Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Billigare semester- 13 tips för en smart sommarekonomi

Gapar kontot oroväckande tomt? Lugn. Här är knepen för att ge semesterbudgeten en skjuts.

1. Vänta med semestershoppingen

Vi vet att det kliar i shoppingfingrarna redan i april, men om du har is i magen och väntar med att handla dina sommarplagg i juni, runt eller efter midsommar, kan du fynda när midsommar-rean drar igång. I slutet av juni är det oftast halva rea-priset. Och helt ärligt, i Sverige blir det ändå inte varmt förrän i mitten av juli…

Foto: Istock

2. Sälj ditt ”skräp”

Svämmar förråd och skrubbar över av prylar du inte använder? Inventera och sälj på Blocket, Tradera eller Facebook market. Ditt skräp är ­garanterat någon annans skatt – så låt det inte stå och damma, tjäna en hacka på dina gamla prylar ­istället. Ps. Är du medlem på Ikea kan du lägga upp dina gamla Ikea-möbler på Blocket helt gratis!

3. Sajna upp kidsen på simskola

Kommunal simskola är både kul, lärorikt och gratis.
Kommunal simskola är både kul, lärorikt och gratis. Foto: Istock

Ska du semestra i Sverige – ta reda på vilka aktiviteter som finns där du ska vara, särskilt om du är kvar på din hemort. Kanske ordnar kommunen simskola för barnen – både kul och viktigt! Missa inte vår Sverige-guide med massor av härliga Sverigetips.

4. Dela mera!

Uber och Airbnb är bara början – fler och fler hyr istället för att köpa, vilket kan spara dig tusenlappar. Varför inte hyra ut din bostad om du ändå inte ska vara där i sommar? Kanske du har en parkeringsplats, möbler eller annat som det finns efterfrågan på? Fundera på vad du har hemma som kan bli en tillgång.

 

LÄS OCKSÅ: Tre steg till mer pengar – så ger du din ekonomi en nystart!

 

5. Inför nästa års semester … Be jobbet ”spara” åt dig

Pengar kräver planering. Har du svårt att låta bli att nalla av sparkontot? Prata med HR-avdelningen på ditt jobb och be dem dra 500 kronor extra i skatt varje månad. Dessa pengar får du tillbaka på skatteåterbäringen precis före semestern nästa år. Perfekt!

6. Beräkna dina utgifter

Att ha lite pejl på kommande utgifter gör att du är ekonomiskt beredd på vad sommaren kommer att kosta. Var realistisk och gör det du har råd med. Tänker du äta ute på kvällen kanske det kan räcka med medhavd fika till lunch.

7. Cash is king (ibland)

Foto: Istock

På många ställen börjar kontanter utfasas, men just när det gäller semesterkassan kan cash vara räddningen för att inte bränna för mycket. Under en familjedag kan det vara perfekt att ta ut exakt så mycket pengar som varje familjemedlem får spendera och lägga i varsitt kuvert. Då blir det också lite av en sport att få pengarna att räcka – något som barnen kan tycka är kul.

8. Ha koll på små kostnader

Drar du in på småsaker får du ofta råd att lyxa till det senare. Med appen Dreams kan du spara på ett roligt sätt genom att låta appen spara kostnaden för en to ­go-kaffe varje dag. För varje gång du har matlåda på jobbet kan du också välja att en kostnad för utelunch dras direkt till sparkontot – och vips har du råd med en dag på nöjesfält eller middag på stans bästa uteservering.

9. Samla ihop alla räkningar

Om det är någon gång man missar ­räkningarna är det på sommaren när man är bortrest eller har mycket att göra. Och det sista man behöver är ju påminnelseavgifter … Betala alla räkningar innan du åker bort, så slipper du glömma någon.

10. Undvik att låna

Det blir bara en ekonomisk smäll när allt ska betalas tillbaka. Sök en sommarkurs istället. I början av sommaren kan du hitta ­restplatser till årets sommarkurser på Studera.nu.

11. Semestra billigt – hälsa på släkt och vänner

Bo hos vänner och njut av deras tillvaro en stund.
Bo hos vänner och njut av deras tillvaro en stund. Foto: Istock

Eller varför inte testa coachsurfing, om du är öppensinnad och gillar att träffa nya människor? Spana in Couchsurfing.com och ta del av andras tillvaro runt om i Sverige och världen. Att bytlåna hus är också ett tips. Efterlys på din facebook eller spana in sajten Homeexchange.com.

12. Spara tusenlappar på rabatter

Dolda och bortglömda rabatter finns överallt, och tar man sig lite tid går det att spara in mycket pengar på ett år. amelia.se har valt ut ett gäng rabatter att ha koll på, men givetvis finns det ytterligare pengar att spara för den som tar sig tid. Här hittar du de rabatter vi gillar mest!

13. Spara en slant till hösten

Det kommer ett liv efter semestern också, så se till att inte bränna alla kulor på kalas och det goda livet. Då blir det en tuff höst.

LÄS OCKSÅ: Skapa en fetare buffert – ekonomens 5 bästa tips till ett bra sparande

Källor: Smasparguiden.se, Seb.se, Sparguiden.org, Konsumentverket.se

 

6 steg: Boosta din sommarekonomi

Drar du in på småsaker får du ofta råd att lyxa till det senare.
Drar du in på småsaker får du ofta råd att lyxa till det senare. Foto: Getty Images/iStockphoto

1. BERÄKNA DINA UTGIFTER. Att ha lite pejl på kommande utgifter gör att du är ekonomiskt beredd på vad sommaren kommer att kosta. Var realistisk och gör det du har råd med. Tänker du äta ute på kvällen kanske det kan räcka med medhavd fika till lunch?

2. SAMLA IHOP ALLA RÄKNINGAR. Om det är någon gång man missar räkningarna är det på sommaren när man är bortrest eller har mycket att göra. Och det sista man behöver är ju påminnelseavgifter ... Betala alla räkningar innan du åker bort, så slipper du glömma någon.

3. UNDVIK ATT LÅNA. Det blir bara en ekonomisk smäll när allt ska betalas tillbaka. Gör något gratis och utvecklande: sök en sommarkurs. I början av sommaren kan du hitta restplatser till årets sommarkurser på Studera.nu.

4. SEMESTRA BILLIGT - HÄLSA PÅ SLÄKT OCH VÄNNER. Eller varför inte testa coachsurfing, om du är öppensinnad och gillar att träffa nya människor? Spana in Couchsurfing.com och ta del av andras tillvaro runt om i Sverige och världen. Att bytlåna hus är också ett tips. Efterlys på din Facebook eller spana in sajten Homeexchange.com.

5. SPARA EN SLANT TILL HÖSTEN. Det kommer ett liv efter semestern också, så se till att inte bränna alla kulor på kalas och det goda livet. Då blir det en tuff höst.

6. HA KOLL PÅ SMÅ KOSTNADER. Drar du in på småsaker får du ofta råd att lyxa till det senare. Med appen Dreams kan du spara på ett roligt sätt genom att låta appen spara kostnaden för en to go-kaffe varje dag. För varje gång du har matlåda på jobbet kan du också välja att en kostnad för utelunch dras direkt till sparkontot - och vips har du råd med en dag på nöjesfält eller middag på stans bästa uteservering.

KÄLLOR: SMASPARGUIDEN.SE, SEB.SE, SPARGUIDEN.ORG, KONSUMENTVERKET.SE