en ostörd stund med papper och penna. 

Be vänner och familj att lista fem saker som du gör bra

Gå igenom de här tre punkterna och svara ärligt. Återgå sedan till ledigheten, låt tankarna marinera i sommarsolen, ta fram papperet igen efter någon vecka och diskutera igenom svaren med en god vän eller partner. Vad kom du fram till?

1. Vad vill du? Drömmar, fritidsintressen och passioner underskattas ofta när man pratar jobb och framtid. Är din dröm att starta en inredningsfirma kommer du att hitta oanade krafter i din passion för jobbet. Vill du skola om dig och funderar på att börja plugga, men är orolig över din privatekonomi om du måste leva på studiemedel? Har du tillräcklig vilja kommer du att lyckas med det mesta. Gör en lista på saker du VILL göra och försök rangordna dem. 

2. Vad kan du? Alla behöver inte vara bra på allt, men det är viktigt att vara medveten om sina styrkor och svagheter – i synnerhet om man ska göra något nytt som man inte provat tidigare. De allra flesta är duktiga på att lista sina svagheter. Däremot är vi svenskar ofta rätt usla på att lista våra styrkor, så ta hjälp av vänner och familj. Be några i din närhet att lista fem saker som de tycker du gör bra. Jag lovar att du kommer att bli både glad och inspirerad. Var inte rädd för att lyfta fram kunskaper som du fått av dina fritidsintressen som till exempel hästar, träning eller mode. Det finns många branscher där du har nytta av ett stort intresse eller kunnande inom sådana områden.

3. Vad är ditt drömjobb? Alltför många förverkligar inte sina drömmar. De tror inte att drömarbetsgivaren vill ha dem, de är rädda för att misslyckas eller är osäkra på om de har rätt kompetens. Faktum är att de allra flesta arbetsgivare vill ha medarbetare som är positivt inställda till företaget och arbetsplatsen. Det kan många gånger väga upp en bristande formell kompetens. Så våga satsa på drömjobbet och var inte rädd för att ge en potentiell arbetsgivare lite beröm och positiv feedback! Tänk på att den du pratar med också är en människa i behov av feedback, uppskattning och uppmärksamhet.

4 steg till nytt jobb i höst

1. Läs jobbannonser. Många arbetsgivare passar på att annonsera i juni för att hantera rekrytering till hösten. Semesterperioden är därför ett perfekt tillfälle att hålla utkik efter spännande jobb. 

2. Sök utbildningar. Vill du börja studera är det inte så tokigt att göra efterforskningar på sommaren. Många utbildningar startar i slutet av augusti och i början av september. Högskolor och universitet har ansökning tidigare på året, men ibland kan man ha tur och få tag på restplatser. Kommunernas vuxen­utbildning har däremot löpande intag. Det har även vissa privata utbildnings­anordnare.

3. Gör en affärsplan. Funderar du på att starta eget? Du kan få tjänstledigt från din fasta anställning både för att studera och för att starta eget – bra att veta. Planerar du att starta före­tag är sommaren och semestern ett perfekt tillfälle att göra en affärsplan och prata med potentiella kunder. 

4. Knyt nya kontakter. Oavsett vad dina planer är för framtiden, passa på att prata med dem som du möter om dina dröm­mar och planer. Ju fler som vet vad du vill, desto fler kan hjälpa dig med kontakter.

LÄS OCKSÅ:

Ska jag byta jobb eller stanna? Jobbcoachen ger rå
”Jag har tappat arbetsglädjen” Jobbcoachen tipsar
”Hur ska jag ha råd att plugga?” Jobbcoachen svarar