Foto: iStock (montage)

Hur ska jag träna efter graviditeten? | PT-Fia svarar

Signaturen Sissi vill bygga styrka och muskler igen efter graviditeten. amelias expert PT-Fia ger råd om att träna efter graviditeten och under amning.

"Jag fick en son för ett halvår sedan och vill nu komma igång med träningen igen. Före graviditeten tränade jag mycket styrka och en del flås, men som gravid fick jag foglossning och kunde inte fortsätta som planerat. Det enda jag kunde göra var att promenera kortare stunder och simma ibland. Nu skriker kroppen efter träning. Har du några tips?" /Sissi

 

Svar: Vad roligt att du känner att kroppen börjar bli redo för mer aktivitet, det tyder på att återhämtningen går bra. Jag rekommenderar att du som nybliven mamma ger dig själv ett år till återhämtning och rehab. Ha alltså fokus på att stärka och läka, inte på prestationer eller att pressa kroppen till snabba resultat.

Ett år efter graviditeten råder PT-Fia att ha fokus på att stärka och läka. Foto: iStock

Hur du kan öka på träningen beror dels på hur dina magmuskler läkt ihop. Om du är osäker, ta kontakt med din MVC och be att få komma dit och kolla dem. Om du ammar behöver du ta det fortsatt lugnt med hopp och att belasta ojämnt och i ytterlägen, särskilt med tanke på foglossningen. Detta för att den som ammar fortfarande har hormonet relaxin i kroppen, vilket kan påverka. Hopp kan också vara skönt att undvika tills man känner att underlivet återhämtat sig.

Jag rekommenderar att du som nybliven mamma ger dig själv ett år till återhämtning och rehab

Lägg till sådant som du tycker om och som din kropp svarar bra på. Ta upp simningen igen och börja med styrketräning med egen kroppsvikt eller gummiband. Fortsätt att stärka magen och ge extra fokus till baksidan av kroppen som tar mycket stryk av allt bärande, matande och lyft. Lycka till och skynda långsamt!

LÄS OCKSÅ: ”Hjälp, jag kissar på mig när jag tränar!” – PT-Fia ger expertråd

 

Sofia ”PT-Fia” Ståhl är hälsoinspiratör, personlig tränare, kostrådgivare och bloggare. Hon brinner för att hjälpa andra att må bra. Har du en fråga om hälsa eller träning? Mejla: fraga.ptn@amelia.se

 

Häng med amelias träningsprofil Pischa Strindstedt på höstens roligaste träningshelg! 👏 Läs mer och säkra din plats här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!