Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Jag är 39 år. Kan jag redan vara i klimakteriet?” Kvinnoläkaren svarar

Vår läsare sover sämre, svettas och har fått mindre mens. Har hon hamnat i klimakteriet? Kvinnoläkaren Susanna berättar om symtom som blödningar, trötthet och vid vilken ålder det är vanligast att hamna i klimakteriet.

”Hur vet jag om jag har hamnat i klimakteriet?” undrar Cecilia och efterfrågar symptom och tips på behandling eller medicin.
”Hur vet jag om jag har hamnat i klimakteriet?” undrar Cecilia och efterfrågar symptom och tips på behandling eller medicin. Foto: Shutterstock

Fråga: Är jag i klimakteriet?
”Jag sover sämre än tidigare, vaknar av att jag svettas och har fått mindre mens det senaste året - mensen är regelbunden, men kortare nu. En kompis sa att det låter som att jag hamnat i klimakteriet.

Hur vet man det? Kommer mensen att bara upphöra efter ett tag, eller kan man få mer mens istället (som en annan kompis fick)? Borde jag ta någon sorts medicin? Finns det något bra naturläkemedel? Kan klimakteriet påverka humöret?” / Cecilia, 39

Kvinnoläkaren om symtom på klimakteriet och ålder

Svar: Dina hormoner sjunker

Visst kan du ha hamnat i klimakteriet. Samtidigt stämmer dina symptom in på en del andra tillstånd. Exempelvis kan det vara din sköldkörtel som spökar. Därför tycker jag att du ska boka tid hos en husläkare, speciellt med tanke på din ålder - klimakteriebesvär brukar för det mesta komma efter 40.

Klimakteriebesvär brukar för det mesta komma efter 40

Om husläkaren inte hittar någon annan förklaring, så är ett besök till gynekologen att rekommendera. Det stämmer att man under en period kan få mer mens innan den upphör helt. En del kvinnor får stora besvär med blödningar. Menscyklerna kan bli både kortare och rikligare initialt, för att sedan glesas ut och till sist upphöra.

En del kommer in i ”förklimakteriet” i din ålder och i snitt varar det i fyra år. Det innebär hormonella omställningar som man kan vara mer eller mindre besvärad av. Många beskriver att de mår dåligt, framför allt under åren då hormonerna sjunker. Därefter ställer kroppen och hjärnan in sig på en lägre nivå, varpå man vanligtvis mår bättre.

Vilken behandling eller vilka läkemedel som hjälper dig bäst, om du nu har kommit in i klimakteriet, kommer att visa sig under gynekologbesöket. Det är symtomen som styr, och det är en individuell bedömning.

Din gynekolog kan också ge råd om vad du själv kan göra för att må bättre. Klassiker som fysisk aktivitet, rökstopp och en hälsosam livsstil brukar få besvären att minska. När det gäller naturläkemedel så tycker jag att man ska vara nyfiken men också lite misstänksam. Vissa kombinationer med andra läkemedel kan vara ohälsosamma.

Jag hoppas att du får bra hjälp. Skriv gärna och berätta hur det går för dig!