Maggi man berättade en kväll att han gått till prostituerade under tiden han var singel... information som är svår att hantera.
Maggi man berättade en kväll att han gått till prostituerade under tiden han var singel... information som är svår att hantera. Foto: Shutterstock

”Hjälp, min man gick till prostituerade”

Maggi har träffat en perfekt man. Trodde hon. För en kväll lättar han sitt hjärta och berättar att han flera gånger gått till prostituerade under tiden han var singel. Nu vet hon inte vad hon ska ta sig till. Bengt ger råd i frågan.

Fråga: Jag har en relationshistoria med utåt sett charmerande män, som inom husets fyra väggar har varit kontrollerande och argsinta. Alla har dessutom varit otrogna.

Jag skilde mig för tre år sedan och började i terapi för att bryta detta osunda mönster. När jag kände mig redo kontaktade jag en man jag träffat på en fest. En lugn och stabil man som jag inledde ett förhållande med.

Jag blev verkligen förälskad och kände mig trygg för första gången på evigheter. Tills han en natt ”lättade sitt hjärta” och berättade att han gått till prostituerade. Att han efter sin skilsmässa bestämt sig för att inte bli känslomässigt engagerad och därför sökt sig till dessa kvinnor för att få utlopp för sin lust. 

Jag har helt tappat bort mig i mina känslor efter detta. Inget är ju egentligen annorlunda. Han är med mig nu. Men jag kan inte släppa det. Det mal som en film i mitt huvud.

Han reser mycket i jobbet och nu känns det hotfullt. Jag har inte lust att förvandlas till ett svartsjukt monster, men att han kan tänka sig köpa sex är något jag har svårt att hantera. Att kvinnans kropp är till salu för mäns lust.

Snälla Bengt, hjälp mig reda ut detta! Vad bör jag göra? Jag är inte så bra på att sopa saker under mattan, men är livrädd för att inte kunna stanna om jag får veta för mycket. /Maggi

Bengt svarar: Alla har skelett i garderoben

Du verkar ha ägnat mycket tid och energi åt att fundera över din ”relationshistoria” och dina ”osunda mönster”. Det visar att du tar dina relationer på stort allvar. Och det finns något i dina formuleringar som tyder på att du förväntar dig lön för mödan – att dina ansträngningar och terapier ska ”betala sig”. 

Då kommer han med sitt sunkiga avslöjande – inte konstigt att du blir besviken

Där kommer mannen från festen in i bilden. Han är förstås inte medveten om alla förhoppningar som du knyter till honom – och det är kanske inte du heller – men det är nu du ska få den efterlängtade bekräftelsen på att du är på rätt väg. Och det börjar så bra. Du känner dig ”trygg för första gången på evigheter”. Och så kommer han med sitt sunkiga avslöjande! Inte konstigt att du blir besviken.

Men här finns det anledning att stanna upp och ta några djupa andetag. Du är inte ensam om att ha en relationshistoria. Men det låter nästan som om du blir chockad av att mannen från festen plötsligt träder fram som en människa framför dig. Och människa blir han först när han avslöjar sin mörka hemlighet. 

Fram till dess verkar han mest ha varit något du speglar dig själv i – ett levande bevis på hur hårt du arbetat på att bryta dina osunda mönster. Så allt du hör när han berättar om sina sexköp är att du har misslyckats, än en gång, och att ditt arbete har varit förgäves.

Jag förstår att du reagerar starkt på att hans avslöjande. Men när den första chocken har lagt sig kanske du kan pröva tanken att det som han egentligen ville berätta om var hur upprivande hans skilsmässa varit – den som fick honom att aldrig mer vilja bli ”känslomässigt engagerad”.

Hans sexköp finns det mycket att säga om. Men jag vågar lova dig att det är något han skäms djupt över. Oavsett alla patriarkala strukturer tror jag inte det finns någon man som upplever ett sexköp som något annat än en skam och en förödmjukelse.

Det kan ha varit ett sätt att straffa sig själv och hantera svåra skuldkänslor, eller att straffa exfrun och hela kvinnnosläktet. Det finns bara ett sätt att ta reda på det, och det är att prata med honom. Han visade dig ett stort förtroende den där natten. Det tyder på att han hade goda förhoppningar om er relation. Och det spelar ingen roll hur mycket du jobbar med dig själv och dina mönster – alla män du möter kommer att ha sina skelett i garderoben.

Ibland kommer de att vara alltför svåra för dig att hantera, och då är det läge att bryta upp. Men varje lång relation vimlar också av skelett som båda parterna har lärt sig leva med. Det kräver tid, mod, is i magen – och samtal. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!