Foto: Jupiterimages

Kvinnor jobbar gratis efter 15:51

Sveriges Kvinnlobby är organisationen som tagit initiativet till 15.51-rörelsen, en manifestation för jämställda löner. På Internationella kvinnodagen kommer en digital protest att genomföras. – Vi vill sätta tryck i frågan, säger Stéphanie Thögersen som är kanslisekreterare på Sveriges Kvinnolobby.

Redan i höstas drog planeringsarbetet igång. Lönestatistiken visade dystra jämställdhetssiffror där personal inom kvinnodominerade yrken fortfarande får betydligt mindre i lönekuvertet. Och löneutvecklingen har enligt Medlingsinstitutet stått stilla sedan 1981. Något som Sveriges Kvinnolobby tillsammans med en rad andra organisationer nu vill ändra på.

Delta i kampen

Den 8 mars kommer en digital manifestation att genomföras. Genom att gå lämna ett frånvaromeddelande på sin jobbmail, facebook eller twitter kan alla delta i kampen för jämställda löner. Men något fysiskt demonstrationståg blir det inte. Istället hoppas Sveriges Kvinnolobby inspirera till fortsatt gemensam kamp.

 – Genom den här digitala manifestationen hoppas vi att budskapet om löneskillnaderna får stor spridning, säger Stéphanie Thögersen. 

 Sveriges Kvinnolobby har i sin tur inspirerats av de massiva demonstrationerna på Island förra året. Där gick omkring 50 000 kvinnor tidigare från jobbet i protest mot lönediskrimineringen. Bland protestanterna fanns även Islands president, som stämplade ut 155 minuter tidigare den dagen.

Kämpar för jämställda löner

Tillsammans med andra organisationer och politiska kvinnoförbund hoppas Sveriges Kvinnolobby engagera medborgare och politiker till att kämpa för mer jämställda löner. 

 – Många har hakat på och vi har redan fått mycket uppmärksamhet, säger Stéphanie Thögersen. 

 Vad har ni fått för reaktioner hittills? 

– Väldigt positiva. Nu vill vi följa den här utvecklingen och se vad siffran hamnar på nästa gång. Vi hoppas återkomma med goda resultat av vårt arbete.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!