Åtta steg till bättre självförtroende på jobbet

Så förbättrar du ditt självförtroende. Med ett nytt sätt att tänka kan du ta kliv i karriären och få en bättre självbild. Hanna Lumikero och Solveig Norberg har skrivit en bok om hur du växer på jobbet.

Jobba smartare! 

Undvik att delta i onödiga möten så långt det är möjligt.Gör aldrig:
Bli inte familjens dagishämtare, ingen på jobbet märker att du kommer redan klockan sju på morgonen, men alla ser att du går vid tretiden. Dela lika på lämning och hämtning med din partner, det underlättar för din karriär och ger en gladare familj.

Undvik: Bli inte avdelningens festfixare eller fikageneral. Ta aldrig på dig hushållsnära uppdrag som att plocka i eller ur diskmaskinen eller vattna blommorna (såvida inte dessa uppgifter roterar och gäller alla). Arbeta inte övertid systematiskt, då är det något fel på jobbet, inte på dig. Undvik att delta i onödiga möten så långt det är möjligt, möten är en stor tidstjuv på jobbet.

Våga: Identifiera din kärnverksamhet och vad som faktiskt ingår i dina arbetsuppgifter. Sluta kolla mejlen hela tiden och våga trycka bort samtal – prioritera vem som får avbryta dig.

Tänk så här: När du jobbar smartare behöver du inte vara så duktig hela tiden, det räcker att du gör ganska många saker tillräckligt bra. Det häftiga är att allt går bättre när man kan prioritera och välja bort saker.

Ta plats när du talar!

Fasa ut ”liten” ur ditt ordförråd och använd magen.

Gör aldrig: Säg inte att du ska hålla en ”liten presentation” eller bara ska ”bryta in lite”. Fasa ut ordet ”lite” ur ditt ordförråd i de här sammanhangen.

Vinst: När du får bort ordet ”lite” och står för det du gör får du bättre självförtroende, och du kommer att märka att andra människor bemöter dig på ett annat sätt.

Våga: När du ska tala inför grupp, andas med magen, tala tydligt och sakta och ta pauser istället för att fylla ut med småord som ”vahettere”, ”liksom” eller ”typ”.

Smarta tipset: Presentera dig med både för- och efternamn i jobbsammanhang.

Tro på dig själv!

Beröm till andra är ett tecken på att du har gott självförtroende.

Gör aldrig: Inled inte anföranden med ”Ja, jag är ju ingen talare direkt?…” eller ”Jag och siffror, alltså?…” Det är toppen om du vill jobba med dina fel och brister, men du behöver inte skylta med dem på jobbet.

Våga: Tro på dig själv. Chefen kan det som hon eller han är anställd för. Du har din specialkompetens och det är därför du har ditt jobb.

Tänk så här: Jag varken kan eller behöver vara älskad av alla. Ju tidigare jag lär mig det, desto bättre (och desto färre tårar)! Jag övar på att släppa tankarna på negativa detaljer och misslyckanden i det förflutna. Jag släpper sådana tankar nu.

Smarta tipset: Lär dig att ta emot beröm enbart med ordet ”Tack.” Ge beröm till andra, det är ett tecken på att du har gott självförtroende.

Byt jobb och få högre lön!

Ett blygsamt löneanspråk kan skicka fel signaler.Gör aldrig:
Trilla inte i ”jag-bara-måste-ha-det-här-roliga-jobbet”-fällan när du är på väg till ett nytt jobb. Ett blygsamt löneanspråk kan skicka fel signaler till den potentiella arbetsgivaren. (Varför begär hon en så låg lön? Har hon presterat dåligt tidigare? Har hon problem på sin nuvarande arbetsplats som hon inte har berättat om?)

Tänk så här: Det är fullt möjligt för dig att få ett jobb som är både intressant, roligt och välavlönat.  Det har män i allmänhet lättare att förstå.

Våga: Byta jobb ofta, minst vart tredje år. Anamma principen ”minst 20 procent upp i lön” för varje byte. Många kvinnor skulle tjäna på att ta i mer i löneanspråken.

Ha modet att fatta beslut!

Alla kan inte bli överens.

Gör aldrig: Kvinnor har en tendens att försöka förankra vartenda beslut i tron att alla kan bli överens. Det tar otroligt mycket tid och får dig bara att verka obeslutsam.

Tänk så här: Folk vill oftare än du tror att du ska ta beslut åt dem.

Jobba med dina medsystrar!

Skaffa en kvinnlig mentor från din egen eller närliggande bransch.

Gör aldrig: Motarbeta inte dina kvinnliga kolleger. Det kan tyckas självklart, men vi har själva sett hur kvinnor är missunnsamma mot varandra istället för att stötta och hjälpa.

Tänk så här: Jag, Hanna, nätverkar både formellt och informellt och skapar kontakter med andra ambitiösa kvinnor – det tjänar vi alla på. Solveig träffar till exempel sina kompisar från studietiden en gång i månaden och pratar jobb. ”Vi har en bok där vi skriver ner de tankar vi har. När man läser det en månad senare och inser att det man oroade sig för löste sig någon dag senare, får man perspektiv på tillvaron.”

Smarta tipset: Skaffa en kvinnlig mentor från din egen eller en närliggande bransch. Det är bra både för er båda – om du är ny har du kunskap och infallsvinklar som är nya för henne.

Tänk på hur du ser ut och rör dig!

Att springa på jobbet utstrålar bara brist på kontroll.

Gör aldrig: Krumma inte med ryggen.

Vinst: När du sträcker på dig får du lättare att andas, vilket syresätter kroppen bättre så att du tänker bättre, får en piggare blick och talar stadigare.

Undvik: Att springa på jobbet, det utstrålar bara brist på kontroll. Pilla dig inte hela tiden i ansiktet, håret, i ögat, örat eller på näsan – det ger ett osäkert och nervöst intryck.

Gör istället: Gå lugnt i korridoren. Ha en penna i handen på mötet om du har svårt att hålla händerna i styr.

Tänk på att: Utnyttja det faktum att du faktiskt kan känna dig mer produktiv och proffsig på jobbet när du är nöjd med hur du klär dig och tar hand om ditt yttre. Det gör att du maximerar utdelningen av dina redan goda insatser på jobbet.

Smarta tipset: Var dig själv och klä dig bara i det som känns naturligt för dig.

Var social på rätt sätt!

Ha några allmänna kallpratsämnen i bakfickan.

Gör aldrig: Umgås inte med arbetsplatsens gnällspikar och skvallerbyttor. Ägna inte alla luncher åt bantningssnack över medhavd

matlåda.

Våga: Mingla uppåt och prata väder och semester med cheferna. Det visar att du är orädd och framåt. Att äta lunch ute med kolleger ger möjlighet att vardagsprata med folk högre upp i hierarkin. Vardagsmingla på kontoret och prata med kolleger om vad de håller på med.

Lär dig: Att kallprata, och det gör du genom att öva och ha några allmänna kallpratsämnen i bakfickan. Tre exempel: 1) Vädret. Det finns en anledning till att det ligger i topp. 2) Lagom allmängiltiga vardagsproblem. 3) Kläder! ”Vilken snygg kavaj, var har du köpt den?” funkar ypperligt på såväl kvinnor som män.

Samtalsämnen att undvika i ett nytt sällskap: Politik, livsåskådning samt alltför privata ämnen, till exempel detaljerade sjukdomsbeskrivningar.

Tänk så här: Alla människor tycker att det är kul när någon visar dem uppmärksamhet och ställer frågor om dem, deras yrkesroll och intressen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!