Är männens dåliga spermieproduktion nästa världskatastrof?

Vi pratar om att rädda regnskogarna och isbjörnarna. Men vanliga spermier mår inte heller särskilt bra, och de blir snabbt allt färre. "Män behöver få en ärlig chans att förbättra sina odds", säger överläkare Stefan Arver.

Kanske har vi fokuserat på fel katastrofscenario. Det är inte säkert att det är klimatförändringarna eller kärnvapnen som blir dödsstöten för vår värld, utan bristen på spermier. Att killarna skjuter lösa skott. Ny och alarmerande forskning visar att antalet spermier hos västerländska män gått ner från cirka 400 miljoner per milliliter till strax över 200 miljoner per milliliter på bara 40 år.

Och framförallt är det de senaste 20 åren som minskningen har tagit fart. Inte nog med det, mycket tyder på att de spermier som finns kvar rör sig sämre än tidigare. Färre och sämre. Det låter ju inte så bra, eller hur? Det florerar till och med spekulationer om att om den negativa trenden fortsätter innebär det att västerländska män förlorar förmågan att reproducera sig redan år 2060

Plötsligt känns den populära boken och tvserien 

The handmaid’s tale inte så mycket som fiktion. Det ligger nära tillhands att föreställa sig en framtid där vi importerar män från andra världsdelar och håller dem som spermieslavar. Istället för att låta tankarna skena vilt kan man förstås agera.

Varför har män sämre spermieproduktion idag?

Men för att agera måste man veta varför spermierna tycks ha simmat bort sig alldeles fullständigt. Problemet är att ingen vet exakt vad som ligger bakom den drastiska försämringen.

Stefan Arver, docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

– Vi vet alldeles för lite, både om det verkligen är så att spermieantalet har minskat så här mycket – en hel del tyder på det, men vi behöver göra fler studier – och om orsakerna till minskningen, säger Stefan Arver, docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Mycket pekar idag på att miljögifter är en bidragande orsak. Det finns hormonstörande ämnen i alltifrån plaster och solkrämer till möbler, textilier, rengöringsmedel och bekämpningsmedel. Och ingen vet riktigt vad som händer när man blandar flera av dessa gifter. Den så kallade cocktaileffekten kan mycket väl öka risken för biverkningar, som infertilitet.

Tyvärr är det dock inte så enkelt som att killar ska sluta sitta i soffor behandlade med flamskyddsmedel eller skippa insektsbekämpningsmedel i sommarstugan. Ofta är problemen medfödda. Något händer redan på fosterstadiet.

– Vi ser att allt fler pojkar föds med anlag för testikelcancer och andra sjukdomar som har sitt ursprung i störningar i utvecklingen av pojkfosters könskörtlar och könsorgan. Det verkar finnas ett samband mellan tidiga hormonstörningar, under de första tre månaderna av fostertiden, och att testiklarna inte vandrat ner till pungen vid födseln. Och vidare en koppling från det till hormonbrist och sämre spermiebildning i vuxen ålder, säger Stefan Arver.

Vill du ha en fertil man? Välj en som håller vikten, gillar att duscha och inte har för tajta brallor.

Sämre livsstil = sämre spermier

Den andra boven som misstänks ligga bakom mysteriet med de försvunna spermierna är vår livsstil. Rökning, övervikt och stillasittande är ju inte bra för något – inte heller för mäns fertilitet.

De goda nyheterna är att just rökning och vikt kan man påverka. De dåliga är att det är svårt att lösa miljöfrågan i ett nafs. Särskilt eftersom vi inte vet tillräckligt mycket om vilka gifter som påverkar spermieproduktionen och hur de gör det. Därför har flera forskare från hela välden, däribland Stefan Arver, skrivit på ett internationellt upprop där de efterlyser insatser på flera nivåer, bland annat mer omfattande fertilitetsutredningar och bättre upplysning om vilka livsstilsfaktorer som är negativa för spermiekvaliteten.

– Fler män behöver få veta att exempelvis rökning och övervikt kan försämra spermieproduktionen, så att de får en ärlig chans att förbättra sina odds, säger Stefan Arver.

Ingen har egentligen gått vidare med vad mannens dåliga spermieproduktion beror på.

En annan hyfsat enkel förbättring vore att göra grundligare fertilitetsutredningar. Alla par som utretts för barnlöshet vet att man ofta undersöker och behandlar kvinnan först. Om mannen utreds och visar sig vara infertil gör man sällan så mycket åt det. Det blir en provrörsbefruktning och förhoppningsvis ett barn till slut. Men ingen har egentligen gått vidare med vad mannens dåliga spermieproduktion beror på.

Bättre fertilitetsbehandling krävs

– Man ägnar sig bara åt symtombehandling, säger Stefan Arver. Om man har få eller inga spermier är det ett tecken på ämnesomsättningsförändring, vilket ger en ökad sjukdomsrisk för exempelvis typ 2-diabetes och testikelcancer. Så man behöver fortsätta utreda de här männen, även om barnlösheten har löst sig. Och naturligtvis behövs mer forskning på vad, var, hur och varför. Stämmer de alarmerande siffrorna? Är det likadant i alla länder, och om inte – vad kan det bero på? Går det att se samma försämring hos djur? Vilka djur i så fall? Och vilka miljögifter är farligast för fertiliteten? Det är några av de frågor som behöver få svar.

– Vi behöver mer samverkan mellan forskare i olika länder och mer hårddata där vi följer fler män över tid, säger Stefan Arver. Det florerar många tips på vad män kan göra för att öka sin fertilitet.

Finns det något att dessa råd som man inte ska lyda, tycker du?

– Jag tycker inte att man ska ta några piller, de kan snarare ha negativ effekt.

 

Sex tips för bättre spermier

1. FIMPA

Flera studier pekar på att rökning både minskar antalet spermier och försämrar kvaliteten på dem. 

2. DRICK LAGOM

Karatefyllor gör ingen spermie glad.

3. TA INTE DROGER

Kanske ett överflödigt råd, men marijuanakonsumtion har kraftig påverkan på testiklarna. 

4. HÅLL VIKTEN

Ät måttligt och motionera. ”Det behöver inte vara maratonlopp eller en massa gymbesök. Vanlig vardagsmotion räcker”, säger Stefan Arver. 

5. UNDVIK TAJTA BYXOR

Testiklarna bör hållas svala (pungen är lite som en klimatanläggning som ser till att testiklarna håller 34 grader) – om de pressas mot kroppen ökar temperaturen.

6. BADA INTE I BADKAR

Av samma skäl som ovan. ”Däremot går dusch och bastu bra”, säger Stefan Arver.

 

Foto: Istock

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!