Foto: Carl Durocher

Gemensam eller delad ekonomi?

Att flytta ihop eller gifta sig är inte något man gör av ekonomiska skäl. Men hur kär man än är så kommer förr eller senare den stora frågan: ska vi ha delat eller gemensam ekonomi? I Damrummet går debattens vågor höga. Vi ger några tips om hur du kan tänka.

Signaturen ”Skitsur Sambo, som trodde mannen var rättvis” undrar i Damrummet här på amelia.se hur andra par löst sin ekonomi. Själv har hon trott att hon och hennes sambo i alla år haft lika mycket pengar var att röra sig med. Men nu har hon upptäckt att mannen mörkat löneförhöjningar och bonusar för henne.

 I svaren kommer det fram att det finns många olika sätt att dela upp ekonomien och alla sätt har sina motståndare och försvarare.

 Hur gör du och din make/sambo? Gå in i Damrummet och läs och diskutera.

 Vi har sammanställt några generella råd hur du ska tänka.

 • Prata ekonomi innan ni flyttar ihop.Att inte välja är också ett val. Om ni inte pratar igenom hur ni ska lösa ekonmin, så kommer det förr eller senare att bli ett problem för er. Diskutera igenom med din partner om ni ska ha gemensam eller delad ekonomi och vad som händer om kärleken tar slut eller om den ena parten dör. Tveka inte att ta hjälp av en familjeekonom på din bank..

 • Sambor har inte samma juridiska skydd som gifta. Sambor ärver Till exempel inte varandra. Vill ni ändra på detta måste ni skriva testamente. 

 Sambor har inte underhållsskyldighet gentemot varandra. Det är inte heller givet att de är förmånstagare till varandras försäkringar. Om du och din sambo går skilda vägar säger sambolagen, som är till för att skydda den svagare parten, att ni delar på bostaden – oavsett vem som står för den om ni har skaffat den för ert gemensamma boende. Samma sak gäller för den del av bohaget som har inhandlats för gemensamt bruk. För att upphäva dessa regler skriver du och din partner ett samboavtal.

 • Oavsett om du är sambo eller gift bör du göra en förteckning över ditt försäkringsskydd. Lägg sedan förteckningen och försäkringsbreven i ett bankfack. Det är också viktigt att gå igenom vem eller vilka som är förmånstagare i olika livförsäkringar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!