Kathleen kämpar för miljön

– Många saker är fel här i världen, och jag kan inte tänka mig att göra något annat än att försöka ändra i alla fall några till det bättre. Bedömningen av huruvida jag faktiskt lyckas varierar.

Hon utbildade sig till jurist då hon tidigt insåg att ett starkt verktyg för den som vill ändra på saker är att kunna regelverket.

 – Efter examen 1998 skrev jag spontana brev till Amnesty, Greenpeace, Rädda barnen, Röda korset etc. Greenpeace svarade och erbjöd mig ett projekt.

 Det var först när hon började jobba på Greenpeace som hon förstod hur viktig miljön är för människans överlevnad.

 – Något knäppte till och det riktigt stora miljöintresset föddes. Jag insåg hur stor betydelse klimatförändringarna har på människor och att det är de fattiga som inte har råd att anpassa/skydda sig, vilket skapar fler flyktingar, miljöflyktingar. Vi rika släpper ut och de fattiga får betala priset. En del säger att ”Ja, men Kina och Indien släpper ut massor av växthusgaser.” Varför? Jo, för att producera billiga saker åt oss, svarar Kathleen brinnande

 – Det räcker inte med att den lilla människan ändrar sig. De stora besluten måste fattas. Det gillar jag med Greenpeace, vi försöker påverka företag och regeringar för att ändra strukturfel. Mycket av hennes jobb går ut på saker som inte ”syns”,  t ex delta i seminarier, prata med politiker, skriva brev, men något vanligt skrivbordsjobb har hon inte då hon bli arresterad ibland.

 – Jag blev bl a arresterad i Norge när jag var höggravid. Norge importerade sopor från Danmark och grävde ner dem i ett naturreservat – så vi hade en protestaktion. Jag fick spendera en natt i finkan. Jobbigt, fast jag var inte rädd, det var ju Norge.

 

Vad är största utmaningen med ditt jobb framöver?

– Medvetenheten om miljöproblemen har ökat. Men det finns också en fara i att det är inne att vara grön. Företag utnyttjar och ”grönmålar” produkter. Utmaningen blir att se till att folk inte köper falska lösningar.

Kathleens miljöjobbartips!

Köp så mycket rättvise- och kravmärkt som möjligt.

Använd mindre papper och återvinn.

Drick inte kaffe ur pappersmuggar. Drick vatten ur kran.

Fundera över dina resor. Måste ni träffas, eller kan ni ha en telefonkonferens?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!