Foto: Istock

Måste jag styrketräna för min hälsa? PT-Fia svarar

Måste man verkligen styrketräna för att få alla positiva hälsoeffekter? Det undrar amelias läsare Tekla som tycker att styrketräning är väldigt tråkigt.

Fråga: Jag vet att det är jättebra på alla sätt att träna, men måste man verkligen styrketräna? Att lyfta vikter eller sitta i en maskin på gymmet är bland det värsta jag kan föreställa mig. Jag tycker det är sååå tråkigt. Missar jag något viktigt om jag inte gör det? /Tekla

 

Här svarar PT-Fia på läsarnas frågor om kost och träning. Vill du ställa en fråga? Mejla till: Fraga.ptn@amelia.se Foto: Peter Knutson

Svar: Styrketräning har många fördelar - börja med din egen kroppsvikt

All träning (eller egentligen all rörelse) är bättre än ingen och har effekter på hälsan. Det viktigaste är att du bryter stillasittandet och använder din kropp dagligen.

Men för att svara på din fråga: Ja, styrketräning har väldigt många fördelar, speciellt i det moderna samhället där våra kroppar inte får den sortens träning i vardagen.

Som tur är så finns det mängder av sätt att styrketräna. Ett förslag är att du börjar med kroppsvikten och blandar upp det med pulshöjande övningar, så händer det något mer än att bara stå och pumpa.

Du kan blanda övningar med kettlebells, din egen kroppsvikt, hantlar, parträning med en vän, gummiband och även besöka närmaste utegym. Jag vill alltså inte tvinga dig att gå till ett gym och sitta i någon maskin. Styrketräning är så mycket mer än så!

Finns det något roligt pass i närheten, med inslag av styrketräning (antingen med din egen kroppsvikt eller redskap)? Perfekt! Foto: Istock

LÄS OCKSÅ! Hjärnforskaren Anders Hansen: Exakt så här ska du träna (för alla må bra-effekter)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!