21-åriga Nana tränar i slöja på gymmet: "Man ska inte skämmas, gå till gymmet och kör"

Hur ofta ser du en tjej som bär slöja på gymmet? Inte särskilt ofta förmodligen.Nana Ladki, 21, är åtminstone den enda på sitt gym, och genom att lägga ut en träningsvideo på Facebook vill hon nu uppmuntra andra unga tjejer med slöja att våga sig i väg till träningslokalerna. "Till alla tjejer med slöja! Nej, slöjan är inte ett hinder för styrketräning eller någon annan dröm! Jag vill gärna se mer vältränade hijabi-tjejer!" skrev honi samband med att hon la upp filmen. –Jag vill se tjejer med slöja på gymmet så jag slipper vara den enda. Själv vet jag inte varför jag inte träffar dem, det var därför jag delade det här, för att se om det fanns någon mer där ute, berättar Nanaför amelia.

Nana tränar fyra pass i veckan på ett gym i Södertälje, och hon märker hur folk tittar när hon kommer dit.

–De säger ingenting direkt till mig men jag märker i deras ögon, att de funderar över vad jag gör där. Några har kommit fram och sagt: "Du är den enda tjejen med slöja som jag träffar på gymmet". Jagblir lite glad men undrar också varför ska jag få så här mycket uppmärksamhet, bara för att jag vill träna.

Nana klär sig i tajta träningskläder och tror att detkan vara ett av skälen till att andra muslimska tjejer drar sig för att gå till gymmet.

–Man har slöja för att täcka sin kropp, man ska inte visa den för andra och på gymmet gör man det. Man rör på sig som en kvinna vilket inte är tillåtet direkt.Det är kanske inte det rätta att ha slöja och tajta kläder samtidigt, men jag känner mig bekväm med det och jag finner glädje på gymmet och jag får ut min ilska och blir en bättre människa.

Nana är uppvuxen i Libanon och Sverige och valde att börja bära slöja i högstadiet.

– Jag är född i en familj som inte alls är hård. Jag har alltid haft frihet och valt vad jag vill göra. Jag bestämmer allt jag vill göra i mitt liv, ochhar stödhemifrån.Jag hart valt att bäraslöja för att förbättra den fula bilden och fördomarna som finns i samhället, för ofta relateras slöja till att man är förtryckt, att de kvinnorna inte är utbildade och att de inte får någonting. Men nej, jag har slöja, jag är muslim och har valt det. Jag är utbildad, jag gymmar, jag gör allt som alla andra tjejer som inte har slöja gör, berättar hon.

Foto: Privat

Nana är snart färdigutbildad ingenjör på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm men vill även utbilda sig inom hälsa. Själv började hon träna för bara åtta månader sedaneftersom hon upplevde att hennes hälsa försämrats, då hon hade mycket i skolan och var konstant trött. Nu vill hon uppmuntra andra tjejer, framför allt de som bär slöja, att våga sig i väg till gymmet.

 

 –Det är början som är svårast, speciellt för de som har slöja, menman ska inte skämmas, man ska vara sig själv, gå till gymmetoch bara köra. Jag vill se tjejer med slöja på gymmet så jag slipper vara den enda!

 

 Nanas tre favoritövningar på gymmet: 

• 

Armhävningar

• 

Marklyft

• 

Sida mage med viktplatta

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 22 000 andra ochfölj amelia på Facebook!

LÄS MER:

4 fördelar med champagne som faktiskt är bra för hälsan

10 råvaror du ska äta om du vill må bra – och hålla dig pigg

7 viktiga förändringar som håller dig frisk till 70-årsdagen (och ännu längre)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!