Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Bitcoins inte säkert som investering – Finansinspektionen utfärdar varning

Kryptovaluta, virtuell valuta eller digital valuta, kärt barn har många namn, men de flesta har vid det här laget hört talas om Bitcoins. Nu utfärdar Finansinspektionen en varning om att Bitcoins inte är en säker investering.

Kryptovaluta, virtuell valuta eller digital valuta, kärt barn har många namn, och de flesta har nog hört talas om Bitcoins vid det här laget.

Det pratades om digital valuta redan 1998, men det var en bit in på 2000-talet det tog ordentlig fart. 2013 fanns fler än 60 kryptovalutor och 2016 fanns 680.

Förutom Bitcon, är några av de största digitala valutorna Ethereum, Litecoin, Dogecoi, htmlcoin och Monero.

Den information som lämnas vid försäljning av Bitcoins kan vara missvisande

Bitcoin som skapades 2009 har enligt wikipedia just nu ett samlat marknadsvärde på cirka 70 miljarder dollar, och marknadsvärdet för alla kryptovalutor uppgår till över 140 miljarder dollar.

Så fungerar Bitcons

Så som Bitcoins design är uppbyggd kan man vara helt anonym både kring ägande av Bitcoins samt vid hantering.

Den virtuella valutan, Bitcoins i det här fallet, sparas i en "plånboksfil" tillsammans med ett ungefärligt antal bitcoinadresser. Plånboksfilen sparas på användarens dator eller hos en tredje part som erbjuder en sådan tjänst. I båda fallen kan bitcoin skickas över internet till vem som helst med en bitcoinadress.

Det finns ingen central administration som sköter hanteringen av Bitcons, vilket gör det omöjligt för exempelvis myndigheter att manipulera värdet av bitcoin eller framkalla inflation genom att producera fler av dem.

Bitcoin Foundation

2012 grundades Bitcoin Foundation med uppgift att "standardisera, skydda och främja kryptovalutan Bitcoin till fördel för användare världen över". Dock har organisationen och dess ledning kritiserats för misslyckanden, dubiös etik och korruption.

I dagsläget använder de flesta kryptovalutor för att investera sina pengar, snarare än som en valuta.

LÄS OCKSÅ: Äg din ekonomi och tid! Patricia lever på aktier – du får hennes bästa tips

Finansinspektionens varning kring Bitcoins

Nu rapporterar dock Avanza om en varning utfärdad av Finansinspektionen om att  kryptovaluta inte är en lämplig investering, varken på kort, eller lång sikt.

Finansinspektionen menar att "ett utmärkande drag för virtuella valutor är att deras värde varierar kraftigt. Dessutom saknas konsumentskyddande regler för sådana investeringar och den information som lämnas vid försäljningen kan vara missvisande"

Denna varning som tagits fram tillsammans med Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Europeiska bankmyndigheten och Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten, menar också att det kan vara svårt att sälja virtuella valutor, samt vara svårt att veta om man har fått ett rättvisande pris när man handlar med en virtuell valuta.

Avslutningsvis menar Finansinspektionen också att tekniken är känslig för olika typer av avbrott.

Lyssna på amelia Jobbliv, avsnitt 2 handlar om hur du kan skapa en förmögenhet genom att handla med aktier.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!