Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

"Vill ha kejsarsnitt - varför måste jag föda vaginalt?" Kvinnoläkaren svarar

amelias läsare lider av förlossningsrädsla, och vill ha kejsarsnitt istället för att föda vaginalt. Hur ska hon göra för att bli tagen på allvar? Kvinnoläkaren Susanna Ericsson svarar. 

Foto: Istock

Fråga: Varför ska sjukvården tvinga en att föda vaginalt när man inte vill? Jag är gravid och längtar efter mitt barn, men redan nu är jag fruktansvärt stressad och rädd inför förlossningen. Jag har bett barnmorskan att skriva remiss till en läkare för att diskutera planerat kejsarsnitt, men hon försöker övertala mig att föda vanligt. Hur ska jag få ett kejsarsnitt? Snälla, hjälp. /Lillemor

Kvinnoläkaren svarar: Du har rätt till mer stöd

Jag vill att varenda kvinna inför förlossningen ska vara välinformerad och känna tillit, både till sin egen kropp och till vården, och kunna se fram emot ett av de förmodligen mest minnesvärda ögonblicken i livet. Om kvinnan inte känner tillit, utan enbart rädsla, så har det ofta brustit i förlossningsplaneringen.

Det är bra att börja planera förlossningen tidigt under graviditeten. Det tar tid att gå på samtal, läsa på och förbereda sig mentalt. Allt det är viktigt för att man ska börja känna den där tilliten och bli lite mindre rädd.

Då bör du få remiss till en mottagning som är specialiserad på förlossningsrädda kvinnor

Ta därför bums kontakt med din barnmorska och be om en ny tid då ni kan diskutera förlossningssätt mer ingående. Det är viktigt att vara insatt i hur olika förlossningar går till och vilka komplikationer som kan uppstå före, under och efter. Var nyfiken!

Om du är lika rädd efter samtalet bör barnmorskan skriva en remiss till en mottagning med barnmorskor som är specialiserade på förlossningsrädda kvinnor. Dit får du komma för samtal, och även om du efteråt fortfarande önskar ett kejsarsnitt så kanske du får en ny syn på förlossningen som kan göra upplevelsen bättre.

Om du har en partner så är det bra om han/hon är delaktig i samtalen. I slutändan är det läkare som fattar beslutet, men du har rätt till ett läkarsamtal där du får berätta om dina skäl för att vilja föda med kejsarsnitt. Jag hoppas att du får bra stöd så att du slipper ha ångest inför förlossningen. Att vara gravid är ofta tillräckligt påfrestande ändå.

 KVINNOHÄLSA: Susanna Ericsson är läkare och inriktad på akut gynekologi och förlossningar. Här delar hon med sig av sin medicinska kunskap och erfarenhet. Har du en fråga om kvinnohälsa? Mejla till: fraga.doktorn@amelia.se