Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Forskaren svarar: Så länge är det optimalt att vara ledig

Snart är det dags! Semestern hägrar för många av oss. Men hur länge är det egentligen bäst att vara ledig? Och går det att vara ledig FÖR länge? 

Foto: Willian Justen de Vasconcellos/Unsplash

Nu börjar den äntligen närma sig – semestern! Vissa av oss kan knappt vänta efter långa, lediga dagar, medan andra bävar inför semestern med alla dess måsten och krav. Just att vi människor är olika, och har så olika förutsättningar och förväntningar, gör semester till ett svårt ämne att forska på, menar 

Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare vid Karolinska institutet och Mayo Clinic i USA.

Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare vid Karolinska institutet och Mayo Clinic.
Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare vid Karolinska institutet och Mayo Clinic.

– Det går inte att säga hur länge det är optimalt att vara ledig. Det finns för många parametrar att ta hänsyn till för att få fram ett genomsnitt. Hur länge just du behöver vara ledig vet bara du, säger Dan.

Vissa av oss tar ut alla semesterveckor i ett svep, medan andra delar upp dagarna över året. Vilken metod som är bäst är svårt att avgöra eftersom det är så individuellt vad som passar en, menar forskaren Dan. Det som däremot går att säga är att hur länge den välgörande effekten av semestern, alltså hur lång tid den härliga ledighetskänslan håller i sig när du väl är tillbaka på jobbet igen, inte skiljer sig åt oavsett om du tar ut fem veckor eller två veckor.

– Semester har bara en kortvarigt positiv effekt för ditt välbefinnande, oavsett hur lång semester du tar ut. Känslan är oftast borta efter ett par veckor tillbaka på jobbet.

Psst! Glöm inte det här när du börjar jobba igen: 

Om möjligt, börja gärna jobba en onsdag eller torsdag så blir veckan inte så lång. Och tänk på att du inte måste överprestera dag ett. Det kan ta några dagar att ställa om från semester till jobb. Var lite snäll mot dig själv!

För vissa, säg småbarnsföräldrar, kan det till och med vara en lättnad att komma tillbaka till jobbet efter semestern. Om det gäller sommarsemestern vill psykologen Maria Farm, dock lägga in en liten varning till barnfamiljer att inte låta precis allting kretsa kring barnen.

­

Maria Farm, legitimerad psykolog och KBT-terapeut.
Maria Farm, legitimerad psykolog och KBT-terapeut. Foto: Jorgen Hildebrandt

– Många tänker att det allra viktigaste med sommaren är att barnen får ett långt sommarlov och planerar därför sina veckor så att man går om sin partner och bara får någon vecka tillsammans. Det tror jag är ett misstag. Även parrelationen behöver få ledig tid. Och du som individ behöver få ledig tid. Barnen mår inte dåligt av att vara på fritids några veckor på sommaren.

Ur ett psykologiskt perspektiv, hur länge är det optimalt att vara ledig? 

­– Det går inte att säga exakt hur länge man behöver ha ledigt. Men ju högre arbetsbelastning du har haft, speciellt om du har börjat känna stresssymptom under våren, desto längre behöver du ha ledigt, säger Maria.

Att vara nåbar under semestern kan orsaka stress

I Sverige har vi rätt att vara lediga 25 hela dagar per år enligt semesterlagen, oavsett ålder och anställningsform. I många länder är siffran betydligt lägre, i USA finns till exempel ingen lag som reglerar semestern. Men hur vi ser på semestern, beror också på hur vi ser på arbete, menar psykologen Maria.

– För oss svenskar är jobbet väldigt mycket en identitet. Det är därför vi så gärna vill vara bra på jobbet. Vi har lätt att ta på oss för mycket, stressa och ta med oss jobbet hem. Så ser det inte ut i alla länder.

Maria har haft klienter som efter fyra-fem veckors semester har kommit till henne och sagt att de knappt hann njuta av semestern eller komma ner i varv. En anledning till det kan vara mobilen och datorn. För hur nåbar ska man vara under semester? Ska man finnas tillgänglig för jobbfrågor dygnet runt, även när man är ledig?

– Du kan vara ledig i fem veckor på pappret, men om du svarar på mail och är engagerad i jobbfrågor dagligen så är du inte riktigt ledig. Då har du tagit med dig jobbet in i semestern.

Maria uppmuntrar alla att göra klart med sin chef innan semestern hur tillgänglig du ska vara. Kan du koppla bort jobbet helt? Gör det! Om det är orealistiskt kan det vara en bra idé att bestämma när du ska stämma av med jobbet.

– Istället för att datorn och telefon hela tiden ligger framme och triggar stress, är det bättre att du bestämmer att du ska kolla mailen en specifik tid och även bestämmer en tid att höras med din chef, om det behövs. För det är viktigt att kunna ta helt ledigt för att kunna koppla av!

Återhämtning under semestern? Inte bara vila!

Olika återhämtning passar olika personer:

Återhämtning betyder inte alltid vila, utan kan handla om att balansera upp din vardag. 

Sova, vila, slappa ­– passar bäst för dig som har en aktiv vardag.

Träna, promenera – passar bäst för dig som har en stillasittande vardag.

Vara ensam ­­– passar bäst för dig som har en social vardag.

Umgås massa – passar bäst för dig som har en ensam vardag.

Avkoppling och återhämtning kanske ut på många olika sätt. Att återhämta sig handlar inte bara om att vila eller sova. Om du har ett väldigt aktivt jobb, du kanske står, går eller lyfter mycket i yrket, då kan det vara bra att varva med att vila och sova. Men om du har ett stillasittande jobb kan du snarare må bra av att röra på dig och motionera. Att du är trött behöver alltså inte alltid betyda att din kropp bara behöver vila utan det kan också handla om att balansera och att tillföra det du inte har i din vardag. Forskaren Dan Hasson förklarar:

– Återhämtning och hur man kommer ner i varv ser olika ut för olika personer. För någon är det återhämtande att bestiga Kebnekaise, för någon är återhämtning att kolla på Netflix en hel dag, säger Dan.

Kan man vara ledig för länge? Liksom, kan man bli FÖR återhämtad? 

– En intressant fråga, som det inte har forskats om. Men för att försöka jämföra med något kan vi titta på forskning av personer som blir sjukskrivna. Om du blir sjukskriven i tre månader utan några åtgärder halveras dina chanser att någonsin komma tillbaka till arbete. På tre månader hinner du skapa nya rutiner och en ny vardag, du vardagsreviderar.

Betyder det att man inte ska vara ledig för länge? 

– Nja, så långt kan man inte dra det. Men om du är ledig länge kan det vara mer energikrävande att komma tillbaka, det kan ta något längre tid att komma in i arbetsuppgifterna och tempot.

Även psykologen Maria Farm menar att det kan finnas en risk att vara ledig väldigt länge, i alla fall om du är inaktiv.

– Det finns en risk att man hamnar i depressiva besvär om ens vardag saknar mänskliga möten, rutiner, struktur och positiva belöningar, som vi får av exempelvis beröm eller när vi klarar av en uppgift. Om du har semester länge och samtidigt drar dig undan så försvinner mycket av det här.

När du säger länge, hur lång tid menar du då? Är fem veckors semester för långt? 

– Nej, det handlar inte om fem veckor. Men om du går flera månader i sträck utan syfte, sammanhang eller rutiner riskerar du att bli deprimerad. Människan är en social varelse som mår bra av sammanhang och att vara en del av flocken.

För att kunna njuta av sin semester så mycket som möjligt har psykologen Maria och forskaren Dan några sista tips:

– Planera! För när känslan av kontroll ökar, minskar stressen. Sänk kraven från dig själv och sin omgivning. Kom överens om att tala vänligt med varandra under semestern, säger Dan.

– Stryk hälften från din eventuella att göra-lista, som att måla huset eller liknande projekt. Dela lika på alla hushållssysslor och engagera eventuella släktingar som är på besök i matlagningen!, säger Maria.

Checklista för en optimal semester:

Gör klart med chefen om eller hur tillgänglig du behöver vara under semestern, ha som ambition att kunna vara så bortkopplad som möjligt. Berätta gärna vad ni kommer fram till för dina kollegor.

Diskutera med din familj: Om semestern kunde vara precis som vi vill, hur skulle den vara då? Försök skapa en bild av vad alla vill ha ut av semestern. Planera in det som känns rimligt och roligt, men lämna luckor av ”ingenting” i schemat.

Planera in och avsätt tid för återhämtning i början av semestern.

Sänk ambitionsnivån! Måste verkligen alla projekt vara klara innan du går från kontoret? Måste ditt skrivbord eller skåp vara kliniskt städade eller rena?

Lägg in ett autosvar att du har semester på mailen, gärna med hänvisning till någon annan.

 

LÄS ÄVEN! Experten: Så undviker du att bli sjuk så fort du blir ledig