Din menscykel påverkar din mage och dina tarmar.
Din menscykel påverkar din mage och dina tarmar. Foto: Shutterstock (montage)

”Jag blir lös i magen vid mens, varför?” Kvinnoläkaren svarar

Många kvinnor får lösare mage vid mens, och hårdare mage vid ägglossning. Här förklarar kvinnoläkaren sambandet – och vad du kan göra åt det.

Fråga: Varje gång jag har mens blir jag lös i magen. Hur hänger det ihop? Är det farligt, och kan jag göra något åt det? /Zara 

Kvinnoläkaren: Inte farligt med orolig mage vid mens – bara besvärligt

Före menstruationen utsöndras prostaglandin i kroppen. Det hjälper livmodern att dra ihop sig och stöta ut menstruationsblödningen. Prostaglandin gör också att tarmarna drar ihop sig, varpå matupptaget minskar och saltutsöndringen ökar. Det gör att man kan bli lös i magen, eller till och med få diarré. 

Tarmarna påverkas också av menscykelns hormonella bergochdalbana. Till exempel stiger halterna av hormonet progesteron efter ägglossning för att sjunka precis före mensen. Eftersom ämnet har en lugnande effekt på tarmarna blir en del kvinnor närmast förstoppade efter ägglossningen. När halterna sedan sjunker kan man istället drabbas av en mycket aktiv tarm, med diarré som följd. 

LÄS OCKSÅ: ”Hjälp, jag får huvudvärk vid mens” Kvinnoläkaren ger råd 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!