Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vad är KBT?

Överallt snackas det om KBT, kognitiv beteendeterapi. Om hur snabbt man får resultat. Och att det hjälper allt från panikångest till tvångstankar, fobier och depression. Men vad är det? Och hur funkar det? 

Foto: Shutterstock

Vad är kognitiv beteendeterapi (KBT)?

Svar: Det är en terapiform där man koncentrerar sig på att bryta ett beteendemönster. Terapin bygger inte på teorier utan är framtagen genom empiriska tester, det vill säga saker som bevisligen har fungerat på patienter. Enligt en doktorsavhandling vid Uppsala universitet blir 80 procent av patienterna hjälpta och 90 procent av dessa är fortfarande hjälpta efter en längre tid.  

Vem kan bli hjälpt av kognitiv beteendeterapi? 

Svar: Du som mår mentalt och/eller psykiskt dåligt eller har ett levnadsmönster som besvärar dig eller din omgivning. Det kan gälla, panikångest, stress, depression, tvångstankar eller fobier. 

Vad är typiskt för terapin?

Svar: Förenklat kan man säga att det handlar om:

• Analys, där man identifierar problemet. Vad är det som ger ångest och när? Det kan till exempel vara flygrädsla. 

• Exponering, man utsätter sig för det ”farliga” om och om igen och tränar bort rädslan. 

• Kunskap och färdighetsträning. Här handlar det om att lära sig tekniker i att bland annat ifrågasätta och tackla sina negativa tankar.

Hur går terapin till?

Svar: Patienten har stort ansvar själv, mycket av arbetet görs i hemmet och i vardagen. Patienten och terapeuten gör upp både långsiktiga och kortsiktiga mål som hela tiden ska nås. Det kan handla om att patienten ska göra ”läxor” hemma som gås igenom vid nästa möte.

Hur många sessioner behövs?

Svar: Varje möte är cirka 40 minuter. Det vanligaste är att man träffas mellan åtta och tio gånger.

Är det dyrt? 

Svar: Varje session kostar 700–1 200 kronor, beroende på var i landet man bor. Vänder du dig till din egen vårdcentral kan man få vänta länge innan man får en tid, men priset är lägre. Man kan även komma billigare undan genom att gå i "nätterapi". Då får du uppgifter som ska göras på egen hand med hjälp av en cd och en egen bok. Utvärdering sker kontinuerligt tillsammans med terapeuten via mejl. 

Var hittar jag en KBT–terapeut? 

Svar: Du kan söka duktiga terapeuter på www.kbt.nu. Nätterapeuter hittar du på www.careit.com.