Narcissister är experter på att dupera – här är 9 tecken som avslöjar dem

Foto: Getty Images/iStockphoto / Marco_Piunti

Narcissister är experter på att uppvigla, skapa intriger och smutskasta personer som står i vägen för personens stora ego. Här är 9 tecken på att du har med en narcissist att göra, samt hur du ska bemöta densamma.

Narcissistens 9 kännetecken

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=1047&player=sp&part_id=182241&addons=101&time=0&disable_sharing=false

Narcissism är benämningen på självupptagenhet, självförhärligande och en överdriven tro på den egna förmågan. Termen härstammar från den grekiska mytologin och Narcissus, en ung man som blev förälskad i sin egen spegelbild.

En narcissist...

1. ... anser sig vara viktigare och mer betydelsefull än alla andra i sin omgivning. Vilket omgivningen ständigt utsätts för på olika sätt.

2. ...drivs av rikedom, framgång, makt eller kärlek, oftast allt på en gång, vilket till största del endast är fantasier och rena lögner om dess olika framgångssagor. Det är inte ovanligt att narcissister lever högt över sina tillgångar, eller parasiterar på andras tillgångar för den delen.

3. ...speglar sig i andra för att kunna dupera omgivningen om sin egen förträfflighet, och därmed duger enbart andra "viktiga" och "betydelsefulla" personer som sällskap.

4. ...har ett överdrivet behov av att stå i centrum. Vill du boosta en narcissists redan uppblåsta ego kan du inte ge nog med bekräftelse. Men förvänta dig absolut inget tillbaka.

5. ...har orealistiska uppfattningar om sina egna rättigheter.  Eftersom en narcissist anser att allt kretsar kring det egna jaget, sätter hen upp helt egna spelregler som hen dessutom förväntar sig att andra ska spela efter helt utan att ifrågasätta.

6. ...utnyttjar skamlöst andra för att uppnå sina egna mål. Om du har en chef eller kollega som är narcissist kan du utgå från att din eller dina kollegors arbetssituation kommer bli negativt påverkad på ett eller annat sätt. En narcissist tar till exempel gärna åt sig äran för andras framgångar.

7. ...saknar empati och har därmed ingen som helst förmåga att sätta sig in i andras känslor. Detta är ett av de starkaste personlighetsdragen hos en narcissist och som ofta leder till kraschade relationer och allmän förstörelse.

8. ...tror att andra är avundsjuk på denne, men är ofta själv avundsjuk på andra, vilket leder till sociala konflikter där narcissistens enda mål är att förstöra de som hen är avundsjuk på.

9. ...har ett högfärdigt och/eller arrogant beteende som är olidligt att utsättas för.

Har du en chef eller en kollega som du inte riktigt förstår dig på? Det är något som inte stämmer och du har en olustig känsla men som du inte riktigt kan sätta fingret på?

Personen i fråga är charmig och karismatisk, för att i nästa sekund utöva diverse härskartekniker. Det är flytande och motsägelsfulla övergångar mellan att lyfta upp och trycka ner, vilket skapar stor förvirring.

Personen i fråga kan aldrig någonsin ha fel, har ett stort behov av att vara i centrum och som utan att blinka tar åt sig äran för andras framgångar.

Foto: E+ / Getty Images / manx_in_the_world

Om du dessutom någon gång har försökt konfrontera personen och ifrågasätta beteendet men bara möts av motsägelsefulla bortförklaringar och rena lögner, ja då har du med stor sannolikhet med en narcissist att göra.

En narcissist på jobbet har oftast förödande konsekvenser för alla inblandade. Eftersom narcissisten också saknar förmågan att sätta sig in i hur andra känner, så finns det inget som stoppar personen att nå sina personliga mål, vad de nu än må vara.

Ett annat tecken på att du har att göra med en narcissistisk kollega är allt drama som ständigt finns närvarande runt personen. Narcissister är experter på att uppvigla, skapa intriger och smutskasta personer som står i vägen för personens stora ego.

Narcissisten har ett enormt kontrollbehov vilket gör att personen dyker upp med åsikter och krav precis överallt, och förväntar sig dessutom att alla ska spela efter samma regler som hen.

Så bemöter du en narcissist

1. Lägg inte energi på att försöka leta efter empati hos en narcissist, du kommer ändå aldrig hitta det.

2. Markera tydligt och kortfattat att det inte är ok om du blir verbalt attackerad, och lämna sedan rummet.

3. Försök att i mesta möjliga mån ignorera om de är oförskämda...

4. ...eftersom du inte vill hamna i långa argumentationer som du ändå aldrig kommer att vinna.

5. Försök kommunicera på deras nivå och enligt deras självbild, till exempel: ”Det var generöst av DIG att…”

6. Och viktigast av allt, bli aldrig allt för personlig och involverad med en narcissist.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!