Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Förhindra att drabbas av utmattningssyndrom – börja med att säga "nej" på jobbet

En ny undersökning som Arbetsmiljöverket genomfört bekräftar problemet med ökad ohälsa. Över hälften av arbetsgivarna och arbetstagarna känner någon som de anser riskerar att bli sjuk på grund av stress på jobbet. Och att drabbas av utmattningssyndrom blir allt vanligare. Enligt Kerstin Jeding, legitimerad psykolog och vice vd på Stressmottagningen i Stockholm beror det på att vi har blivit mer överbelastade i snitt, av olika skäl.

– Det är oftast perfektionister och prestationsprinsar- och prinsessor. De bland oss som har lite svårare att avgränsa sig.

Denna artikel publicerades första gången 30 mars 2016.

Enligt Arbetsmiljöverket har antalet anmälda arbetssjukdomar som beror på stress ökat med drygt 70 procent sedan år 2010, det visar den officiella arbetsskadestatistiken. Alltför mycket arbete eller för hög arbetstakt och problem i relationerna på arbetsplatsen ligger bakom siffrorna. En undersökning som är gjord på uppdrag av Arbetsmiljöverket bekräftar att över hälften av de cirka 1000 arbetsgivarna och 2 000 arbetstagarna som tillfrågades känner någon som är i riskzonen för att bli sjuk på grund av stress på jobbet (55 procent respektive hela 72 procent). 

Att drabbas av utmattningssyndrom  innebär att kroppen till sist säger ifrån efter att ha upplevt stress under en längre tid. I maj förra året genomförde TNS Sifo på uppdrag av amelia en undersökning av svenska kvinnors relation till stress och resultatet visade att en av fyra upplever en allt högre stressnivå än tidigare och på två års tid har stressrelaterade sjukskrivningar ökat med hela 73 procent.

Utmattningssyndrom kan både handla om att man har utsatts för hög arbetsbelastning men kan också bero på psykisk påfrestning i privatlivet. Men vilka är det som drabbas?

Enligt Kerstin Jeding, legitimerad psykolog och vice vd på Stressmottagningen i Stockholm finns det egentligen ingen bra forskningsstudie som entydligt kan visa vilka grupper det gäller, utan hon menar att det drabbar alla.

Foto: Karl Gabor

Foto: Karl Gabor

– Det är ingenting som har hänt med individernas personlighet de senaste 20 åren, utan det som har hänt är att vi är mer överbelastade i snitt av olika skäl. Det är oftast perfektionister, de bland oss som har lite svårare att avgränsa sig, säger hon och fortsätter:

– Vår typpatient är ofta en småbarnsmamma, men också ensamstående och utan barn, men kvinnor mellan 30 och 40 är våra typiska patienter.

LÄS MER: Therese drabbades av utmattningssyndrom: "Tårarna bara rann och jag var helt slutkörd"

Kerstin Jeding säger att det inte behöver vara någon fara att vara stressad, överbelastad och uppe i varv om det endast pågår i ett par veckors tid, men att man självklart bör vara uppmärksam om det håller i under en längre period.

–  Man ska vara uppmärksam om man är överbelastad och framför allt om man varit det en period. Gör de förändringar som måste göras.

Foto: iStock

 Om arbetsbelastningen är hög på jobbet och man känner att man inte riktigt räcker till – eller klarar av det så finns det vissa krav man kan ställa på sin arbetsgivare säger Jeding till amelia.se.

 – Arbetsgivare ska ta ett ansvar, men om de inte gör det har ju jag som arbetstagare också ett ansvar och en egen möjlighet. Jag kan ta konsekvenserna av att säga nej på jobbet, om det kan rädda min hälsa så är det kanske värt det. Just det att känna att det kan kosta mig en karriärmöjlighet eller att jag förmodligen inte kommer bli erbjuden den här bättre positionen om jag nu säger att jag vill jobba 80% istället, men det kanske är värt det. Jag har kvar min hälsa, jag slipper sjukskrivning och det fruktansvärda i att må så dåligt som man gör om man går hela vägen in i väggen.

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 22 000 andra och följ amelia på Facebook!

LÄS MER:

På väg att drabbas av utmattningssyndrom? Här är 7 tecken på att du är i riskzonen