Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Östergren råder oss att våga!

Det snackas mycket om gubbväldet i mediavärlden. Det sägs att kvinnor tackar nej till att höras och synas, oftare än män. Är det så? Och i så fall varför? Vi har träffat tre modiga ja-sägare som tipsar oss om varför det är viktigt att det sker en förändring, och hur vi ska våga visa vad vi kan.

Debatten har puttrat länge, men när  Måns Zelmerlöw  valdes till ny Allsångsledare efter Anders Lundin var det många som inte bara suckade, utan faktiskt fick nog. Belinda Olsson ,  Pernilla Colt Månsson  och Malou von Sivers  gick till attack. I Sverige finns 2  397  165 kvinnor i åldrarna 25–64 år. Hur är det möjligt att ingen av dem duger att göra nöjesprogram på bästa sändningstid i SVT? Varför får bara  Kristian Luuk , Lasse Kronér , Peter Settman , Fredrik Skavlan och Rickard Olsson göra de stora underhållningssatsningarna? De vaga svaren lydde ungefär ”det finns inga andra”, men framförallt; ”Kvinnorna vill inte.”  OK. Om det är så, hur kommer det sig? Eet måste finnas en anledning.

Jenny Östergren, Lina Thomsgård och Margret Atladottir berättar hur de tänker och ger oss sina tips.

Jenny Östergren, journalist och programledare

Jenny är tillsammans med Kristina Thulin författare till feministiska ”X-märkt – flickornas guide till verkligheten” och ”Bimbobakslaget”. Nyligen skrev hon en Expressenkrönika med rubriken: ”Kvinnor underskattar  alltid sin kompetens”.

Jennys tips!

Fake it, until you make it: Kör på med ett osvikligt självförtroende och ett leende på läpparna, så tror alla andra att du vet vad du snackar om även om det inte är så säker själv. Så småningom kommer självförtroendet i kapp.

Lina Thomsgård, PR-konsult

2010 tröttnade Lina på mansdominansen inom olika områden och startade Rättviseförmedlingen, en Facebookgrupp och organisation som tipsar om personer som inte är de mest typiska. Är vi vana vid kriminologer som är män, tipsar Rättvise-förmedlingen om alternativen! Läs mer på rattviseformedlingen.se. Linas näs ta kampanj heter just ”Tacka ja”. Den ska inspirera och motivera nejtackarna, men även tipsa dem s om vill få fler att tacka ja!

Linas tips!

-Börja tacka ja  , inte för att du är dålig annars, utan för att du, din kompetens, dina åsikter och tankar är bra nog!

-Underskatta inte  den människa som bjuder in dig till att delta. Det är deras val och deras ansvar.

-Kommunicera eventuella tveksamheter  du har – innan du säger nej. För det handlar aldrig om illvilja, utan om vana och okunskap. Min upplevelse är att när jag pekar på brister, är många villiga att förändra dem.

-Tro inte att du måste vara perfekt  . Många av mina största framgångar har jag nått genom att göra fel.

Marget Atladottir, chefredaktör

Margret har varit feminist sedan hon var liten, ”det är det enda jag alltid har trott på”, och hon använder nu sin position bland annat till att ge röst åt unga tjejer som utsätts för sexistiska budskap.

Margrets tips!

- Försök hitta en kvinnlig förebild inom ditt område, som du kan inspireras av. Kolla upp och läs om henne. 

- Jobba med dig själv. Pränta in att du är bra, exempelvis genom att meditera ord som: Jag är bra. Jag klarar det här. 

-  Inventera vilka personer du omger dig med. Har du en partner och vänner som peppar eller sänker? Gör dig av med sänken – genast!