Så blev 00-talet vårt teknik-decennium!

Vår egen bloggare Karin Adelsköld sitter i TV4 Nyhetsmorgons teknikpanel och snackar ny teknik varje vecka. Nu har hon valt ut decenniets viktigaste innovationer! Vad vore livet utan bloggar, Facebook och mobilkameror?

Rörlig bild tog steget till nätet, ipoden blev var mans egendom och var och varannan svensk kunde kalla sig bloggare. 2000-talets första tio år blev verkligen decenniet när tekniken revolutionerade vår vardag och krympte avståndet mellan människor. 

Karin Adelsköld och hennes kompanjon Gustav Andersson, som utgör TV4 Nyhetsmorgons teknikpanel, tog på sig uppgiften att lista och rangordna årtiondets största tekniska innovationer!

 

Här är Karin och Gustavs lista!

 

10: Platt-tv

Stor tekniknyhet men har inte ändrat livet så mycket.

 

9: Mp3-spelare

Samma som ovan. Vi hade walkman och bärbar cd innan men mp3-spelaren spred den bärbara musiken ännu mer.

 

8: Mini-pc

Innebar att alla alltid kunde ha med sig en lätt bärbar dator då dessa innan kostade massor.

 

7: Facebook/sociala medier

Kommunikation 2.0, numera för de flesta sitt liv både irl och på webben för att kunna upprätthålla sitt kontaktnät.

 

6: Digitalkameran

Fotograferandet ändrades drastiskt när man helt plötsligt kunde ta hur många biler man ville utan att det kostade massor.

 

5: Mobilkameran

Ändrade fotograferandet ännu mer när alla alltid började ha med sig en kamera/videokamera.

 

4: Bloggar

Nu kan vem som helst bli en maktfaktor och inte bara de stora medierna. Kommer troligtvis under 10-talet ändra den internationella mediavärlden eller så kommer problem att visa sig och bloggarna blir ett fåtal.

 

3: Iphone-android

Iphone ändrade hur en telefon användes med program och lätt surfande.

 

2: You tube

On demand, digitaltv, hd - tv-tablån är på väg bort och snart kommer vi alla välja vad vi vill se och när vi vill se det. sen har enormt mycket annat hänt på tv-sidan med hd och släckningen av det analoga nätet.

 

1: 3G

Surfande i mobilen blev en verklighet i och med att bandbredden utökades rejält, senare har vi också kunnat koppla detta till datorer och det mobila kontoret fick en ny innebörd. Framtiden är mobil och trådlös och 3G var startskottet.

Se inslaget från Nyhetsmorgon här!

Teknikpanelen listar!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!