Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Underlivssvamp – 5 viktiga fakta

Underlivssvamp, eller vaginal candidiasis, är en infektion i underlivet framkallad av jästsvamp. Svampen finns ofta i kroppen och på huden utan att orsaka några problem. Den finns också i slidan, munnen, på huden och i mag/tarmkanalen.

Vanligaste symptomen på svamp i underlivet är klåda och speciell flytning.
Vanligaste symptomen på svamp i underlivet är klåda och speciell flytning. Foto: Shutterstock

Hur vet man att man har underlivssvamp?

Svar: De tydligaste symptomen är att det kliar i underlivet och att man får en vit, grynig och luktfri flytning. En brännande och svidande känsla är vanligt och ofta svullnar och rodnar slemhinnorna i underlivet. Vid samlag kan det svida och smärta.

Vem får underlivssvamp?

Svar: Det är en mycket vanlig infektion hos kvinnor. Nästa alla får underlivssvamp någon gång i livet. Fertila kvinnor mellan 20 och 50 år är i högriskgruppen. Speciellt utsatta är gravida, kvinnor som utövar mycket sport, kraftigt överviktiga kvinnor med nedsatt eller svagt immunförsvar.

Hur behandlas infektionen?

Svar: Om du aldrig tidigare haft liknande symptom är det viktigt att låta en gynekolog undersöka dig och ställa rätt diagnos. Känner du igen svampsymptomen sedan tidigare finns det flera typer av svampdödande medel att köpa receptfritt på Apoteket. En kräm smörjs utanpå, och slidans insida behandlas med vaginaltabletter som förs upp i slidan på kvällen. Varken krämen eller vaginaltabletterna gör ont att använda, oftast försvinner symptomen på ett par dygn.

Hur förebygger man svampinfektion?

Svar: Tvätta bara underlivet en gång om dagen. Använd oparfymerad, mild intimtvål eller bara vatten. Torka dig från slidan och bakåt efter toalettbesök, bakterier kan annars överföras från tarmen till slidan. Att använda tamponger vid menstruation kan öka risken för svamp. Tvätta underkläderna i minst 60 grader, helst utan sköljmedel. Ät sunt och undvik att äta för mycket socker.

Om det inte hjälper?

Svar: De receptfria svampmedlen är inte skadliga för kroppen men om du efter en behandling inte blir frisk bör du uppsöka läkare. Läkaren kan skriva ut receptbelagda preparat mot svamp oftast en eller två tabletter som man sväljer.