Jag har ont i leder och knän – hur går jag ner i vikt? PT-Fia svarar

Amelias läsare med signaturen N har ont i lederna och knäna på grund av sin vikt. Hon undrar hur hon bäst går ner i vikt för att må bättre. PT-Fia ger tips och råd.

Fråga: Jag har länge känt att jag är för tung för att må bra och nu vill jag verkligen gå ner i vikt. Jag har ofta ont i lederna på morgnarna när jag går upp, och när jag promenerar länge känner jag av det i knäna. Det här går inte längre. Hur går jag enklast och bäst ner i vikt? /N

 

LÄS OCKSÅ: Måste jag styrketräna för min hälsa? PT-Fia svarar

 

PT-Fia svarar: Ta ett steg i taget

Börja med att använda din kropp mer i vardagen. Hitta och ta alla möjligheter till rörelse. De klassiska tipsen - att ta trapporna, cykla i vardagen, låta bilen stå och promenera på lunchen - är fantastiska, eftersom de utgör den vardagsmotion som är bevisat viktig för vår hälsa.

Här svarar PT-Fia på läsarnas frågor om kost och träning. Vill du ställa en fråga? Mejla till: Fraga.ptn@amelia.se Foto: Peter Knutson

Börja träna 1-2 gånger i veckan och lägg fokus på att skapa en rutin som håller på sikt. Välj en träningsform som du faktiskt tycker är rolig och vill fortsätta med.

Hetsa inte nu när du är motiverad, fokusera istället på att bygga hälsosamma vanor som håller länge. Dieter som utlovar snabba resultat är inget att ha - de snabba resultaten brukar inte gå att hålla.

Här är några välbeprövade tips:

1. Ät mindre sötsaker, skär ner på söta drycker (som juice, kaffedrycker med komjölk, saft, läsk, energidryck med mera). Drick vatten till maten.

2. Ät mer grönt.

3. Ät dig mätt, varken mer eller mindre.

4. Gör vad du kan för att sänka din stress, både hemma och på jobbet.

5. Prioritera sömnen och försök att få dina åtta timmar per natt.

LÄS OCKSÅ: Träna utomhus – 9 bra övningarna för snabba resultat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!