Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

"Törs vi hjälpa vår dotter med kontantinsatsen till en bostad?" Boendeekonomen ger råd

Om man vill låna ut pengar till sitt barn för en kontantinsats till en bostad, vad är viktigt att tänka på? Vår boendeekonom Claudia ger tips och råd. 

Fråga: Vår dotter vill köpa en bostad med sin pojkvän (de har båda fast jobb och är båda i 20-årsåldern). Vi har lovat vår dotter att hjälpa henne med kontantinsatsen, men hur gör vi nu när hon flyttar ihop med sin pojkvän? Hans föräldrar har inga ekonomiska möjligheter att hjälpa till. Vad händer i framtiden om de skulle separera – förlorar hon insatsen då? /Anki

 

Boendeekonomen svarar: Skriv tydliga avtal

Det blir alltmer vanligt att unga vuxna får hjälp av sina föräldrar ekonomiskt när de ska flytta hemifrån. Höga priser, krav på kontantinsats och amortering har gjort det svårare för unga att utan hjälp komma in på marknaden för ägda bostäder. Så ni är inte ensamma.

Tänk så här när det gäller kontantinsatsen till er dotter:

1. Ska ni hjälpa er dotter med kontantinsatsen, det vill säga att hon får pengarna som en gåva? Då ska ni skriva ett gåvobrev. När ni ger en gåva till ert barn ses den automatiskt som förskott på arv. Det innebär att gåvans värde ska räknas av från arvet i framtiden. Men det undviker ni genom att förtydliga villkoren i ett gåvobrev.

2. Det bästa vore om er dotter och sambon dessutom skrev ett samboavtal, där det står att hon har betalat kontantinsatsen och ska få tillbaka de pengarna vid en separation. Sambolagen säger nämligen att bostadens värde ska delas lika vid en försäljning om man separerar, oavsett vem som betalat vad.

3. Ska ni låna ut pengarna till er dotter ska ni skriva ett skuldebrev. Det är ett kvitto på att ni lånat ut pengarna, här väljer ni också återbetalningsplan och om er dotter ska betala ränta.

Jag vet att det är en massa olika avtal ni ska hålla koll på, men tro mig – ni tjänar på att ha klara papper och delvis bortse från det faktum att ni är släkt. Jag vet många som struntat i dessa avtal för familjebandens skull och som sedan ångrat det. Det är alltid bättre att alla vet exakt vad som gäller när det gäller pengar, på så sätt kan man undvika många uppslitande bråk och missförstånd i framtiden.

Vilse i bankbeslut? amelias ekonom vägleder dig i alla plånboksfrågor.

Mejla till: fraga.ekonomen@amelia.se

 Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

LÄS OCKSÅ: Ska vi spara eller amortera? Amelias expert svarar