Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Varför kommer inte mensen tillbaka efter ätstörningen?

Det är vanligt att mensen försvinner vid ätstörningar, stress, näringsbrist och/eller för hård träning. Men hur lång tid tar det tills den kommer tillbaka igen, efter att man börjar må bättre? Det undrar Pernilla vars dotter drabbades av ätstörningar, och inte haft mens på några år. Kvinnoläkaren ger råd.

Menstruationer styrs av hormoner som utsöndras i hjärnan. Kruxet är att utsöndringen av hormonerna kan upphöra om man inte har tillräckligt med kroppsfett.
Menstruationer styrs av hormoner som utsöndras i hjärnan. Kruxet är att utsöndringen av hormonerna kan upphöra om man inte har tillräckligt med kroppsfett. Foto: Shutterstock

Fråga: Mitt problem rör min dotter, som fick mens vid 13 års ålder. Efter ungefär tre år började den avta och sedan uteblev den helt. Det skedde samtidigt som hon börjat äta mindre och träna mer – hon mådde dåligt under en lång period med mycket stress och gick ner mycket i vikt. Idag är hon 20 år och mår bättre, dock väntar vi på menstruationen. Vi har varit hos gynekolog två gånger och allt ser bra ut efter undersökning och prover. Hon vill helst inte tvinga fram mensen med medicin. Själv har jag aldrig haft det här problemet, så det är inte ärftligt. /Pernilla 

Kvinnoläkaren om utebliven mens: Några kilo kan göra ­skillnad 

Tack för din fråga. Genom att ställa den tar du upp ett aktuellt och viktigt ämne. Ätstörningar och för hård träning är saker som ger många unga kvinnor och män problem idag, både psykiskt och fysiskt. Att navigera sig genom tonåren och må bra på vägen är inte alltid så lätt. Det kan ofta vara en mycket utmanande tid, både för föräldrar, barn och omgivning. 

Nu vet jag inte exakt vad din dotter har gått igenom, men det är fint att hon mår bättre! Hur lång tid det tar för mensen att komma tillbaka varierar mycket från person till person. Det kan ta alltifrån ett par månader till ett par år. 

Menstruationer styrs av hormoner som utsöndras i hjärnan. Hormonerna talar om för äggstockar och livmoder att det är dags för ägglossning och menstruation. Kruxet är att utsöndringen av hormonerna kan upphöra om man inte har tillräckligt med kroppsfett. Då får äggstockarna och livmodern inga signaler, varpå mensen uteblir. 

Därför undrar jag över din dotters vikt. Har hon gått upp till en hälsosam vikt igen, eller är hon fortfarande underviktig? Kanske ett par kilos viktuppgång skulle göra så att hon får tillbaka mensen. 

När mensen upphör hos en kvinna/flicka som har haft mens tidigare kallas det sekundär amenorré. Det kan man alltså drabbas av när man går ner för mycket i vikt, tränar för hårt eller stressar. Då är det ofta ett tecken på näringsbrist, vilket är allvarligt ur många perspektiv. 

En följd av näringsbrist som många inte tänker på är att skelettet inte stärks och byggs upp som det ska. Det här är extra känsligt just under tonåren, då man ska lägga grunden till ett starkt skelett. Resultatet kan i allra värsta fall bli ett bestående problem med benskörhet. 

Med andra ord ska man ta utebliven mens på allvar. Om det har gått mer än sex månader utan mens tycker jag generellt att det är dags att boka tid hos en gynekolog. I ert fall så har ni ju redan varit hos en gynekolog, så ni kanske kan gå vidare med att kontakta en dietist för att utesluta att din dotter fortfarande äter för lite? Det kan ju också vara så att allt är bra och mensen snart kommer igång igen. 

Har du tonårsbarn?

Slutligen vill jag rikta mig till mammor och pappor med tonåringar och uppmana er att vara ­uppmärksamma. 

Prata gärna med din dotter om hennes ­menstruation så att du har koll på läget. Om hon har problem med mensen, boka en tid på närmaste ungdomsmottagning (många mottagningar har även drop-in-tider vissa dagar i veckan).

Det är viktigt att komma ihåg att även killar kan träna för hårt och drabbas av ätstörningar, även om det pratas mindre om det.

Var uppmärksam på vad din tonåring äter, ifall hen plötsligt blir smalare, tränar ovanligt ofta eller verkar bli fixerad vid sin vikt (eller blir överdrivet noggrann med vad hen kan eller vill äta). 

Tänk på att ätstörningar inte behöver synas på utsidan. Din tonåring kan ha en ätstörning och lida av näringsbrist utan att vara uppseendeväckande smal. 

Det bästa av allt är förstås om du kan se och fånga upp tendenser till ätstörningar innan de har hunnit bli ett större problem. Ätstörningar, träningsberoende (ortorexi) och annan psykisk ohälsa brukar vara lättare att komma tillrätta med om föräldrarna, skolan och vården kommer in i ett tidigt skede. Det går att bli helt frisk! 

Vill du ha råd om ätstörningar hos barn och ­tonåringar? Här kan du läsa mer och få hjälp: Vårdguiden, 1177.se, Riksföreningen mot ­ätstörningar, Friskfri.se och Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup.se.

LÄS OCKSÅ: Hjälp, min dotter triggas av osunda instagrambilder