Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Har du råd att skilja dig? 5 enkla sätt att ta kontroll över din ekonomi

amelia brinner för att kvinnor ska vara självständiga på alla plan. Men 1 av 8 kvinnor skulle inte klara sig ekonomiskt om de blev ensamstående. Så här framtidstryggar du din ekonomi.

Foto: Istock

Det är lätt att dra täcket över huvudet när man hör ord som pension, buffertspara, amortera och bolåneränta. Jag är precis likadan – jag öppnar mitt pensionskuvert, konstaterar att jag inte förstår särskilt mycket och lägger det i ”åtgärda senare” pappershögen.

Men har vi verkligen råd att inte bry oss? Tänk om taket börjar läcka in, bilen går sönder eller kärleken tar slut? När det säger ”krasch” är det bra med lite sparpengar.

Enligt amelias stora kvinnorapport får många av oss ont i magen när vi tänker på vår ekonomi. Ett steg till att minska din oro – och säkra din framtid – är att ta kontroll över dina pengar. Det kanske låter som ett gigantiskt berg att bestiga, men små, små förändringar kan göra stor skillnad i din plånbok.

Ett steg kan vara att öppna ett framtidskonto som bara är DITT (ur den här kassan betalas INTE barnens nya fotbollsskor eller nästa semesterresa). Andra viktiga steg kan vara att dela lika på föräldraledighet och vabbdagar, så att du inte hamnar på efterkälken med lönen och pensionen. Det kan också handla om att ta reda på vilka rättigheter du har om du separerar. Våga ställa dig frågan: Om kärleken spricker – spricker min ekonomi också?

Text: Maria Sognefors

Så tar du kontroll över din ekonomi

Anders Andersson är ekonomisk rådgivare. Här är hans tips till dig som antingen funderar på att skilja dig eller redan gjort det.

1. Ta grepp om ekonomin

Anders: ”Detta kan du göra medan du fortfarande är gift. Vilka kostnader har hushållet? Hur ser intäkterna ut? Vilka fonder sparas det i? Vart går pengarna? Börja intressera dig för de grundläggande detaljerna i privatekonomin, så slipper du känna dig i underläge senare.”

Spalta upp enligt följande så du har full koll:

Intäkter: ............................................/mån

Fasta kostnader: ............................/mån

Övriga utgifter: .............................../mån

Sparande: ........................................./mån

Kvar i plånboken: ............................/mån

2. Be om hjälp

Anders: ”Då menar jag någon i din omgivning som du har förtroende för, som kan det här med ekonomi. Bankernas rådgivare har ju ett egenintresse, så leta hellre efter en opartisk person.”

3. Lös alla dåliga lån och ersätt dem med ett enda

Anders: ”Ta bort sms-lån och liknande med höga räntor genom att försöka få till ett blanco-lån från banken. Får du inget lån från banken så kanske du kan låna av någon du känner, föräldrar eller vänner, eller att de går i borgen för dig. Bättre att ha ett sådant lån med låg ränta än en massa mindre, dåliga och dyra lån.”

4. Dra ner på kostnader utan att sänka din standard

Anders: ”Nästan alla kan göra detta. Ägna två veckor åt att gå igenom alla försäkringar, abonnemang (behöver du verkligen Spotify eller Netflix?), lån och avtal och jämför villkor. Har du bostadslån så tänk på att bankerna har rejäl prutmån. Försök att få ner räntan. Under ett par veckor kan du skriva ner vad du köper, vad du lägger på krogen och annat. Då ser du nog att du har onödiga köpvanor som du kan ändra på.”

5. Skaffa två sorters fonder

Anders: ”När du gjort din genomgång av ekonomin kanske du får några hundralappar över varje månad. Dessa ska du satsa på två olika fonder:

En global fond.

En Sverigefond.

Satsa 50/50 på dessa, typ 300 kronor i månaden på vardera. Leta efter fonder med låga avgifter som gått bra under lång tid. Viktigt att detta dras med autogiro från din lön. ’Glöm bort’ att du sparar i dessa. Det blir din framtida ekonomiska försäkring. Om tio år har du en vettig summa som slår alla bankers sparräntor.”

PS) glöm inte att kolla pensionen

Annika Creutzer är privatekonomiskt proffs:

Ta hjälp av ett proffs vid en skilsmässa, särskilt om en konflikt föreligger. Det kan vara en jurist på banken eller en familjerättsadvokat. Se till att bodelningen faktiskt slutförs i praktiken, många slarvar med detta.

Grundregeln är att den med störst behov av bostaden får bo kvar. Äger paret bostaden kan den ena lösa ut den andra. Bor ni i hyresrätt så spelar det ingen roll vem kontraktet stod på från början, det är samma regel här, den med störst behov av lägenheten får bo kvar, vilket oftast innebär den som ska bo med barnen. Om barnen ska bo varannan vecka, och inte bara på ett ställe, kan lösningen vara att byta lägenheten mot två mindre.

Pensioner ska inte delas. Undantaget är privata pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar och investeringssparkonton, så kolla noga att de kommer med. Men allmänna pensionen (orange kuvert) och tjänstepensioner delas inte.

Det som det finns äktenskapsförord kring ska inte delas. Det gäller också till exempel ett arv som enligt testamentet ska vara enskild egendom.

Av: Charlotta Flinkenberg