Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tyra Sjöstedt om tidigare tablettmissbruket – "Jag var nära att dö"

Tyra Sjöstedt är den glammiga modebloggaren som gick in i väggen. Och sedan fastnade i ett tablettmissbruk som nästan kostade henne livet. Efter tiden på behandlingshem i höstas kan hon se framåt – mot bröllop, nytt företag och en vardag utan beroende.

Tyra Sjöstedt bor utanför Norrköping i en villa tillsammans med sambon Andreas, två katter och en hund. De lever ett ganska vanligt liv med jobb, långa promenader, pyssel hemma och fasta rutiner. Det viktigaste för Tyra Sjöstedt är att ta det lugnt och fokusera på sin hälsa. Att åka till stallet och vara med hästarna är något som får henne att koppla av, där känner hon ingen stress.

Så såg det inte alls ut för några månader sedan. Tidigt i höstas var Tyra Sjöstedt tablettmissbrukare. Hon började sin dag med att ta flera starka smärtstillande tabletter för att ens orka komma upp ur sängen. När hon inte tog tabletterna hade hon en extrem huvudvärk dygnet runt. Det som var viktigt för Tyra Sjöstedt då var att alltid ha tabletter hemma för att klara av vardagen. Det receptbelagda läkemedlet Tramadol gav henne smärtlindring och energi. När hon var utan kändes det som om hon skulle dö.

– Det var som dunderhoning för mig, säger hon.

Tyra Sjöstedt är uppvuxen på landet på en gård i Gusum. Hon var tidigt ute på nätet och startade sin första blogg redan 2005, då med fokus på livet som modell. Hennes blogg blev snabbt en av Sveriges största och hon fick ett samtal från Veckorevyns dåvarande chefredaktör, Ebba von Sydow, som erbjöd henne ett bloggkontrakt och en tjänst som reporter.

– Jag drömde om ett liv i Stockholm med galor, röda mattor och kändisskap och jag tackade ja till erbjudandet. Allt blev precis som jag hade tänkt mig. Jag gick på galor och premiärer och när jag startade klädföretaget Style by Tyra hade vi ett kontor mitt inne i stan på 800 kvadratmeter.

Från bloggare till utbränd

Det glamourösa livet förvandlades snabbt till en karusell av för mycket jobb och för lite vila. Style by Tyra växte fort och Tyra Sjöstedt fick ta ett stort ansvar för inköp, design och hon gjorde flera affärsresor till Kina. Det som en gång var roligt blev snart jobbigt och ångestladdat.

– Jag blev utbränd. Det som utlöste min utbrändhet var när jag trillade på en isfläck och bröt armen. Jag blev tvungen att ligga hemma och vila och äta smärtstillande tabletter och då insåg jag hur skönt det var att ta det lugnt. Efter två veckors sängliggande hittade jag på att jag fortfarande hade ont i armen eftersom att jag fick ångest av tanken att börja jobba igen. Jag kände till slut att jag inte kunde gå till jobbet, jag ville hellre dö.

Tyra Sjöstedt

Ålder: 30.
Familj: Mamma, pappa, fyra syskon. Fästman Andreas, två katter, en hund och tre hästar.
Bor: Kolmården.
Gör: Bloggar på Tyras.se, Ridingbytyra.se och har egna ridsports-märket Star Rider.

2013 bestämde sig Tyra Sjöstedt för att lägga ner Style by Tyra och satte företaget i konkurs. När all stress släppte drabbades hon av en extrem huvudvärk.

– Jag gick till läkaren och genomgick flera undersökningar och röntgades, men de hittade inget fel. Jag fick Citodon utskrivet som gjorde att huvudvärken lättade. Innan hade jag knappt tagit Alvedon och jag var rädd för allt som hade med tabletter att göra. När huvudvärken ändå inte försvann helt trappade jag upp dosen men när det inte hjälpte längre fick jag starkare tabletter utskrivna i form av Tramadol, som är ett slags morfinpreparat.

Tyra Sjöstedt om missbruket

När det var som värst kunde Tyra Sjöstedt ta 800 mg tramadol per dag, en dödlig dos.

– Jag tog bara så höga doser några enstaka gånger. Jag visste hur farligt det var och jag tänkte såklart att kroppen kunde ta skada. När man tar över 400 mg kan man få andningskramper, men där och då tänkte jag bara att jag skiter i om jag dör. Jag var tvungen att ta tabletterna.

Tyra Sjöstedt provade att vara utan tabletter några gånger men fick då abstinensbesvär. Hon svettades, blev darrig och mådde illa. Hon lyckades vara utan medicinen i fyra dagar men drabbades av yrsel och kunde inte resa sig från sängen.

– Jag blev en annan människa utan tabletterna. Det kändes som att jag skulle dö. Huvudvärken var hemsk och jag hade ont i hela kroppen. Jag tror att det kan vara svårt att föreställa sig smärtan.

Idag har Tyra Sjöstedt svårt att förstå hur hon kunde hamna i ett tablettmissbruk. Hon tänkte hela tiden att det inte var någon fara. Tabletterna tog bort hennes smärta och gav henne energi också.

– Det kändes nästan som i filmen Limitless. Allt blev färgstarkt och jag kände bara fuck it, jag är så jävla bra. När jag inte tog tabletter kändes det precis tvärtom. Jag har alltid varit mån om min hälsa, jag dricker inte alkohol och jag är en hälsosam, smart och stark tjej. Det känns nu som om jag pratar om någon annan.

Avgiftning från tablettberoendet

Nedtrappningsförsöken har varit många, allt från hjälp av närvården till avgiftning på klinik.

– Jag läste att man skulle trappa ner. Det gjorde mig livrädd. Det stod att det kunde ta tre månader innan man var helt fri från tabletterna. Jag valde att åka på en avgiftning och körde en så kallad ”cold turkey”. Alltså sluta helt utan nedtrappning.

Avgiftningen på två veckor var tuff men Tyra Sjöstedt lyckades och var tablettfri i tre månader. Hon bestämde sig för att aldrig mer ta en tablett men en ridolycka satte stopp för hennes planer. Tyra Sjöstedt ramlade av en häst och fick hjärnskakning. Hon fick även problem med nacken och vägrade först att ta några smärtstillande tabletter.

– Jag försökte låtsas som ingenting i en vecka, men när en kompis skulle fläta mitt hår såg hon hur nacken buktade ut. Jag fick till slut så svåra smärtor att jag blev svimfärdig. Jag fick åka ambulans till sjukhuset och till sist fick jag gå med på att ta smärtstillande. Jag trodde att jag skulle vara tillräckligt stark för att inte bli beroende igen men det tog ett halvår och sedan var jag fast.

Vändpunkten blev när Andreas, Tyras Sjöstedts fästman, hittade henne medvetslös hemma.

– Han fick inte liv i mig. Jag var nära att dö fast jag trodde att jag hade kontroll. Jag hade bestämt mig för att jag skulle in på behandlingshem, och det här var dagen innan. Veckorna innan det här var jag enormt stressad och hade ångest. Jag var stressad över att vara borta från jobbet och mitt hem i trettio dagar, så jag jobbade mycket och sov ingenting. Jag fick ta lugnande på kvällarna för att ens kunna sitta still. Min kropp kollapsade helt enkelt efter vad jag utsatt den för de senaste åren.

I oktober 2015 åkte Tyra Sjöstedt till The Drawing Room, ett privat behandlingshem utanför Norrköping.

– Det var tufft, jag bodde där i en månad och det var så mycket mer än att bara bli av med mitt beroende. De rotade fram att jag har en beroendepersonlighet och i grund och botten handlar det om att jag var arbetsberoende i många år. Det var mycket fokus på att sätta rutiner i livet och jag fick prata med en otroligt proffsig psykolog och läkare. De utgick ifrån ett tolvstegsprogram och det var bra för att rannsaka alla delar i mitt liv. Det blev min räddning.

Tyra Sjöstedt om pojkvännens stöd

Nu är Tyra Sjöstedts huvudvärk borta. Hon beskriver tabletterna som ett råttgift och har insett att det var tabletterna som till slut gjorde att hon fick ont.

– När min smärta var som värst bad jag till gud att läkarna skulle hitta en hjärntumör så att jag skulle få hjälp. Nu vet jag att jag var utbränd och hade en extremt sliten hjärna, det är den bittra sanningen.

Tyra Sjöstedts tips till andra som är beroende av något är att först och främst acceptera det och erkänna det för sig själv.

– Om du inte kan vara ifrån något, till exempel tabletter, spel eller sex har du problem. Prata med folk i din närhet. Sök hjälp! Sök privat för när jag sökte sjukvård i närvården var det inte bra. Psykiatrin i Sverige är katastrof.

Foto: Lieselotte Van Der Meijs, hår och makeup: Anna Frid

Under 2016 kommer Tyra Sjöstedt att fokusera på att ta hand om sig själv och bli frisk. Hon vill ha ett hälsosamt liv. Kroppen ska få tid att reparera skadorna, fysiskt och psykiskt.

– Ett av målen är att inte dra igång nya projekt, jag ska fokusera på de jobben jag har. Jag ska fortsätta utveckla mitt företag Star Rider och mina två bloggar. Jag och Andreas håller på och planerar vårt bröllop också, vi får se om det blir i år eller om vi väntar till nästa sommar. Jag kunde inte haft ett bättre stöd än Andreas genom det här. Det har varit tufft för honom också. Utan honom hade jag inte levt idag. Han har varit min räddning. Ett tydligt mål är ett bra liv med honom.

Fler unga kvinnor fastnar i tablettmissbruk

Över 65.000 personer i Sverige är läkemedelsberoende men mörkertalet är stort – särskilt bland unga kvinnor.

l Uppskattningsvis är 30?000 kvinnor i missbruks- och beroendevård. Det skrivs idag ut fler recept till kvinnor än till män och dubbelt så många kvinnor som män har använt icke-ordinerade narkotiska läkemedel någon gång i livet.

Tobias Eriksson, chefsöverläkare på Beroendemedicin på Akademiska sjukhuset i Uppsala menar att det finns ett stort mörkertal, särskilt bland unga kvinnor.

– Förekomsten av tablettöverkonsumtion bland unga kvinnor är svår att ange exakt. Det finns många som inte söker hjälp och lider i det tysta.

Folkhälsoinstitutet har konstaterat i en befolkningsstudie att mer än en procent av individer i åldrarna 16–64 år har problem med just överkonsumtion eller beroende av läkemedel. I ett normalstort landsting handlar detta om 500 individer, säger Tobias Eriksson.

Varför är unga kvinnor drabbade?

– Att prevalensen är högre bland unga kvinnor är inte så svårt att gissa utifrån dagens stress och krav på dubbelarbete, prestation, familjebildning med mera. Sannolikt finns en hormonell komponent också där mer forskning krävs, tyvärr är väl denna grupp inte prioriterad i dagsläget. Kvinnor får i högre utsträckning än män recept på denna typ av tabletter när de söker sjukvård vilket handlar om deras betydligt bättre förmåga att verbalt beskriva sin ohälsa jämfört män, männen dricker i stället mer alkohol för att ”självmedicinera” sin ohälsa.

Skriver läkare ut tabletter för lätt?

– Jag vill tro att läkare vill gott men tyvärr kan åtgärden skada på sikt. Vi bör jobba mer med livsstilsarbete, coachning och våga prata om att oro och nedstämdhet inte alltid är tecken på sjukdom utan snarare en sund reaktion på en bisarr situation. Läkaren bör nog oftare resonera om alternativ insats där psykolog, kurator eller sjukgymnast skulle vara en mer adekvat åtgärd.

Text: Angelica Lagergren

Den här artikeln publicerades i amelia nr 5/2016. Vill du få fler gripande berättelser direkt i ditt flöde? Gilla amelia på Facebook så missar du inget!

Du kommer också att vilja läsa: Det gör ont att se hur den här flickans liv förändras på bara en minut