Foto: Istock

Trött, viktförändring och håravfall - har jag fel på ­sköld­körteln? Läkaren svarar

amelias läsare Maria känner sig trött, tappar hår, fryser ofta och har gått upp i vikt. Nu undrar hon om symptomen kan bero på problem med sköldkörteln - eller kan det bero på något annat? Läkaren Susanna Ericsson ger svar.

Fråga: Jag har känt mig hängig i över ett år. Jag ­fryser jämt, har gått upp i vikt utan att jag fattar varför och mitt hår är platt och tunt. Därför trodde jag att det var sköldkörteln som krånglade, men min läkare gjorde några tester och sa att det INTE var det. Vad kan det annars vara? Borde jag byta läkare? /Maria

Läkaren: Du behöver en ny undersökning

Trötthet, frusenhet, viktförändring och håravfall är vad vi inom medicin brukar kalla ”allmänna symtom”. De kan stämma in på flera olika sjukdomar, varav en är sjukdom i sköldkörteln. Vanligtvis kan man undersöka det med ett blodprov. Jag gissar att det var detta din läkare gjorde. Om det är flera månader sedan provtagningen och du tycker att symtomen förvärrats så skulle man kunna upprepa provtagningen för att säkerställa att det inte är sköldkörteln som ger besvären.

 

LÄS OCKSÅ! Min trötthet var hypotyreos: ”Jag gick upp 10 kilo på ett halvår”

 

Andra tänkbara förklaringar till dina besvär skulle kunna vara järnbrist, vitaminbrist och blodbrist (anemi). Kolla också att ditt blodsocker är normalt och du inte har en uppseglande diabetes. Om du närmar dig klimakteriet eller har bytt preventivmedel så kan det finnas en hormonell orsak till varför du mår dåligt.

Jag funderar på hur ditt liv ser ut i övrigt. Är du stressad av en eller flera orsaker, eller sover du dåligt? Depression är en annan vanlig sjukdom som kan ge de symtom du beskriver. Det finns screeningtester du kan göra hos din husläkare för att kartlägga din psykiska hälsa.

Sammantaget så tycker jag att din husläkare bör undersöka dig igen och kanske komplettera med blodprov för att hitta en förklaring till dina besvär.

Om du inte känner dig trygg med din läkare så rekommenderar jag dig att byta. Den läkare som passar en patient kanske inte passar en annan.

LÄS OCKSÅ: Alltid trött? Det kan vara hypotyreos – allt om symtom och behandling

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!