Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

"Varför gör sex alltid ont?" Kvinnoläkaren: Du kan ha vestibulit

amelias läsare Tez får ont i underlivet varje gång hon har sex. Det bränner och svider. Kvinnoläkaren Susanna tycker att hon ska söka vård på en gång, symtomen för tankarna till vestibulit.

Om det bränner och svider när du har vaginalt samlag kan du ha vestibulit. Men det finns hjälp att få...
Om det bränner och svider när du har vaginalt samlag kan du ha vestibulit. Men det finns hjälp att få... Foto: Istock

Fråga: Ända sedan jag var i 20-årsåldern har jag haft ont vid samlag, det har aldrig känts riktigt bra för mig. Det bränner och svider. Det känns som om jag är för trång och det gör att jag inte kan njuta fullt ut av sex, jag spänner mig inför att det ska göra ont och det blir konstig stämning. Det här har nästan förstört mitt nuvarande förhållande, jag känner mig helt misslyckad. Vad ska jag göra? /Tez

Kvinnoläkaren svarar: Det finns hjälp att få vid vestibulit

Du behöver hjälp så snabbt som möjligt. Att ett förhållande riskerar att gå i kras på grund av smärtor är såklart allvarligt. Det gör mig ledsen att du haft dessa besvär under så många år utan att få hjälp.

De symtom du berättar om för tankarna till vestibulit, ett smärttillstånd i slidöppningen som ofta uppkommer i samband med samlag. Smärtan beskrivs ofta som just brännande, stickande och svidande. För en del kan smärtan sitta i under timmar efter ett samlag och för dem med stora problem uppkommer smärtan även av exempelvis cykling och tajta kläder.

Vestibulit ökar i vår del av världen. Runt var tjugonde kvinna är drabbad. Det tycker jag är väldigt många med tanke på hur handikappande det kan vara, med exempelvis förstörda relationer och psykisk ohälsa som följd.

Läkare och forskare har fortfarande kunskapsluckor när det gäller orsak och behandling. Det man vet är att många drabbade har fler smärtnerver i området än andra kvinnor. Man har också kunnat konstatera att många har haft återkommande svampinfektioner, urinvägsinfektioner, tvättar sig överdrivet eller har varit med om jobbiga sexuella upplevelser.

Det finns ännu ingen ”universalbehandling”, vad som fungerar är individuellt. Därför tycker jag att du bums ska ta kontakt med en gynmottagning och be om att få träffa en gynekolog som är duktig på smärttillstånd.

I samråd med gynekologen kan du prova dig fram med olika behandlingar. Exempel på vanliga behandlingar är träning av bäckenbottenmuskulaturen, KBT och mjukgörande/smärtstillande salvor. Det finns även patienter som behöver opereras, även om det är ganska ovanligt.

Det finns alltså hjälp att få. Du ska inte behöva leva med den här smärtan! Jag hoppas att du får den hjälp du behöver och att mitt svar är ett första steg på vägen. Skriv gärna och berätta hur det går för dig.

Vestibulit: Fakta

Vad är vestibulit?

Svar: En intensiv, brännande smärta i och runt slidöppningen, framförallt vid samlag. Efter samlag kan det smärta i upp till ett dygn. Smärtnerverna i området är kroniskt irriterade, av okänd anledning. Den ökade känsligheten gör att bara en lätt beröring upplevs som smärta. Smärtan kan också göra att musklerna krampar, så kallar vaginism.

Hur ställs diagnosen?

Svar: Det är vestibulit om man känner smärta vid samlag och när något, t.ex. en tampong, förs in i slidan. Smärtan beskrivs ofta som just brännande, stickande och svidande. Besvären har pågått i minst sex månader.

Vad beror det på?

Svar: Man vet inte vad vestibulit beror på. Det man vet är att många drabbade har fler smärtnerver i området än andra kvinnor. Man har också kunnat konstatera att det finns många har haft återkommande svampinfektioner, urinvägsinfektioner, behandlats för kondylom, haft sex trots att ej tillräckligt våt, använder p-piller eller hormonspiral, tvättar sig överdrivet eller har varit med om jobbiga sexuella upplevelser.

Hur behandlas vestibulit?

Svar: Det finns ingen känd behandling som fungerar för alla, utan vad som fungerar är individuellt. Ta därför kontakt med en gynekolog som är duktig på smärttillstånd och testa olika behandlingar. Exempel på vanliga behandlingar är träning av bäckenbottenmuskulaturen, KBT och mjukgörande/smärtstillande salvor. Det finns även patienter som behöver opereras, även om det är ganska ovanligt.

Vart ska man vända sig?

Svar: Till barnmorskan eller gynekologen. På vissa större sjukhus finns vulvamottagningar.