Nu drar amelia och Specsavers igång tävlingen Årets Glasögonbärare, där vinnaren är en person som bär glasögon med stil och för att uttrycka sin personlighet. Första pris är en resa till Tanzania som ambassadör för välgörenhetsprojektet Ge Syn. De tre finalisterna får även medverka i ett modejobb i amelia.

Glasögon är i dag en etablerad modeaccessoar som kan lyfta en klädoutfit och hjälpa till att förmedla en persons unika uttryck och individuella stil. Det är elfte året i rad som Specsavers ordnar tävlingen Årets Glasögonbärare, där man vill lyfta fram och hylla alla som bär sina glasögon med stolthet och integritet.

– Det har varit en jätterolig tid som Årets Glasögonbärare och jag avundas nästa vinnare som har ett underbart år framför sig. Det kändes fantastiskt när jag fick utmärkelsen eftersom jag just försöker använda glasögon för att lyfta min klädstil, säger Ingela Norberg, 2015 års vinnare.

Nytt för i år är att 21 personer, en från varje län, går vidare till semifinal. De slutgiltiga finalisterna utses av svenska folket och en utvald jury. En av årets jurymedlemmar är Specsavers nya ambassadör, ameliabloggaren och journalisten Jennie Hammar.

– Jag är själv stolt glasögonbärare och älskar hur bågar kan lyfta och komplettera en outfit. Jag kommer att leta efter en person som inspirerar mig och som bär glasögon för att förstärka sin personlighet. Precis som jag gör, säger Jennie Hammar. 

– Istället för bara ett hjälpmedel har glasögon nu blivit en trendig modeaccessoar som dessutom börjar synas mer och mer på catwalken, säger Hannah Bergroth, mode- och skönhetsredaktör på amelia.

Förutom titeln Årets Glasögonbärare får vinnaren en styling och plåtning i amelia tillsammans med andra- och tredjepristagaren, samt följa med till Tanzania som ambassadör för Specsavers välgörenhetsprojekt Ge Syn. 

Vinnare och semifinalister får också glasögon från Bruuns Bazaar. Juryn består av Jennie Hammar, bloggare, journalist och aktuell med glasögonserien Jennies val, Hannah Bergroth, mode- och skönhetsredaktör på amelia, Niklas Berglind, stylist, bloggare och moderedaktör, samt Marita Bertilson, Sverigechef för Specsavers. 

Så är du med och tävlar:
specsavers.se/tavla laddar du enkelt upp en bild på dig själv i dina glasögon. Du kan anmäla dig till och med den 3 september. De 21 semifinalisterna presenteras den 12 september och är de deltagare som fått flest röster av allmänheten. Av dessa röstas sedan tre finalister fram av svenska folket och juryn i Årets Glasögonbärare 2016.

Vinnaren presenteras den 6 oktober.