Forskare: Så syns din inkomst från rymden

Där rika människor bor finns det fler träd. I alla fall i USA, enligt en amerikansk studie. Men hur ser det ut i Sverige? Scrolla så får du se ;)

När forskare jämförde medelinkomst med antal träd på olika platser i USA såg de att ju högre inkomsten var, desto grönare var området. De här satellitbilderna stämmer överens med deras slutsatsen.

Det här är Oakland.

Först ser vi det fattigare West Oakland och sedan det välbägrade Piedmont.

Boston:

Fattiga Somerville och välbärgade Cambridge.San Francisco-halvön

I East Palo Alto lever mer än var femte människa i fattigdom, jämfört med knappt en på femtio i rika Atherton.

När bloggen Per square mileuppmärksammade studien frågade författaren Tim de Chant hur det såg ut i läsarnas hemstäder. Gick löneklyften att se från rymden?I Mexico City var svaret ja:

Träd blir i tätbebyggda områden en lyxvara och klassfråga, menar forskarna.

På platser där allmännyttan inte räcker till blir låginkomsttagare utan grönområden, och de hälsofördelar de medför i form av renare luft och minskad stress.

Men hur ser det ut i Sverige? I våras publicerade DN en karta över var medelinkomsten i landets kommuner var högst och lägst.

De här satellitbilderna från svenska städer visar områden från rakt motsatta sidor om löneklyftan. Ser du var de tjänar mest?Örebro:

Västerås:

Stockholm:

Uppsala:

Göteborg:

Malmö:

Kan löneskillnader räknas i antal träd, även i Sverige? Och hur ser det ut där du bor?Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Klicka här för att hitta Dagens Nyheters karta över medelinkomst i Sverige.

Klicka här för att söka upp satellitbilder över din hemstad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!