Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Arbetsträna efter utmattning – vad ska jag tänka på?” Jobbcoachen ger råd

amelias läsare Mathilda är sjukskriven för utmattning, men ska nu börja arbetsträna. Något hon är orolig för. Hon skäms för att hon ens gick in i väggen. Jobbcoachen Maria Mattsson Mäh ger råd.

Var beredd på bakslag – det ingår i utvecklingen, så du ska inte bli rädd, säger jobbcoachen.
Var beredd på bakslag – det ingår i utvecklingen, så du ska inte bli rädd, säger jobbcoachen. Foto: Shutterstock

Fråga: Jag har varit sjukskriven i ett halvår på grund av utmattning och ska snart börja arbetsträna för att komma tillbaka, men det känns inte riktigt bra. Jag skäms över att jag ”gick in i väggen”. Jag tränade regelbundet, åt bra och försökte göra allt rätt, men det räckte inte. Mitt självförtroende är nere på botten. Har du några råd? /Mathilda 

Jobbcoachen Maria Mattsson Mäh om utmattning: Ta en dag i taget 

Ingen är perfekt. Alla människor har utmaningar i livet och tur är väl det. Tyvärr pratar vi för lite om våra svårigheter. Det är synd, för vi har mycket att lära av varandra. Dessutom skulle vi slippa skämmas om vi såg att andra också har det tufft ibland. 

Att hämta sig när man drabbats av utmattnings­syndrom tar tid. Initialt brukar man behöva vila mycket. Tröttheten är ofta överväldigande, vilket du säkert har känt av. Det är också viktigt att identifiera stressfaktorerna – är det arbetsuppgifterna, familje­situationen eller privatekonomin som varit den utlösande faktorn? Ofta är det en kombination av olika saker som gör att man till slut inte orkar. 

Det finns, som du nog har erfarenhet av, olika typer av behandlingar som kan hjälpa: psykoterapi, antidepressiv medicin, avspänningsträning, sömnträning och stresshantering. Under en rehabilitering är det också viktigt med fysisk aktivitet samt regelbundna sömn- och matvanor. Annars är det lätt att man börjar må dåligt även fysiskt och skapar ett dåligt mönster i stället för positiv utveckling framåt.

Har du hållit kontakten med arbetsplatsen under din sjukskrivning? Det underlättar ofta återgången till arbetslivet. När det är dags att gå tillbaka är det klokt att börja med att jobba deltid eller, som du, arbetsträna. Det kan kännas larvigt att arbetsträna när man redan kan arbetsuppgifterna, men det är viktigt att du inte behöver ta fullt ansvar än och att du känner att du faktiskt kan gå hem även om du inte är klar med en uppgift.

Var beredd på bakslag – det ingår i utvecklingen, så du ska inte bli rädd. Kroppen behöver träna sig på att hantera sina egna känslor och utsätta sig för olika situationer, ibland blir det lite för mycket och då kan det komma ett bakslag. Ofta är man tillbaka igen redan dagen efter, så det gäller att inte bli stressad eller förtvivlad. Ta bara en dag i taget. 

Nu när du har varit sjukskriven på grund av utmattning har du antagligen en lägre stresströskel än tidigare. Därför kan du vara extra känslig för till exempel stressig arbetsmiljö eller oklara arbetsuppgifter. Men det behöver inte vara ett problem. Tvärtom kan det bli en tillgång! Det är ju inte fel att ifrågasätta till exempel röriga arbetsprocesser eller hög ljudvolym på kontoret. Det kan leda till positiv förändring. Men du har rätt i att det är lätt att trilla dit igen. Just därför är det viktigt att du hittar ett livsmönster där det finns utrymme för vila och återhämtning, så att du trivs med livet och inte ständigt känner dig pressad av olika ”måsten”.  

LÄS OCKSÅ! Clara drabbades av utmattningsdepression: ”Så tog jag mig tillbaka efter kraschen” 

4 steg till nystart efter utmattning

1. Stresshormon är livsnödvändigt, men i för hög dos är det skadligt. Botemedlet? Fysisk beröring (som kramar) motverkar stress, dämpar ångest och minskar aggressioner. Att skratta har samma effekt (även om skrattet är fejkat), så börja varje morgon med att skratta högt. 

2. Minska på antalet ”måsten”. Det är okej att tacka nej till fester, ha dammråttor bakom soffan eller äta snabbmat ibland. 

3. Håll koll på ditt larmsystem. Vissa får huvudvärk, andra får svårt att koncentrera sig eller blir irriterade. Berätta för din omgivning när du behöver ta det lugnt/ta en paus. 

4. Skaffa dig en chef som du tycker om. Då är det lättare att berätta hur du mår och vad du behöver för att fungera på arbetsplatsen.