Helena blev Årets företagerska

Det går att driva ett framgångsrikt företag med tre små barn, men det kräver att man prioriterar bort saker. Det har Helena Casserlöv-Kvist insett. amelia.se har pratat med kvinnan som utsågs till Årets företagerska på Beautiful Business Awards!

När Helena  Casserlöv-Kvist startade sitt företag, hade  hon en sexåring och en fyraåring hemma. Men att ha familjebollen  och chefsbollen i luften samtidigt, var  hon redan van vid. 

– Jag hade redan jobbat som såväl managementkonsult som VD när jag  drog igång Meritmind, så det var inget nytt att pussla ihop familjeliv  med att driva företag, säger hon.

Helena har nu utsetts till Årets Företagerska i den nationella tävlingen Beautiful Business Award 2011. Det blev klart under tisdagskvällens riksfinal på Rival i Stockholm där tio finalister gjorde upp inför 700 gäster.

– Det känns jättekul att visa att man kan kombinera kommersiellt och omtanke. Med det här priset känner jag att Meritmind lever upp till sitt namn, sa den lyckliga vinnaren i samband med prisutdelningen.

Fyra år efter starten så passade hon och hennes man på att skaffa ett barn till. 

– Man kan säga att det till viss del var konjunkturanpassat, säger  Helena. Det gick väldigt bra att vara föräldraledig när vår son kom. 

Men vare sig lågkonjunktur eller föräldraledighet var något hinder för  att göra företaget framgångsrikt. 

Meritmind är ett konsultföretag som specialiserat sig på  att hyra ut högkompetenta ekonomer till nyckelpositioner i företag.  Det kan handla om allt från kvalificerade redovisningsekonomer till ekonomichefer i  kortare eller längre projekt och uppdrag. Dessutom jobbar företaget med att  rekrytera kompetens åt företag. 

– Jag såg ett behov utifrån mina egna erfarenheter, säger Helena. Det  fanns egentligen inget företag som kunde fylla det behovet innan vi startade. 

I dag är Meritmind väl etablerat på marknaden och Helena har börjat  snegla på att även öppna verksamhet utanför Sverige. Men hon har  aldrig släppt föräldrarollen. 

– Det är bara att inse att det inte går att jobba hur mycket som helst  samtidigt som man är förälder, säger hon. Det gäller att prioritera  och prioritera bort om det ska gå. Det kanske inte går att ha det  perfekta huset och det stora sociala livet om det ska gå ihop. 

Sedan har Helena och hennes man alltid delat på familjelivet. 

– Jag vill uppmana alla kvinnor att låta männen ta en del av  föräldraledigheten, säger hon. Om man inte får öva på att vara  förälder när barnen är små, är det väldigt svårt att lära sig det när  barnen blir större.

 Helenas 3 råd till dig som vill starta eget:

1.  Ge dig in i en bransch du kan. Då har du en fördel redan från början

2 . Bestäm dig för vilket syfte du har med ditt företagande. Är du ute  efter försörjning eller efter att bygga upp något. Båda är lika bra,  men du måste fokusera på det ena eller det andra.

3. För att växa måste du frigöra tid. Du kan inte utveckla något om du  hela tiden måste fokusera på det du gör just nu. Acceptera att du inte kan göra allt själv.

Beautiful Business Award 2011 är en nationell tävling som arrangeras av PwC och nätverket Driftig.nu. Syftet är att lyfta upp framgångsrika kvinnor som lyckats med sina egna företag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!