Menstruationer styrs av hormoner som utsöndras i hjärnan. Kruxet är att utsöndringen av hormonerna kan upphöra om man inte har tillräckligt med kroppsfett.
Menstruationer styrs av hormoner som utsöndras i hjärnan. Kruxet är att utsöndringen av hormonerna kan upphöra om man inte har tillräckligt med kroppsfett. Foto: Shutterstock

Varför kommer inte mensen tillbaka efter ätstörningen?

Det är vanligt att mensen försvinner vid ätstörningar, stress, näringsbrist och/eller för hård träning. Men hur lång tid tar det tills den kommer tillbaka igen, efter att man börjar må bättre? Det undrar Pernilla vars dotter drabbades av ätstörningar, och inte haft mens på några år. Kvinnoläkaren ger råd.

Fråga: Mitt problem rör min dotter, som fick mens vid 13 års ålder. Efter ungefär tre år började den avta och sedan uteblev den helt. Det skedde samtidigt som hon börjat äta mindre och träna mer – hon mådde dåligt under en lång period med mycket stress och gick ner mycket i vikt. Idag är hon 20 år och mår bättre, dock väntar vi på menstruationen. Vi har varit hos gynekolog två gånger och allt ser bra ut efter undersökning och prover. Hon vill helst inte tvinga fram mensen med medicin. Själv har jag aldrig haft det här problemet, så det är inte ärftligt. /Pernilla 

Kvinnoläkaren om utebliven mens: Några kilo kan göra ­skillnad 

Tack för din fråga. Genom att ställa den tar du upp ett aktuellt och viktigt ämne. Ätstörningar och för hård träning är saker som ger många unga kvinnor och män problem idag, både psykiskt och fysiskt. Att navigera sig genom tonåren och må bra på vägen är inte alltid så lätt. Det kan ofta vara en mycket utmanande tid, både för föräldrar, barn och omgivning. 

Nu vet jag inte exakt vad din dotter har gått igenom, men det är fint att hon mår bättre! Hur lång tid det tar för mensen att komma tillbaka varierar mycket från person till person. Det kan ta alltifrån ett par månader till ett par år. 

Menstruationer styrs av hormoner som utsöndras i hjärnan. Hormonerna talar om för äggstockar och livmoder att det är dags för ägglossning och menstruation. Kruxet är att utsöndringen av hormonerna kan upphöra om man inte har tillräckligt med kroppsfett. Då får äggstockarna och livmodern inga signaler, varpå mensen uteblir. 

Därför undrar jag över din dotters vikt. Har hon gått upp till en hälsosam vikt igen, eller är hon fortfarande underviktig? Kanske ett par kilos viktuppgång skulle göra så att hon får tillbaka mensen. 

När mensen upphör hos en kvinna/flicka som har haft mens tidigare kallas det sekundär amenorré. Det kan man alltså drabbas av när man går ner för mycket i vikt, tränar för hårt eller stressar. Då är det ofta ett tecken på näringsbrist, vilket är allvarligt ur många perspektiv. 

En följd av näringsbrist som många inte tänker på är att skelettet inte stärks och byggs upp som det ska. Det här är extra känsligt just under tonåren, då man ska lägga grunden till ett starkt skelett. Resultatet kan i allra värsta fall bli ett bestående problem med benskörhet. 

Med andra ord ska man ta utebliven mens på allvar. Om det har gått mer än sex månader utan mens tycker jag generellt att det är dags att boka tid hos en gynekolog. I ert fall så har ni ju redan varit hos en gynekolog, så ni kanske kan gå vidare med att kontakta en dietist för att utesluta att din dotter fortfarande äter för lite? Det kan ju också vara så att allt är bra och mensen snart kommer igång igen. 

LÄS OCKSÅ: Hjälp, min dotter triggas av osunda instagrambilder

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!