Hälsenan

Ont i hälen vanligt problem för löpare. Ont i hälsenan är en av de vanligaste värkarna som orsakas av träning. Det kan bero på överbelastning eller bristning efter för ensidig eller tuff träning. Extra vanligt är det om man väljer träningsformer där löpning och hopp ingår. Det onda kan kännas som en stelhet på morgonen eller som ont när du tränar eller efteråt. Senan ömmar när du trycker på den och du kan bli svullen.

Testa proffsens knep: Excentrisk vadmuskelträning Övningen används inom sjukgymnastiken vid rehabilitering, men kan också göras förebyggande för att slippa ont. Övningen ökar styrkan och hållfastheten i långa, vadmuskeln och hälsenan.

Gör så här: Ställ dig på ett trappsteg, en step up-låda eller liknande. Ställ dig med främre delen av foten, det vill säga tår och trampdynor, på trappsteget/lådan. Stå med raka ben och lyft båda hälarna uppåt i en tåhävning. Gör en bromsande rörelse nedåt medan du lyfter ena foten så att den andra vaden/hälsenan belastas. Upprepa i set om 3×15 övningar. Övningen kan göras på samma sätt med böjda knän, vilket är en tuffare variant.

Till nästa sida – Nacke-axlar!