"Nu har vi fokus på finalisterna"

Det här är en kommentar kring de frågor som uppstått om eventet amelia Comedy Queen. Chefredaktör Åsa Lundegård har ordet:

"I höstas blev vi på amelia kontaktade av Mårten Andersson och RAW comedy club med frågan om vi ville göra något ihop för att förändra humorscenen som domineras av män, för att lyfta fram fler kvinnor som skulle ta plats på Sveriges humorscener.

Det ville vi. Vi hade tänkt kring och letat efter en idé och ett event som vi ville skulle vara positivt och brett, där vi kunde samla många olika typer av människor kring samma mål. Och som skulle vara roligt.

I samband med detta anlitade vi Karin Adelsköld som coach. Vi har en lång och bra historia ihop och vi gillar henne mycket. Karin skulle hjälpa oss med detta, dels genom att lobba för projektet ameliaComedyQueen, som det döptes till. Men också ha funktionen att coacha finalisterna inför uppträdandet på Hilton. Vi kunde inte se någon bättre person för uppdraget.

I amelia nummer 11, som är ute nu, presenterar vi de fantastiska kvinnor, som i hård konkurrens korades som finalister. Och tävlingsfältet var grymt. Brett, roligt, modigt. Vi var lyriska under jurylunchen, (med Karin Adelsköld, Mårten Andersson, Anna Blomberg och Babben Larsson) och fick med råge bekräftat det vi hade trott och hoppats.

Det finns massor av roliga kvinnor som hade skickat in sina bidrag, och vi hade förmånen att få vara med och erbjuda en scen.

Vi planerade för eventet, vi gjorde erbjudanden, vepor, samlade all marknadsföringskraft, samlade finalisterna för plåtning och intervjuer.

I fredags mailades vi i en intern arbetsgrupp. Vi diskuterade biljettförsäljningen till eventet, och hur vi skulle få fart på den.

Jag hade möten större delen av dagen och läste igenom mailen först på eftermiddagen.

Jag såg då ett mail från Mårten som flera reagerade på.

När jag läste mailen på lördag morgon hade Karin lagt ut delar av Mårtens mail på twitter.

Debatten där blev omedelbart stark och häftig, med många tydliga åsikter och ställningstaganden.

Jag förstår det och jag stödjer inte innehållet i mailet. 

Men mailet är ryckt ur sitt sammanhang och Mårten Andersson har själv sagt att han uttryckte sig slarvigt.

Detta blev snabbt en väldigt svår situation att hantera.

För eventet i sin helhet, för deltagarna, för de som hade köpt biljetter. Och för de duktiga komiker som såg fram emot att ta plats på scenen.

Jag och arbetsgruppen arbetade hela helgen för att hitta en lösning. Och på söndagen såg det ut som om vi hade den. Alla verkade beredda att göra vad de kan för att genomföra ett bra event där våra finalister skulle få en chans att visa upp sig.

I det läget väljer Karin Adelsköld att kräva att vi ändrar villkoren för de affärsavtal som ligger till grund för samarbetet. Även om hennes ambition var behjärtansvärd så förutsätter ändrade villkor att alla är med på det. Nu var inte alla det.

Därför får nu arbetet fortlöpa utan Karin Adelsköld.

Jag är personligen ledsen över detta, då jag haft ett mångårigt samarbete, och en kollegial vänskap med Karin Adelsköld som jag uppskattar mycket och på många sätt, en begåvad, rolig och engagerad kollega som gått in i detta projekt med stort engagemang och professionalitet.

Jag är ledsen för att det som skulle vara en positiv insats för att lyfta fram kvinnliga komiker, nu riskerar att överskuggas av den här konflikten. Jag känner ett stort ansvar för det här eventet. Jag tycker att det är viktigt.

Därför väljer vi att fullfölja. Vårt fokus är just nu ett, och det är att genomföra det event som vi föresatt oss på bästa möjliga sätt, för de tre finalister som är eventets huvudpersoner och som tävlar på Hiltons scen på måndag."

/Åsa Lundegård

Chefredaktör amelia

asa.lundegard@amelia.se

Vill du läsa mer om eventet? Klicka här för presentationssidan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!